Life&style

Treba li psu dati da "počisti" naš tanjur: fuj ili zašto ne?

"Dođi, Čupko, i tebi su blagdani, a ja ne mogu više taj šnicl..." Zvuči poznato?

Tanjur pun ostataka, a on te tako molećivo gleda - malo kojem vlasniku pasa nije poznata ova situacija. Naravno da ćeš mu dati da to počisti - em se hrana ne baca, em ćeš usrećiti Flokija. S vremenom to već postaje rutina, pa ni ne primjetiš da to radiš i pred gostima koje nakon toga obuzme neobjašnjiva sitost i do karaja ručka odbijaju pojesti bilo što (iz tvog posuđa).

Neki vlasnici pasa uvjereni su da nema ništa loše u tome da pas liže tanjure iz kojih jedu - zar ne postoji i ona izreka da su pseća usta čišća od ljudskih? A psima se nema što prigovoriti - tako počiste tanjur da izgleda kao da je sad izišao iz perilice. Dok se drugima okreće želudac. Napokon, pas tu jezičinu koristi, hm, i kao toaletni papir. Dakle, je li ovaj običaj tek izbor svakog vlasnika, ionako se suđe poslije opere, ili opasna navika?

via GIPHY

Stručnjaci za životinje kažu da se u tome ipak kriju određene opasnosti, no ne za tebe, nego za tvog ljubimca. Unatoč tome što psi obožavaju ljudsku hranu, ona nije primjerena za njih. Sadrži masnoće, šećer, sol u tako velikim količinama da to može naškoditi njihovom probavnom sustavu i izazvati dugoročne probleme. Ljudska hrana je krivac broj 1 za upalu gušterače u pasa, a može uzrokovati i druge bolesti. Pas ne zna što je dobro za njega, pojest će bilo što sa stola i ljudska je odgovornost što će jesti. Pa iako ćeš zauzvrat dobiti veselo mahanje repom, ostaci nisu dobra stvar da to zaradiš.

Možda vas zanima Je li psu mjesto u krevetu? Žestoko "da" ili žestoko "ne"? Rubrika Life&style Life&style

A higijena? Okej, znamo da će pas pojesti svašta s poda, od buba do crkotina. Čak i ako samo u usta stavlja lopticu, opet u njegovim ustima ima bakterija. Da ne podsjećamo da jezikom čisti neka odurna mjesta na svom tijelu. Hoće li taj jezik prenijeti i na tvoj tanjur neke gnjusne bakterije kojih se nećeš moći riješiti? Vjerojatno ne. Pereš li posuđe u suđerici, možeš biti sigurna da će se sve to oprati. Čak i ako pereš posuđe na ruke, s vrućom vodom i deterdžentom, tanjuri će biti sigurni, možeš iz njih jesti čak i ako imaš oslabljeni imuno sistem. Makar, pomisao da pseći jezik kojim liže svoj anus, liže i tanjur, može ubiti apetit...

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

I za kraj, milijuni pasa sretno ližu keramičke tanjure svojih vlasnika i predano čiste zapečene lonce i, vjerojatno ni jedan vlasnik ne smatra da to čine tako dobro da ih kasnije ni ne operu sami. S druge strane, ostali ne žele tu njušku ni blizu ičemu povezanom s vlastitim hranom. Pa, kako tko voli. Najvažnija stvar u cijelo priči je ipak da je najlošija za pse, koji nikako ne bi trebali jesti ljudsku hranu. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0