Life&style

Je li psu mjesto u krevetu? Žestoko "da" ili žestoko "ne"?

Ma, moja Tofi je tako slatka, tako me gleda... Naravno da je pozovem u krevet! Mnogi vlasnici pasa s njima dijele i postelju - dok su ostali zgroženi. Evo 5 argumenata koji će razjasniti je li cuki mjesto na tvom jastuku

Imaš li psa? Ako imaš, onda si uistinu sretna osoba. Osim što te pas „natjera“ da hodaš svaki dan po svježem zraku (što je dobro za zdravlje), on te doslovno i usrećuje – tvrde istraživanja. Međutim, je li ljubav prema ljubimcu toliko velika da mu dopustiš da spava s tobom u krevetu? Ako mu ne dopuštaš, onda dobro pročitaj sljedeće – možda se predomisliš…

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

1. Pas u krevetu održava zdravlje 

Tko svaki dan po bilo kakvom vremenu mora izići iz kuće i hodati, automatski jača organizam i rjeđe obolijeva. Dodatno trenira i srce. Ali, ako pusti četveronošca u krevet, radi još više za svoje zdravlje. Naime, psi koji spavaju u krevetu imaju smirujuće djelovanje. Smanjuju stres, a to pozivno djeluje na krvožilni sustav. 

Možda vas zanima H&M sad ima traper kaputić za pse - da tvoj ljubimac bude trendi ove jeseni! Rubrika Life&style Life&style

2. Pas u krevetu brine se za dobar san 

Čak i ako pas u krevetu povremenim kretnjama ometa san, općenito pridonosi boljem spavanju. Tko pusti psa u krevet – lakše zaspe. Umjesto da se bavi brigama i nemirnim mislima, sluša umirujuće disanje psa te brže upadne u svijet snova. Zimi ima još jedna prednost: tjelesna temperatura psa je od 38 do 38,5 stupnjeva. Stoga su psi odlični „grijači“ – i neće se ugasiti, nego „rade“ cijelu noć. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. Pas u krevetu prenosi osjećaj sigurnosti 

Osobito ako živiš sama, pas ti daje osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. Kad zaprijeti ozbiljna opasnost, možeš se pouzdati u svog psa. Naravno, ne može te obraniti ako leži u drugoj sobi (ne daj Bože vani na lancu!). S druge strane, ako nije pored tebe, nema ga tko maziti kad je vani grmljavina. 

Možda vas zanima Vodič kako odabrati psa koji odgovara tvom karakteru i životnom stilu Rubrika Life&style Life&style

4. Pas u krevetu pobjeđuje depresiju 

Istraživanja su pokazala da je ljudima koji pate od depresije bolje kad imaju psa. Životinje pružaju bezuvjetnu ljubav i olakšavaju ljudima da otvore srce i rade na sebi. Kad mazimo psa, povećava se razina hormona oksitocina u krvi – takozvanog hormona sreće i povezivanja. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

5. Tvoj pas to isto voli 

Psi su izrazito društvena bića te uživaju u tjelesnoj blizini. Ti si za njega vođa čopora, pa voli biti tik uz tebe i maziti se. Osobito plašljivi psi profitiraju od privilegije da spavaju s tobom u krevetu, jer tako i ti prenosiš psu osjećaj sigurnosti te mu daješ novo samopouzdanje. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Fiore

    DA u tekstu je receno vec sasvim dovoljno a moglo bi se jos dodati puno pozitivnih "punjenja" koje to bice pruzi vlasniku a bezuvjetno. Moj se trenutno "gasi" od karcinoma I neopisiva je tuga I bol u meni i moj ... prikaži još!