- Vrijeme je toplih napitaka, u to nema sumnje. Za hladnih večeri prijaju nevjerojatno dobro
- A kad ti dosade čajevi i kakao ili ti jednostavno treba nešto – drugo, u pomoć stiže topli koktel s džinom
- Uostalom, džin volimo tijekom ljeta, sa hladnim tonikom, zašto bi ga se odrekli zimi?
Volimo, ali stvarno volimo džin posljednjih godina. Ma, dobro, volimo ga oduvijek, samo se o njemu malo više piše posljednjih godina. Definitivno nam je pri vrhu popisa omiljenih pića ljeti, onako s puno leda i onim tako vizualno atraktivnim začinima. Tople ljetne večeri rijetko su prolazile bez njega. Ali – stigla je zima i džin nam sve manje pada na pamet. Dok ne probaš topli koktel s ginom.
Kad ga probaš, naša je procjena da će čajevi i vruće čokolade sve češće ustupati mjesto ovom piću u hladnim noćima. Topli koktel s džinom možeš napraviti od samo četiri sastojka, pa nećeš predugo čekati na taj okus, niti potrošiti previše vremena. Zamisli neku hladnu, zimsku, snježnu noć, a ti uz omiljenu seriju, pod dekicom, pijuckaš topli džin…
Obično se topla, zimska, alkoholna pića pripremaju s tamnim pićima, kao što su rum, viski, brendi, ali džin je, vjeruj nam, genijalna opcija. Znaš zašto? Njegove biljne komponente savršeno dolaze do izražaja kad se džin zagrije. A poseban je bonus to kako ovaj topli koktel s miriše! Nekad su jednostavne stvari stvarno najbolje.
Možda će te iznenaditi što se ovaj koktel priprema od – čaja. Ono što je plus kod ove činjenice je da možeš ovo piće vrlo lako „prodati“ pod lijek za prehladu. Piješ koktel? Ne, čaj s posebnim dodatcima, da mi smiri prehladu. I to je riješeno. Dobro je jedino imati kvalitetan džin, to je zasigurno plus. Danas je ponuda uistinu široka, pa se može naći i kvalitetan po prihvatljivim cijenama.
Ako nisi neki vrhunski stručnjak za koktele ili zaljubljenik u njih, možda nećeš znati prepoznati što je šećerni sirup na ovom popisu sastojaka. Na engleskom se taj sirup naziva simple syrup, a zapravo je zašećerena voda. I da, možemo odgovoriti na pitanje zašto baš taj sirup, a ne jednostavno šećer. Naime, kad se šećer najprije otopi u vodi, onda će se lakše, bolje i ravnomjernije rasporediti po piću. Ima smisla, znamo, ali o tom često ne razmišljamo dok se ne udubimo u „problematiku“ koktela.
Kako bilo, čak i uz pripremu tog šećernog sirupa, ovaj ti topli koktel s ginom neće uzeti previše vremena. Začine možeš prilagoditi svom ukusu, naravno, a najbolje je ako ih umiješaš već u šećerni sirup, pa i njih tako rasporediš jednako po cijelom piću. Isto tako, u tom šećernom sirupu možeš iskoristiti sve začine koje želiš, pa će se i oni fino rasporediti.
Nadamo se da ćeš u ovom piću uživati kroz cijelu zimu i da ćeš njime počastiti i društvo nekom prilikom. Proširi glas!
Topli koktel s džinom
Sastojci:
- 30 ml džina
- 30 ml soka od mandarine (klementine su još bolja opcija) ili naranče
- 60 ml vrućeg crnog čaja (jakog)
- 15 ml šećernog sirupa za koktele sa začinima
Priprema:
- Šećerni sirup: U maloj posudi spoji vodu i šećer u jednakim omjerima, pa stavi na laganu vatru. Pusti neka zakuha, a onda makni s vatre i dodaj začine. To mogu biti klinčići, cimet, anis… Pusti neka se namaču 15 minuta, pa ga možeš koristiti.
- Pomiješaj sve sastojke za koktel onda kad ga namjeravaš piti.
- Ukrasi čašu narančom ili štapićem cimeta. Pazi samo da čaša bude primjerena toplini napitka!
- Šećerni sirup možeš isto tako ohladiti, pa čuvati u hladnjaku i do tjedan dana i koristiti po potrebi.
Ovaj članak prethodno je objavljen na portalu missGASTRO.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.