Life&style

Točno 70 godina na tronu! Deset zanimljivosti iz vladavine kraljice Elizabete II. koje mnogi ne znaju

  • Prije točno 70 godina Elizabeth II. postala je kraljica Velike Britanije - ovaj vikend slavi platinasti jubilej
  • Prije 7 je godina priznata kao britanski monarh s najdužim stažem u povijesti
  • Donosimo ti deset zanimljivosti koje se vežu uz život britanske kraljice

U trenutku kada je 6. veljače 1952. godine preminuo britanski kralj George VI, njegova starija kćerka princeza Elizabetha postala je kraljica Elizabetha II. Britanski monarh s najdužim stažem u povijesti postala je 2015. godine, a njezina vladavina koja broji punih 70 godina, učinila ju je jednim od najpoznatijih lica na svijetu.

Do sada je ispratila 14 premijera, dok 15-om traje mandat, a auru tajanstvenosti zadržala je ozbiljnim licem te gotovo nikad ne govoreći za medije. Unatoč teškoj prošloj godini, kada se suočila sa gubitkom supruga te brojnim izazovima, bila je i ostala primjer svima te uzor mnogim državnim poglavarima. Njezin staž na tronu i život obiluju brojnim zanimljivostima, a u godini njezinog „Platinastog jubileja“ ovdje ćemo izdvojiti samo neke.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

1. Vladala je i vlada toliko dugo da prema statističkim podacima četiri od pet stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva se uopće nisu rodili kada je kraljica preuzela krunu. Kraljicom je postala odmah nakon smrti svojeg oca 1952. godine te ove godine obilježava 70 godina vladavine. Upravo je stoga njezinim „podanicima“, ali i čitavom svijetu teško zamisliti neku drugu osobu na britanskom tronu jer ih njeno lice sedam desetljeća budno promatra s novčanica i poštanskih maraka.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

2. Uz oprave i šešire živih boja poznata je po ljubavi prema psima pasmine Velški Corgi. Prvo štene ove simpatične i živahne pasmine darovao joj je otac 1933. godine . Jedanaest godina kasnije, za 18 rođendan, dobila je Corgija Susan, a svi Corgiji nakon Susan bili su njeni potomci. Kraljica je zaslužna za nastanak nove pasmine imena Dorgi, križance Corgija i jazavčara. Iako je posljednji potomak Susan uginuo 2018. godine u javnost je dospjela vijest da je tijekom boravka supruga princa Philipa u bolnici prošle godine kraljica nabavila dva nova Corgija da joj prave društvo.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

3. Kraljica Elizabetha svoj rođendan slavi dva puta godišnje. Iako je rođena 21. travnja, njezin se rođendan službeno ne obilježava do 11. lipnja. To je bila i ostala uobičajena praksa za sve monarhe koji su rođeni u hladnijim mjesecima. Službena proslava bi se stoga održavala za toplijeg vremena. Svečanom paradom koja se naziva „Trooping the Colour“ obilježava se rođendan britanskog monarha koja oduševljava kako stanovnike Otočkog kraljevstva tako i cijeli svijet.

4. I dok mnogi smatraju da su bajke jedino mjesto gdje bi monarsi i monarhije trebale postojati, jedna od zanimljivih i bajkovitih činjenica jest ta da je kraljica vlasnica svih labudova u kraljevstvu. Ova zanimljivost vuče porijeklo još iz 12. stoljeća kada su labudovi, tada smatrani delikatesom, dekretom stavljeni pod kraljevsku vlast. Iako ih kraljica danas ne jede, tehnički ih posjeduje. Svake se godine održava ritual pod nazivom „Swan Upping“. Tada čovjek u kraljičinoj službi koji nosi titulu „Marker of the Swans“ predvodi događaj kada se na dijelu rijeke Temze broje i označavaju labudovi. Poznato je da je 2005. godine kraljica položila pravo na 88 labudova. A prema statutu iz 1324. godine kraljica je vlasnica i svih „kraljevskih riba“, jesetri, delfina, kitova i pliskavica koji žive do 3 milje u vodama kraljevstva.

Možda vas zanima Kraljica Elizabeta lansirala je vlastitu marku kečapa sa sastojcima iz kraljevske rezidencije. Da, kečapa! Rubrika Life&style Life&style

5. Iako se u javnosti često čuju prigovori kako kraljica svoje bogatstvo duguje poreznim obveznicima činjenica je da svota koja ide iz džepa poreznih obveznika u kasu Elizabethe II. i nije toliko velika. Najveći dio novca dolazi kao tzv. Sovereign Grant što je postotak godišnjih prihoda Crown Estate-a, portfolia kraljevskih posjeda korporativnog karaktera koji nije ni vlasništvo države, ali ni privatno vlasništvo monarha. Naravno, kraljica posjeduje veliko privatno bogatstvo u rezidencijama, zemlji, umjetninama i nakitu, ali privatne su investicije obavijene velom misterija što daje podosta materijala zagovarateljima teorija zavjere koji tvrde da je Elizabetha II. najbogatija osoba na svijetu.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

6. Kraljica nema putovnicu ni vozačku dozvolu jer se spomenuti dokumenti izdaju u njeno ime pa ih ona sama ne mora imati. No kraljica je vješta vozačica, a kao poglavar britanskih oružanih snaga može se pohvaliti da je tijekom Drugoga svjetskog rata služila svojoj zemlji kao automehaničarka te vozačica kamiona. Jedini je ženski član obitelji koji je služio u Drugome svjetskom ratu te jedini živući poglavar države koji se može pohvaliti istim. Njezinim vozačkim vještinama nevoljko je svojedobno posvjedočio tadašnji saudijski krunski princ Abdullah kada ga je 2003. godina ugostila na imanju Balmoral. Pozvala ga da razgledaju posjed, ali se princ itekako iznenadio kada je za volan sjela upravo ona! Razgovor tijekom vožnje kvrgavima cestama u njezinom Range Roveru princ je zasigurno dugo pamtio s obzirom na činjenicu da su ženama u njegovoj državi prava ograničena, a tada im još nije bilo dozvoljeno imati vozačku dozvolu. Bio je to mudri politički šamar maskiran u svilenu rukavicu diplomacije.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

7. Kraljicu gotovo nikad ne viđamo bez torbice. I dok mnogi nagađaju što u njoj nosi pretpostavlja se da su to naočale za čitanje, maramice, mentol bomboni, naliv pero i ruž. U njoj nema novca jer kraljica nikad ne nosi gotovinu. No vjeruje se da joj ovaj modni dodatak kuće Launer, koja nosi kraljevsko jamstvo, služi i kako bi osoblju njime odašiljala poruke. Ako je na večeri i položi torbicu na stol to znači da želi otići u idućih pet minuta. Položi li torbicu na pod znači da ne uživa u razgovoru te da želi da ju se „spasi“ od sugovornika.

Kraljica ne bi smjela piti alkohol, ali baš ne sluša liječnike Možda vas zanima Kraljici Elizabeti II zabranili su alkohol, ali ona se toga baš i ne pridržava, tvrdi kraljevski sommelier Rubrika Stars Stars

8. Elizabetha II. u povijest se upisala i kao možda najslavnija Bond djevojka osvojivši srca cijelog svijeta. Naime tijekom ceremonije svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine pojavila se u duhovitom skeču s filmskim tajnim agentom, glumcem Danielom Craigom. Režiser ju je navodno pitao za dopuštenje da koristi dvojnika na što mu je ona odgovorila da želi osobno nastupiti u skeču te da čak želi govornu ulogu. Svi pamtimo legendarni susret kraljice i slavnog agenta. Ipak, nešto kasniji skok s padobranom iz helikoptera prepustila je kaskaderu.

9. Kao monarh kraljica je iznad zakona jer se zakoni donose i zakletve na sudovima prisežu upravo u njeno ime, što znači da bi tehnički mogla počiniti zločin bez straha da bi bila uhapšena i odvedena na sud. Naravno, kraljica u ovom slučaju ne zlorabi svoju moć već poštuje zakone koji vrijede za sve ostale. Ista privilegija se ne odnosi na ostale članove njezine obitelji.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock 10. I dok kraljica često ostavlja dojam jako ozbiljne osobe, oni koji su joj bliski tvrde da vladarica ima izvrstan smisao za humor te da je privatno iznimno zabavna osoba. Prema jednoj od bezbroj anegdota, jedan od bivših tjelohranitelja s javnosti je podijelio sljedeću priču. Naime tijekom svojeg odmora u Škotskoj na imanju Balmoral gdje posjeduje istoimeni dvorac, kraljica često šeta u baloneru sa svilenom maramom oko glave. Jednom je tako slučajno naletjela na skupinu američkih turista koji ju nisu prepoznali te su je pitali živi li u blizini i da li je ikad vidjela kraljicu. Odgovorila im je da ima kuću u blizini, a na drugo pitanje im je, pokazavši na tjelohranitelja, duhovito odgovorila: „Ja nisam, ali on jest.“.

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    70 godina toliko dugo nije nitko vladao