Life&style
Catherine Dior

Tko je bila Catherine Dior, nasljednica modnog carstva prema kojoj je nazvan slavni 'Miss Dior' parfem

  • Na Apple TV-u počela se prikazivati serija 'The New Look', o životu modnog dizajnera Christiana Diora
  • U seriji se također priča i o sestri slavnog dizajnera, Catherine Dior, koju glumi Maisie Williams 
  • Catherine Dior ima nevjerojatnu životnu priču, preživjela je koncentracijske logore, bila je u pokretu otpora, a kasnije je itekako sudjelovala u radu bratove modne kuće

Catherine možda nije najpoznatiji član obitelji Dior, naime, njezin brat, Christian Dior, osnovao je jednu od najvećih modnih kuća na svijetu. Ali, njezin život bio je doista neobičan, od pridruživanja pokretu otpora protiv nacista tijekom Drugog svjetskog rata i preživljavanja koncentracijskih logora, do pomaganja u očuvanju Diorove ostavštine.

Djetinjstvo Catherine Dior 

Rođena 2. kolovoza 1917. godine kao najmlađe od petero djece obitelji Dior, izvorno se zvala Ginette, ali je postala poznatija kao Catherine. Njezina najranija sjećanja bila su privilegirano odrastanje; živjela je s bogatim roditeljima u vili u normandijskom gradu Granvilleu. Međutim, dok je još bila tinejdžerica, Catherinin život se naglo promijenio. Nakon sloma Wall Streeta 1929. i Velike depresije, očev posao je propao, otprilike u isto vrijeme kad joj je umrla majka. 

Tinejdžerka Catherine preselila se u Pariz živjeti s Christianom, a zarađivala je prodavajući kape i rukavice, sve dok nije izbio Drugi svjetski rat pa se uputila na jug Francuske i uzgajala povrće za prodaju.

 | Autor: Dior Dior Foto: Dior/Catherine Dior

U pokretu otpora znali su je pod imenom Caro...

U studenom 1941. Catherine je otišla kupiti radio. Bio je to riskantan potez: Francuska je bila pod kontrolom ili nacističke okupacije ili vichyjevskog režima, a ona je željela slušati emisije vlade Slobodne Francuske u egzilu. U trgovini je upoznala čovjeka po imenu Hervé des Charbonneries, a premda je bio oženjen i imao troje djece, njih dvoje su se odmah zaljubili.

Charbonneries je bio u francuskom pokretu otpora, a Catherine je ubrzo unovačena. Pod kodnim imenom 'Caro' provela je sljedeće dvije i pol godine unutar 'F2', francusko-poljske obavještajne mreže koju je sponzorirala Velika Britanija, prikupljajući informacije za poljske i britanske obavještajne službe. Njezin tajni rad ju je na kraju odveo natrag u Pariz, gdje je ponovno živjela s Christianom, ali to je povećalo rizik da bude uhvaćena. Dana 6. srpnja 1944. godine, Catherine su uhitili operativci Gestapoa i mučili je da im otkrije informacije o pokretu otpora. Nikad nije rekla ni riječ.

Gestapo i koncentracijski logor

Catherine je bila na jednom od posljednjih vlakova sa zarobljenicima koji su polazili iz Pariza za koncentracione logore prije nego što je glavni grad oslobođen u kolovozu 1944. godine. Dok je njegova sestra podnosila brutalne uvjete tog putovanja, Christian je mahnito molio svoje kontakte za pomoć i gotovo uspio: švedski diplomat Raoul Nordling gotovo ju je izbavio, ali je jednostavno zakasnio zaustaviti vlak.

 | Autor: Apple TV Apple TV Foto: Apple TV, Maisie Williams

Catherine je najprije odvedena u ženski koncentracijski logor u Ravensbrücku u sjevernoj Njemačkoj. Tijekom mjeseci premještana je u druge logore, uključujući vojni zatvor u Torgauu, napušteni rudnik pretvoren u skladište streljiva i tvornice u Abterodeu i Markkleebergu.

Možda vas zanima U briljantnoj glumi Kate Winslet ponovno uživamo u novoj HBO-voj seriji 'Režim' Rubrika Life&style Life&style

Kako je Catherine Dior preživjela?

Dok su savezničke snage napredovale s istoka i zapada tijekom 1945. godine, Nijemci su evakuirali mnoge logore, što je u biti značilo prisiljavanje zatvorenika na marševe smrti. Uspjela se izvući živa. Sve što je Catherinina obitelj saznala o njezinim posljednjim danima u Njemačkoj bilo je da su je oslobodile sovjetske trupe.

Vratila se u Pariz, toliko krhka i slomljena da je čak ni rođeni brat nije uspio prepoznati. Za svoj rad u pokretu otpora je Catherine primila niz odlikovanja. Godine 1994. dobila je orden Legije časti, najviše odlikovanje za zasluge u Francuskoj. Britanci su je nagradili Kraljevom medaljom za hrabrost u borbi za slobodu, a Poljska joj je dala Križ hrabrosti.

 | Autor: Apple TV Apple TV Foto: Apple TV, Maisie Williams

Kakav je bio život Catherine Dior nakon rata?

Catherine je rijetko govorila o vremenu koje je provela u logorima, a do kraja života borila se s psihičkim i fizičkim problemima koji su nesumnjivo izazvani njezinim ružnim iskustvima. 

Nakon rata joj je trebao miran život. Osnovala je uspješnu tvrtku za prodaju cvijeća u Parizu i farmu ruža u Provansi, koja je proizvodila cvijeće za izradu mirisa. Uz nju je u tim pothvatima bio čovjek u kojeg se zaljubila tijekom rata, Hervé des Charbonneries, ali i njegova djeca koju je odgajala kao svoju.

Kako je parfem 'Miss Dior' dobio ime po Catherine Dior?

Nakon što je Christian Dior debitirao sa svojom prvom kolekcijom, 'New Look', u veljači 1947. godine, lansirao je i svoj parfem, 'Miss Dior', u prosincu iste godine. Mučio se smisliti ime za miris kada je njegova sestra ušla u sobu, a njegova kolegica i muza Mitzvah Bricard je uzviknula: „Voila, Miss Dior!“ I tako je kultni parfem dobio ime. 

 | Autor: Pr Pr

Kada je Catherine Dior umrla?

Nakon Christianove smrti 1957. godine, Catherine je proglašena 'moralnom nasljednicom' njegova modnog carstva, odgovornom za očuvanje njegove ostavštine. Godine 1997. otvorila je Musee Christian Dior, sa sjedištem u staroj obiteljskoj kući u Granvilleu, a bila je počasna predsjednica modnog carstva od 1999. do svoje smrti (u dobi od 90 godina) 17. lipnja 2008. godine. 

Serija Palm Royale Možda vas zanima 'Palm Royal', komedija o visokom društvu donosi glamur 60-ih godina i očarava estetikom Rubrika Life&style Life&style
Photo: Apple TV
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    interesantno nisam nikad cuo za nju