Life&style
Teške kosti - mit ili istina

Teške kosti - jesu li istina ili samo mit kad govorimo o tjelesnoj težini?

  • Sigurno si čula kako se za nekog s malo više kilograma kaže da ima teške kosti (i zapravo nije debeo)
  • Ovaj termin se često spominje kad govorimo o tjelesnoj masi i, kad razmislimo, mnogo nam je draža ideja da imamo jake, velike kosti nego salo 
  • Otkrivamo s koliko kilograma težine kostur pridonosi našoj ukupnoj težini i možemo li računati na teške kosti?

Određuju li kosti doista težinu? Nažalost, brojka na vagi mnogima je još uvijek neugodna tema, premda zapravo ne govori puno o našem zdravstvenom stanju. Nemamo uvijek željenu težinu i možda se čak osjećamo prisiljeni opravdavati to drugima. Svakoga tko je u tom slučaju upotrijebio izgovor „teške kosti“ treba upozoriti: ovaj tjelesni fenomen je mit koji (nažalost) nije istinit.

Ako si prvorođeno dijete imaš veće šanse da se udebljaš. Ipak postoji opravdanje za koji kilogram viška!

via GIPHY

Evo zašto mit o teškim kostima nije održiv

Ono što je istina jest da kosti mogu različito težiti, a to je ovisno o prehrani i zdravstvenom stanju. Primjerice, oni koji se zdravo hrane i prije svega unose puno kalcija i vitamina D te se puno bave sportom često imaju stabilnije i nešto veće kosti. S druge strane, starije osobe i osobe s bolestima kostiju poput osteoperoze imaju porozniji, a time i lakši sastav kostiju. Međutim, raspon o kojem ovdje govorimo je maksimalno tri kilograma. Dakle, ovaj mali broj ne odlučuje smatra li se da je netko pretežak ili ne - zbog kostiju.

Creffova formula za izračunavanje idealne tjelesne težine Možda vas zanima Creffova formula: S ovim trikom izračunat ćeš precizno svoju idealnu težinu Rubrika Life&style Life&style

via GIPHY

Težina je općenito povezana s ukupnom tjelesnom težinom. Žene također imaju lakši kostur od muškaraca, oko 10 posto od ukupne težine za žene i oko 15 posto za muškarce. Žena teška 70 kg ima koštanu masu oko 7 kg, dok bi muškarac iste težine imao 10,5 kg.

Photo: Shutterstock

Komentari 0