Life&style
Ako si prvorođeno dijete imaš veće šanše da se udebljaš. Možda ipak postoji opravdanje za koje kilo viška!

Ako si prvorođeno dijete imaš veće šanse da se udebljaš. Ipak postoji opravdanje za koji kilogram viška!

  • Nije tajna da nas roditelji, bake i djedovi ili pretjerano nametljive tetke i ujaci često znaju uspoređivati sa sestrama na gotovo svakom obiteljskom okupljanju kojem nazočimo
  • No, konkretno, rasprava je bespredmetna jer smo svi individue za sebe koje nema smisla mjeriti i uspoređivati, kako po karakteru tako i po građi
  • Dakle, neka te komentari poput 'malo si se "popunila, za razliku od sestre" ne diraju. A sada ćemo ti otkriti i zašto!

Ako si najstarije dijete među braćom i sestrama i mrziš neprestana uspoređivanja s mlađom sestrom koja ima tijelo poput Kendall Jenner (a ti više kao Rebel Willson) - velike su šanse da nisi jedina - istraživanja pokazuju da postoji znanstveni razlog zašto tvoja mlađa sestra ima manju kilažu od tebe.

 

Kako redoslijed rođenja utječe na razlike u težini?

U studiji na više od 26.000 švedskih žena objavljenoj u časopisu The Journal of Epidemiology & Community Health, znanstvenici su otkrili da "prvorođenčad ima gotovo 30 posto veću vjerojatnost da ima prekomjernu tjelesnu težinu i 40 posto veću vjerojatnost da će biti pretilija nego njihova mlađa braća i sestre." 

Čini se kako ova otkrića podupiru slična istraživanja koja su otkrila da prvorođeni muškarci "ne samo da će biti teži, već je i vjerojatnije da će razviti visoki krvni tlak i inzulinsku rezistenciju za razliku od mlađe braće". Nadalje, autori studije sugeriraju da ova otkrića mogu pružiti objašnjenje za porast stope pretilosti širom svijeta. Kako se sve manje parova odlučuje za više od jednog djeteta, smatraju da se omjer djece rođene s 30 do 40 posto vjerojatnosti prekomjerne tjelesne težine povećava u cijeloj populaciji.

Ako si srednje dijete uistinu si posebna, a imaš i dobre šanše da postaneš predsjednica!

 | Autor: shutterstock shutterstock Sada kada si saznala da razlika u težini nema nikakve veze s tim da je sestra bolja ili više disciplinirana od tebe, nadamo se da će se smiriti i tenzije bilo kakvog dugotrajnog suparništva

Iako ovo može zvučati kao da je prvorođenoj djeci suđeno da budu debela, novo istraživanje nije namijenjeno osuđivanju ili sramoćenju. Umjesto toga, pruža mogući odgovor zašto ti i tvoja sestra imate tako različite tipove tijela i zašto se čini nemogućim da postigneš njezinu vitkost (jer trava je uvijek u tuđem vrtu zelenija).

Imaš li brata ili sestru? Znanstvenici su izračunali tko je od vas inteligentniji...

Sugerira se da razlika u težini nema veze s tim da je sestra bolja ili više disciplinirana od tebe. Zanimljivo je da ova studija ne navodi genetiku kao sumnjivi uzrok ovih razlika u težini među braćom i sestrama.

Buduća težina u životu ima veze s majčinom maternicom?

"Tijekom prve trudnoće, krvne žile od posteljice su uske", kažu istraživači. "I ove su informacije dovele do hipoteze da su prvorođena djeca bila izložena u maternici procesu koji reprogramira metabolizam i regulaciju masti." To rezultira sporijim metabolizmom kod prvorođenčadi od njihove mlađe braće i sestara. Ovo istraživanje sugerira da i okoliš igra ključnu ulogu u određivanju hoće li netko imati prekomjernu težinu ili ne.

Možda vas zanima Tko ima sestru, bolja je osoba: 8 znanstvenih dokaza zašto je seka zakon Rubrika Life&style Life&style

Pozitivna stvar u svemu ovome je da sada imaš moguće objašnjenje zašto ste ti i tvoja braća i sestre tako različito građeni, kao i dodatnu motivaciju za pronalaženje prehrane ili programa vježbanja koji idu u smjeru tvojih želja i ciljeva. Osim toga, sljedeći put kad netko upita: "Zašto nisi mršava poput svoje sestrice?" možeš se slobodno odgovoriti: "Zbog moje mame!"

Photo: shutterstock

Komentari 0