Life&style

Imaš li brata ili sestru? Znanstvenici su izračunali tko je od vas inteligentniji...

  • Ako si se ikada prepucavala s mlađom sestrom tko je pametniji – sada je imaš u šaci! 
  • Naime, istraživanje Sveučilišta Edinburgh pokazalo je da si starija braća i sestre pametniji od mlađih 
  • Prvorođeni su već u prvoj godini života pokazivali veći kvocijent inteligencije 

Prema istraživanju Sveučilišta Edinburgh starija braća i sestre imaju veći kvocijent inteligencije. Naime, već u prvim godinama života starija djeca postižu na testovima inteligencije bolje rezultate od mlađih braće i sestara. Znanstvenici smatraju kako je uzrok tome činjenica da prvorođeni imaju više potpore roditelja kod zadataka koje potiču njihove kognitivne sposobnosti. 

via GIPHY

Roditelji starijoj djeci posvećuju više pažnje 

Osim toga, znanstvenici su otkrili da roditelji mijenjaju svoje ponašanje nakon rođenja prvog djeteta. To je rezultat istraživanja parova - koji svojoj mlađoj djeci nisu pridavali toliko mentalne pažnje. Dakle, roditelji si uzimaju manje vremena za mlađe potomke – kako bi s njima provodili vrijeme u aktivnostima kao što je čitanje, izrađivanje stvari rukama ili sviranje nekog glazbenog instrumenta. 

Možda vas zanima Misliš li da si inteligentna? Onda nikako ne bi smjela imati ovih 5 navika, tvrde znanstvenici Rubrika Life&style Life&style

Istraživanja su također pokazala da se mlađa djeca moraju orijentirati na ne još potpuno razvijen govor starije braće i sestara. Preuzimanje nezrelih jezičnih konstrukcija može također djelovati na slabije verbalne rezultate kod testova, tvrde znanstvenici.

via GIPHY

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0