- Ljeti, a osobito za vrijeme godišnjeg odmora, priuštimo si koji komad slastice više
- Kako ne bismo ne trebale paliti pećnicu i dugo spravljati kolač po vrućinama, tražimo recepte koji su jednostavni, brzi i svakako bez pečenja
- Ovaj tart od naranče upravo je takav – i nadasve osvježavajuće ukusan
Ovaj voćni tart od naranče, s podlogom od keksa i šlagom, zajamčeno će biti uspješan i savršen ljetni desert - bez pečenja i bez stresa! Ova osvježavajuća slastica dokaz je da se ukusni deserti mogu spraviti bez pećnice. Kombinacija hrskave podloge od keksa i baršunaste kreme od naranče čini je savršenim završetkom svakog obroka.
Sastojci
Za podlogu:
• 300 g keksa od maslaca
• 120 g maslaca
• 3 žlice smeđeg šećera
• 1 prstohvat soli
Za kremu od naranče:
• 600 g krem sira (sobne temperature)
• 450 ml vrhnja za šlag
• 120 g šećera u prahu
• 6 bio naranči (sok i kora)
• 9 listića želatine
• 1 žličica ekstrakta vanilije
Za ukras:
• 3 kriške naranče
• mali jestivi cvjetovi (npr. ljubičice)
• šećer u prahu za posipavanje
Foto: Pexels
Priprema
1. Namoči listiće želatine u hladnoj vodi. Stavi kekse u plastičnu vrećicu, a zatim valjkom za tijesto zdrobi u fine mrvice. Rastopi maslac i pomiješaj ga s mrvicama keksa, smeđim šećerom i prstohvatom soli dok ne nastane ravnomjerno vlažna smjesa.
2. Stavi smjesu od mrvica u namašćeni kalup s odvojivim dnom i čvrsto pritisni žlicom ili čašom kako bi dobila kompaktnu podlogu. Stavi u hladnjak na 20 minuta.
3. Nasitno naribaj koru od tri naranče i iscijedi sok - oko 200 ml bi trebalo biti dovoljno. Kremasti sir sobne temperature stuci sa šećerom u prahu dok ne postane kremast. Umiješaj koru od naranče i ekstrakt vanilije.
4. Miksaj vrhnje u šlag dok se ne formiraju čvrsti vrhovi i pažljivo ga umiješaj u smjesu krem sira. Zagrij iscijeđenu želatinu u maloj tavi s 4 žlice soka od naranče dok se potpuno ne otopi. Brzo umiješaj toplu smjesu želatine u kremu od naranče.
5. Premaži kremu preko ohlađene podloge od keksa i zagladi je. Ostavi tart da se stegne u hladnjaku najmanje 4 sata ili preko noći.
6. Prije posluživanja, preostale naranče nareži na kriške i ukrasi tart. Ukrasi i jestivim cvijećem i pospi šećerom u prahu.
Savjeti za posluživanje
Tart nareži na kriške s nožem umočenim u toplu vodu. Posluži kolač na desertnim tanjurima s dodatnim kriškama naranče i malo svježeg soka od naranče. Nekoliko kapi vodice od cvijeta naranče na tanjuru dodaje poseban miris.
Foto: Unsplash/rodrigo-rodrigues-wolf
A što piti uz kolač?
Fini liker od naranče s ledom - poput Cointreaua ili Grand Marniera - stilski zaokružuje tart i, kao digestiv, ističe voćne okuse deserta. Hladni napitak od naranče s mlaćenicom dodaje ugodnu kiselost koja savršeno nadopunjuje kremasti nadjev od krem sira i dodatno pojačava citrusne note tarta.
Puno finih opcija
Limuni ili limete stvaraju jednako ukusne varijacije s različitim profilima okusa. Sloj marmelade od naranče između podloge i šlaga dodatno pojačava voćni okus.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.