- Rotolo je sofisticirani talijanski specijalitet u kojem se svježe tijesto za tjesteninu smota sa slanim nadjevom i lagano kuha
- Recept Jaimea Olivera, s muškatnom tikvom, špinatom, ricottom i maslacem od kadulje oduševljava intenzivnim okusima i pravi je mamac za poglede
- Ovaj rotolo savršen za profinjene goste ili posebne prigode - premda zahtijeva malo više pripreme, rezultat se definitivno isplati
Jamie Oliver poznat je po kreativnoj, pristupačnoj kuhinji i predanosti zdravoj prehrani. „Goli Kuhar“ voli jela koja ne samo da imaju izvrstan okus, nego i izgledaju fantastično. Ovaj rotolo (u prijevodu sa talijanskog „svitak“, „zamotuljak“) jedan je od osobnih omiljenih recepata slavnog kuhara. „Rotolo je pravi mamac za poglede", kaže Jamie, „i premda je potrebno nekoliko dodatnih koraka, apsolutno se isplati potruditi se."
Rotolo Jaimea Olivera s bundevom, špinatom i maslacem od kadulje
Sastojci:
• 450 g svježeg tijesta za tjesteninu
• ½ muškatne tikve
• maslinovo ulje
• 1 žličica sjemenki korijandera
• 1 žličica sjemenki komorača
• ½ sušene crvene čili papričice
• 1 šaka svježeg mažurana ili origana
• 2 češnja češnjaka
• 800 g svježeg špinata
• 250 g neslanog maslaca
• 1 muškatni oraščić (za ribanje)
• 150 g ricotta sira
• 50 g parmezana (i malo za posluživanje)
• 20 svježih listova kadulje
• morska sol i crni papar
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 220 stupnjeva (gornji/donji grijač). Prereži bundevu, ukloni sjemenke, grubo nasjeckaj te premaži maslinovim uljem.
2. Zdrobi korijander, sjemenke komorača i čili u mužaru s malo morske soli i papra. Pospi bundevu mješavinom začina, stavi je u posudu otpornu na vlagu i prekrij navlaženim papirom za pečenje. Peci 30 minuta, ukloni papir i peci još 15-20 minuta dok bundeva ne postane zlatnosmeđe boje.
3. Natrgaj začinsko bilje i tanko nareži češnjak. Zagrij maslinovo ulje u velikoj tavi, pirjaj začinsko bilje i češnjak 20 sekundi, a zatim dodaj špinat. Nakon što špinat uvene, dodaj nekoliko komadića maslaca i naribani muškatni oraščić. Nastavi kuhati dok više ne izlazi tekućina. Ostavi da se ohladi.
4. Razvaljaj tijesto za tjesteninu u veliki pravokutnik s pomoću stroja za tjesteninu ili valjka. Stavi na čistu kuhinjsku krpu. Rasporedi bundevu po donjoj dužoj strani, dodaj špinat tako da ostaviš oko 5 cm slobodnog prostora na gornjem rubu. Po vrhu izmrvi ricottu, naribaj parmezan i pospi ga po vrhu.
5. Slobodni rub tijesta premaži vodom. Kuhinjskom krpom čvrsto namotaj tijesto (poput rolade). Zamotaj roladu u čistu kuhinjsku krpu i zaveži krajeve kuhinjskim koncem.
6. U velikom loncu ili tavi za pečenje zakuhaj slanu vodu. Dodaj rotolo i lagano kuhaj 25 minuta.
7. Preostali maslac rastopi u vatrostalnoj posudi na 80 stupnjeva pa skidaj gornje pjenaste slojeve tako da dobiješ pročišćeni maslac. Zagrij u malom loncu malo pročišćenog maslaca te prži listove kadulje oko 30 sekundi dok ne postanu hrskavi, a zatim ostavi sa strane.
8. Pažljivo ukloni rotolo iz krpe i nareži na kriške debljine otprilike 2 cm. Složi na tanjure, ukrasi maslacem od kadulje te listovima.
Pospi svježim parmezanom.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.