Life&style

Svjetski je dan kave! Sigurno nisi znala ove stvari o svom omiljenom napitku

  • Danas slavimo svjetski dan kave!
  • Ovo zasluženo globalno priznanje omiljenom napitku obilježavamo zanimljivim činjenicama o kavi koje možda nisi znala
  • Tko je mislio da je kava paravan za smišljanje urota, a tko pio i 50 šalica kave dnevno da bi mogao isproducirati svoje slavne radove te mnoge druge zanimljivosti saznaj u nastavku

Svojoj kavi možeš malo i zatepati, jer danas je dan ovog iznimno popularnog napitka!  Prvi svjetski dan kave obilježen je 1. listopada 2015. godine u Milanu, a od tada brojne zemlje diljem svijeta na simbolične načine obilježavaju globalnu proslavu putovanja kave od farme do polica dućana. Ovo je i dan kada se prepoznaju napori poljoprivrednika, pržioničara, barista, vlasnika kafića i drugih koji nam omogućuje najukusnije razbuđivanje na svijetu. A i prilika je to da možda popiješ kavicu uz popuste i druga iznenađenja kojima mnogi ugostitelji obilježavaju ovaj dan. 

Možda vas zanima Ovih 5 genijalnih stvari s kavom obavezno trebaš isprobati Rubrika Life&style Life&style

Tvoja posebna šalica kave bit će jedna od tri milijarde ispijenih na svijetu danas, a može ti donijeti razne benefite. Crni napitak dokazano popravlja raspoloženje, smanjuje bolove, otklanja kardiovaskularne bolesti, smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti, a djeluje i kao afrodizijak.

Uživati u svom napitku možeš i uz zanimljive činjenice koje možda do sada nisi znala:

1. Legenda kaže kako je kavu u 9. stoljeću otkrio pastir iz Etiopije koji je primijetio čudno ponašanje svojih koza nakon što su pojele bobice kave. Naime, njegove ljubimice su počele plesati, a nisu nikako mogle zaspati.

2. Kava je zapravo voće. Crvene bobice kave rastu na drveću, a u naša domaćinstva uglavnom pristiže u obliku pečenih smeđih zrna. Drvo kave može biti staro i preko 200 godina.

3. Jesi li primijetila koliko ti treba da se počneš razbuđivati nakon prvih gutljaja kave? Znanstvenici kažu da je potrebno 10 minuta da kofein počne djelovati na osobu nakon što je povukla prvi srk.

4. Smrtonosna doza kave je 100 šalica, ovisno o težini osobe. Najveća kavopija na svijetu bio je  francuski književnik Honore de Balzac koji je pio oko 50 šalica dnevno kako bi mogao ostati budan i pisati. Na pola puta do smrtonosne doze navodno je bio i Voltaire.

Možda vas zanima 3 iznenađujuća dodatka kavi koji će ti pomoći da poboljšaš zdravlje crijeva Rubrika Life&style Life&style

5. Kava je i ‘krivac’ za prvu web kameru na svijetu. Kako bi znali kada je posuda za kavu prazna, znanstvenici na Sveučilištu Cambridge kameru su postavili na poslu.

6. Davne 1675. godine, engleski kralj Karlo II. zabranio je rad tadašnjih kavana, jer je bio uvjeren da se radi o mjestu gdje se smišljaju urote protiv njega. 

7. Prva kavana na svijetu, smatra se,  svoja vrata gostima otvorila  je 1475. godine u Istanbulu

8. Prema nekim teorijama podrijetlo imena kave dolazi od arapske riječi 'qahwa' što bi u jemenskom prijevodu bilo arabijsko vino.

9. Instant kava pojavila se 1906. u Gvatemali, a izum se pripisuje se Belgijancu Georgeu Washingtonu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Happy International coffee day! AWAKEN YOUR SENSES 🇨🇴 ☕ www.colitacafe.com We have for sale and supply Pink Bourbon 💕 Honey Geisha 🍯 F8 .......Castillo 🏎️ Supremo Gold 🇨🇴 100g 250g 1000g For all Coffee Enquiries or larger quantities Please contact us : Parties and events 🎉🎊🎈 ☎️ 0203 488 6360 www.colitacafe.com ❤️ Colita #coffee #caffeine #coffeetable #cappuccino #coffeelovers #coffeeart #coffeeholic #coffeeberry #igcoffee #icedcoffee #coffeedaily #chocolatecoffee #coffeetree #coffeeofinstagram #coffees #coffeemug #irishcoffee #mochacoffee #coffeebar #coffeequotes #bestcoffee #coffeedrinker #coffeetime #coffeeislife #coffeemaker #coffeevibes #coffeepeople #coffeehour #coffeebean #espresso

A post shared by Colita Cafe (@colitacafeglobal) on

Možda vas zanima Kava podgrijavanjem postaje bljutavija, ali to možeš lako izbjeći uz ovaj trik Rubrika Life&style Life&style

10. Kava bez kofeina ipak sadrži tragove kofeina, a sam miris kave može razbuditi ujutro.

Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0