Life&style 23. listopada 2020.

Sve što nisi znala o krizantemama - uključujući i savjet kako da što duže ostanu svježe i lijepe

Shutterstock/Instagram.
  • Prekrasne krizanteme gotovo isključivo vezujemo uz Dan mrtvih - sasvim nepravedno
  • Prekrasno su ukrasno cvijeće jer postoje u bezbroj boja i oblika, a cvatu kad sve drugo već uvene
  • U Kini su sveti svijet, a njihova glavna simbolika je sreća i ljepota

Pve krizanteme su kultivirane u Kini prije mnogo stoljeća, koristile su se i kao ljekovita biljka, a krizantema u toj zemlji ima i posebno značenje, jedan je od "četiri džentlemana", sveta cvijeta koje uz krizantemu čine orhideja, cvijet šljive i bambus. Ime kineskog grada Chu-Hsien zapravo znači "grad krizantema". U Europu su stigle u 17. stoljeću i njihovo zapadnjačko ime krizantema potiče od grčkog "chrysos" što znači zlato i “anthemon” što znači cvijet.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Značenje: sreća i ljepota

Budući da cvatu ujesen, njihovo je značenje "sreća i ljepota unatoč dolazećoj zimi", no kroz različita razdoblja i u različitim zemljama krizanteme su imale i drukčiju simboliku. U Viktorijansko vrijeme bile su iskaz prijateljstva i dobrih želja, u Kini se daruju starijim osobama jer simboliziraju dug život, u Australiji su tradicionalan cvijet koji se poklanja na Majčin dan. Kod nas, kao i u nekim drugim europskim zemljama (Austrija, Belgija...) vezane su uz Dan mrtvih i cvijet su koji se najčešće stavlja na grobove.

Možda vas zanima... Što bi danas radila i kako bi izgledao tvoj dan da nemaš mobitel? Rubrika Life&style Life&style

Boje krizantema

Krizanteme postoje u mnogo varijacija, od sitnih cvjetića do onih velikih i okruglih poput kugle, boje idu od bijele do tamno crvene, i svih nijansi ružičaste, žute, narančaste između toga, a uz boje se također veže simbolika.Crvene znače ljubav i duboku strast, žute zanemarenu ljubav i tugu, bijele odanost i poštenje, ljubičaste želju za ozdravljenjem i općenito dobre želje.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Zašto tako brzo uvenu?

Kod nas to nije često, ali krizanteme su vrlo popularno i zahvalno cvijeće za sadnju i ukras u vrtu, u SAD-u na primjer. Jednom posađene trajat će tri, četiri godine. Ako si koji gusti grm šarenih krizantema koje se kod nas masovno prodaju uoči Dana svih svetih kupila i za vrt ili kao biljku koja će živjeti u tegli u stanu, vjerojatno si se razočarala kako je brzo uvenula. Stvar je u tome što se biljke koje su zamišljene da dugo traju sade u proljeće jer tako do cvatnje ujesen imaju vremena razviti jak korijen. Tako će biti dovoljno snažne da cvatu nekoliko godina. Ove koje se sada kupuju sade se ujesen s namijenom da brzo procvatu i budu spremne za prodaju do kraja listopada. Korijen im je stoga slab i neće preživjeti do sljedeće godine.

Možda vas zanima... Orhideja, ruža, tulipan... Koji je tvoj cvijet i što on otkriva o tvom karakteru? Rubrika Life&style Life&style

Kako da traju što duže?

Kupuj krizanteme (u tegli) kojima cvjetovi (ili dio cvjetova) nisu još sasvim otvoreni - duže će cvasti. Ove godine to nije lako jer su zbog toplog listopada gotovo sve već u punom cvatu. Suprotno vjerovanju, krizanteme ne trebaju puno vode. Zato ih nemoj preobilno zaliti. Kupuješ li rezane krizanteme, osim što trebaju biti u vodi treba se pobrinuti da se ukloni svo lišće sa stabljika koje bi bilo uronjeno u vodu. Brzo truli pa je i cvjetovi brže propasti.

Komentari 0