Life&style

Sve radionice koje želimo posjetiti ovo proljeće - od keramike, biljaka, kuhanja do face fitnessa

  • Svako malo nam je potreban predah od svakodnevice, ali onda često ne znamo kako kvalitetno provesti to vrijeme
  • Srećom proljeće donosi brojne radionice diljem Hrvatske na kojima se možemo opustiti i naučiti nešto novo
  • Ovdje možeš naći više od 18 radionica kuhanja, lončarstva, keramike, izrade uskrsnog vijenca, terarija s biljkama, slikanja, face fitnessa pa i izrade pive kod kuće te najukusnijih pralina
  • Pročitaj više: Znamo koji šoping centri rade u nedjelju 3. ožujka: kupovat ćemo u...

Ovo će se proljeće diljem cijele Hrvatske odvijati niz uzbudljivih radionica koje mogu zadovoljiti uistinu širok raspon interesa. Bilo da si kulinarski entuzijast, umjetnik ili jednostavno cjeloživotni učenik, nadolazeće radionice mogle bi pobuditi tvoj interes. Ove radionice nisu samo osmišljene kako bi polaznicima pružile priliku da prošire svoje znanje i vještine u različitim područjima, već također nude mjesto za opuštanje i isključivanje od svakodnevnih obaveza i briga koje nas muče.

 | Autor: Pexels Pexels

Odvajanje vremena za ovakve aktivnosti može pružiti prijeko potreban predah od svakodnevne rutine. Radionice ne nude samo promjenu okruženja, već priliku za druženje s novim ljudima u opuštenom okruženju. Od kulinarskih radionica koje će ti pomoći da oslobodiš svog unutarnjeg chefa, preko slikarskih radionica i radionica keramike te gline do onih vezanih uz biljke, ali i face fitness - svaki događaj obećava jedinstveno i obogaćujuće iskustvo (neke čak uključuju i pijuckanje vina ili koktela!). Na radionicu po svom izboru možeš se prijaviti već danas, a što je sve u ponudi izdvojili smo u nastavku.

Možda vas zanima Posveta Gisele Bündchen njezinoj majci, bez koje je ostala prije mjesec dana, vrlo je emotivna Rubrika Life&style Life&style

Radionice kuhanja i kućnog pivarstva

Oslobodi svog unutarnjeg chefa uz pomoć nekoliko kulinarskih radionica. Od tradicionalne izrade vučenog tijesta, preko kuhanja s pivom, do libanonske kuhinje, švedskih jela, woka i jela bez glutena i šećera. Ove radionice nude praktično iskustvo u kuhinji, vođeno od strane profesionalnih kuhara.

1. Zobene pahuljice najčešće koristimo u pripremi doručka, ali one su vrlo popularne i u pripremi brojnih jela pa će te na ovoj radionici Tanja Pastuović Klaić upoznati s nekoliko zanimljivih recepata. Na jelovniku su kruh od zobenih pahuljica i svježeg sira, palačinke sa zobenim pahuljicama te poznati australski ⁠Anzac keksi sa zobenim pahuljicama i kokosom. Cijena radionice je 75 eura. Vrijeme održavanja je 12. ožujka, od 17:30 do 20:30 sati na adresi Opatovina 13 u Zagrebu. Detalji na linku.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli kuhaona (@kuhaona)

2. Tanja Pastuović Klaić je osmislila i radionicu popularnih švedskih slanih jela. Ako se još nisi susrela sa švedskom kuhinjom nemoj propustiti ovu radionicu na kojoj ćeš naučiti pripremati Knäckebröd (tanki hrskavi švedski kruh od sjemenki), švedske mesne okruglice i tortu Tosca (švedski kolač s bademima). Cijena radionice je 75 eura. Vrijeme održavanja je 21. ožujka, od 17:30 do 20:30 sati na adresi Opatovina 13 u Zagrebu. Detalji na linku.

3. Nauči sve o pripremi savršeno vučenog tijesta, kako ga stručno razvući i od njega pripremiti čak tri specijaliteta:

  • Zapečeni štrukli sa sirom i vrhnjem
  • Motani burek s mesom
  • Trnovečki makači (štrudla s makom)

Radionica će se odvijati u Studiju Flavorific, na adresi Dolenica 55, Zagreb-Lučko, u pratnji profesionalnog kuhara Darka Debića. Vrijeme održavanja radionice je 6. ožujka od 17:30 do 21:00 sati, a cijena sudjelovanja je 80 eura po osobi (65 eura po osobi za prijave u paru). Više detalja na linku.

4. Izradi svoju čokoladu i praline u radionici “Male tajne rada s čokoladom” s čokolatijerima Muzeja čokolade Zagreb. Kako istopiti čokoladu, temperirati ju pravilno, napraviti školjkice za praline, odabrati pravi posip, raditi s punjenjem, od kuverture dobiti čokoladnu pločicu… Otkrij male tajne velikih čokolatijera i glazura će ti uvijek ispasti odlično. Termin radionice je ponedjeljkom u 18 sati, a cijena je 70 eura. Najviše dvije osobe mogu zajedno sudjelovati u radionici. Detalji su na linku.

5. Radionica kućnog pivarstva vode dva iskusna pivara (Tomo i Igor) koji su, s preko 10 godina staža u kuhanju piva, upoznati sa svim tehnikama i uvijek spremni dati odgovor na sva dodatna pitanja. Kuhanje piva će biti na all-in-one uređaju kakav se koristi kod kućnog kuhanja piva. Također će demonstrirati razliku između kuhanja u takvom uređaju i BIAB metode.

Radionica uključuje teorijski dio kućnog pivarstva, prezentiranje all grain tehnike pripreme kućnog piva u trajanju od 5-6 sati, prezentiranje sirovina i opreme za različite tehnike pripreme kućnog piva, degustaciju kućnog piva i vaučer sa 10% POPUSTA za prvu kupnju opreme i sirovina. Aktivnog je tipa (nema sjedenja iako će biti mjesta) s ograničenim brojem polaznika. Početak radionice je u 9 sati ujutro, a kraj se očekuje oko 15 sati, a odvija se u prostoru brewshop.hr na adresi Trnjanski nasip 81a, Zagreb. Namijenjena je totalnim početnicima te onima koji su možda već skuhali pokoje pivo, ali imaju puno dodatnih pitanja na koja žele odgovor. Datum održavanja još se ne zna, a za više informacija klikni na link.

Možda vas zanima Ovo želimo isprobati odmah: Iva Erić iz Šlag na kraju objavila je recept za tiramisu od pistacija Rubrika Life&style Life&style

6. U Slavonskom Brodu u pratnji Jozefine Birindžić će se odvijati brojne kulinarske i pivarske radionice s početkom u 18 h prema rasporedu koji možeš naći niže. Traju 3-4 h, ovisno o temi, a cijena po osobi je 45 eura.

  • 04.03. Kuhanje s pivom
  • 18.03. Libanonska kuhinja
  • 20.03. Wok i daleki istok
  • 27.03. Jela bez glutena i šećera

Detalje otkrij ovdje.

Radionice izrade terarija ili uskrsnog vijenca

Za one koji vole sve što je cvjetno, radionice izrade terarija ili uskrsnog vijenca su nezaobilazne. Savladaj tehnike njihove izrade pod vodstvom iskusnih biljkoljubaca.

1. Oduvijek si željela naučiti kako se izrađuje biljni terarij? Walden Plant Shop je pripremio radionicu na kojoj možemo naučiti po kojim principima funkcioniraju biljni terariji, koji su glavni “sastojci” koji su nam potrebni za izradu terarija, a nakon tog teorijskog dijela kreće ono najzabavnije - izrada terarija. Pod stručnim vodstvom njihove majstorice za terarije i začetnice Waldena, Danijele, koja se terarijima bavi od 2019. godine, na ovoj radionici možeš napraviti svoj vlastiti terarij u staklenci srednje veličine.

Svi materijali koji su potrebni za izradu su uključeni u cijenu, a čeka te i piće dobrodošlice i grickalice. Terarij koji napraviš nosiš kući, uz sve potrebne upute kako se pravilno brinuti za njega. Vrijeme održavanja je 4. ožujka 2024. od 18 sati u prostorima Walden Plant Shopa u Kačićevoj 7A u Zagrebu. Trajanje radionice je 2 do 3 sata. Više detalja na linku.

2. Biljke Plants će održati čak četiri radionice izrade terarija na sljedećim lokacijama:

  • Osijek - 9. ožujka
  • Split - 16. ožujka
  • Pula - 20. ožujka
  • Zagreb - 27. ožujka

Cijena radionice je 70 eura i osigurani su ti svi materijali. Izrađeni terarij ostaje tebi. Za prijavu i više informacija klikni na link.

Kate Middleton Možda vas zanima Slučaj nestale princeze: Zašto Kate Middleton nitko nije vidio nakon snimanja božićne čestitke? Rubrika Life&style Life&style

3. Cvjetna radionica by Buketa - Easter Edition uključuje izradu uskrsnog vijenca. Vijenac će se izrađivati od pšenice i suhog bilja, uz dodatak sitnog dekora po želji. Bit će pogodan za vrata, ali i za bilo koji kutak doma. Što je najbolje, ovakav tip vijenca će ti zasigurno trajati i više sezona, stoga je ovo idealna prilika za malo druženja i kreativnog rada! Datum održavanja radionice je 18. ožujka, a mjesto održavanja je Gušt Beauty Boutique, na adresi Horvaćanska 160 (Vrbani). Trajanje radionice je od 19-21 h, a cijena je 60 eura. Više informacija na linku.

Radionice keramike, lončarstva i gline

Ako voliš zaprljati ruke, radionice keramike su kao stvorene za tebe. Bilo da si početnik ili iskusna keramičarka, ove radionice nude priliku naučiti nove tehnike i izraditi vlastite komade koji će nam uljepšavati dom.

1. Radionica Mindfulness lončarstva, u organizaciji udruge Terrum u Splitu, omogućuje polaznicima upoznavanje s terapeutskim djelovanjem lončarstva. Ono, osim svog estetskog ima i terapeutski učinak koji se simultano događa pri samom procesu stvaranja s glinom kao materijalom koji integrira i mentalne i emocionalne funkcije mozga te lijevu i desnu hemisferu s obzirom na to da su za rad na kolu potrebne obje ruke. Cijena radionice iznosi 40 eura, a svoje mjesto možeš osigurati na mail: terrum.org@gmail.com. Datum radionice je 14. ožujka, od 17 do 20 sati, u Plančićevoj ulici 2. Više informacija o ovoj i drugim radionicama u organizaciji udruge doznaj na linku.

2. Radionice keramike organizira i Art Station u Zagrebu, na adresi Gomboševa 28. Cijena radionice izrade i oslikavanja je 32 eura, dok je cijena radionice KeramikART 25 eura. Za radionice nije potrebno nikakvo predznanje, a prijave su moguće porukom putem Instagrama ili mailom na: radionice.artstation@gmail.com. Moguće je birati želiš li izraditi šalicu i tanjurić ili zdjelice ili se možda samo želiš posvetiti oslikavanju i glaziranju nekog postojećeg keramičkog predmeta.

Možda vas zanima Vodič kroz najbolje second hand shopove: Ovo je mojih 5 omiljenih iz kojih nikada ne izađem praznih ruku Rubrika Moda Moda

3. Dan žena možeš proslaviti u Morra Ceramics gdje će se izrađivati “booty” vaze da se još jednom podsjetimo da se ne trebamo pridržavati stereotipa. Radionica je samo za žene, a pogodna je za početnice i one koje nikad nisu radile s glinom. Početak radionice je 12 h, a trajat će dva sata. Mjesto održavanja je Horvaćanska cesta 21, u Zagrebu, a cijena 45 eura. Broj mjesta je ograničen i potrebno se registrirati putem linka. Ako želiš posjetiti neku drugu radionicu u njihovoj organizaciji, možeš ih naći ovdje

Radionice slikanja

Oslobodi svoju kreativnu stranu na slikarskim radionicama. Bez obzira na to voliš li više vodene boje ili kreiranje tekstura na platnu, ove su radionice prilagođene svim razinama vještina i stilovima.

1. Voliš biljke, voliš crtati i slikati? Ako je tvoj odgovor da, onda je upravo ovo radionica za tebe. Na specijalnoj radionici botaničke ilustracije upoznaje se s osnovama tehnike akvarela kroz izradu color charta te nekoliko botaničkih vježbi (mokro-suho, mokro-mokro, potrebno vrijeme sušenja, potrebni kistovi, intenzitet boje). Navedene tehnike primijenit će se u ilustriranju cvjetnih i lisnatih vrsta (prema fotografskom predlošku i živom primjeru, ovisno o sezoni), a cilj radionice je izrada lijepih, botanički ilustriranih razglednica. Ova radionica namijenjena je za odrasle i mlade te je prilagođena za početnike i polaznike s iskustvom. Raspoloživi termini su:

  • utorak 26.03. - tulipani
  • utorak 23.04. - maćuhice
  • utorak 28.05. - jagode
  • utorak 11.06. - perunike

Cijena je 50 eura, a trajanje 3 sata. Lokacija gdje će se održavati radionica je Škola crtanja i slikanja Atelier Sellier, na adresi Zrinjevac 10 u pratnji edukatorice prof. Mirjam Tišljar Vukelić, mag.art. Više detalja i prijave na linku.

2. Radionica izrade teksturiranih umjetničkih slika održat će se na adresi Masarykova ulica 3/1, Zagreb. Uz druženje i kavu održat će se teorijski dio radionice, a u praktičnom dijelu imamo priliku isprobati razne tehnike na platnu pod stručnim vodstvom. Kako bi doživljaj radionice ostao autentičan teksturirane slike kreiraju se dok si udobno smještena na podu. Upravo onako kako to rade stručnjaci. Trajanje radionice je otprilike sat i pol, a cilj je upoznavanje s osnovama izrade teksturiranih umjetničkih slika. Datumi održavanja radionice su: 16.03., 23.03., 13.04. i 20.04. s početkom u 10 sati. Cijena je 65 eura. Više informacija potraži na linku.

Možda vas zanima Horoskopski znakovi koji osjećaju najveći stres zbog vjenčanja: tko je u ovoj zabrinutoj četvorki? Rubrika Life&style Life&style

3. Svi već znamo za Paint & Wine, ali ovo su radionice koje nam nikada neće dosaditi, zar ne? Odvijaju se u Varaždinu i Zagrebu te je odličan način za provesti fantastičnu večer s prijateljima ili se jednostavno družiti i upoznati nove ljude. Slika koju sami naslikamo na eventu ostaje nama, a oni nam osiguravaju sav potreban materijal i, naravno, vino. Za odabir lokacije, termina i slike koju želiš naslikati klikni na link.

Foto: Netflix/ Michael Oats, Raquel i Ares u filmu "Kroz moj prozor" Možda vas zanima Treći i posljednji nastavak filma 'Kroz moj prozor' je stigao na Netflix i već je na listi najgledanijih naslova Rubrika Life&style Life&style

Radionice izrade mirisnih svijeća

Svi koji se žele opustiti uz izradu mirisnih svijeća također imaju nekoliko opcija u Zagrebu, Gospiću i Osijeku. Otkrij razne tehnike koje pretvaraju jednostavne materijale u prekrasne, ručno izrađene svijeće. Ovo je definitivno obogaćujuće iskustvo i za početnike i za iskusne majstore. Pridruži se ovoj kreativnoj avanturi i sama kreiraj jedinstveni ukras za dom.

1. Special edition Candles & Wine - tema proljeće i Uskrs 
Nova dimenzija kreativne opuštajuće radionice u ženskom društvu uz ispijanje odabranih vina i izradu mirisnih svijeća. Izrada svijeće je od sojinog voska koji se ističe svojom dugotrajnošću i prirodnim biorazgradivim sastavom. Na radionici polaznice imaju priliku vidjeti kako se kreira svijeća te svaka polaznica odabire vlastiti miris svijeće koju će potom dekorirati raznim pripremljenim motivima. Cilj radionice je kreativna izrada svijeća s motivima srca i cvijeća u opuštajućoj atmosferi uz vino. Cijena radionice je 35,00 eura, a termini i mjesto održavanja su sljedeći:

  • Gospić (Zera, butik suvenirnica, Kaniška ul. 105A): 08.03. 18:00-20:00 h
  • Osijek (Caffe bar Trica, Lučki prilaz 2): 16.03. 14:00-16:00 h 

Više detalja na linku.

2. Mladi hrvatski brend, Lit Lab, također priprema radionice mirisnih svijeća u ožujku. Na radionici se prolazi kroz sve segmente izrade mirisnih svijeća s naglaskom na ekološki aspekt - od izbora sirovina i materijala do gotovog proizvoda. Sami biramo sve - od mirisa svijeće do natpisa koji se izrađuje na licu mjesta. Svoje svijeće (uz još poneki poklon) na kraju nosimo doma. U pauzama se poslužuju slastice, sokovi i nezaobilazni gin. Druženje počinje u 18 sati, a traje otprilike 3 sata. Datumi održavanja su 15., 22. i 23. ožujka na adresi Ilica 330a u Zagrebu, a cijena radionice je 30 eura. Za prijavu klikni na link.

Foto: k.užina, kozice i dimljene dagnje Možda vas zanima Split postaje bogatiji za novu gastro lokaciju: sutra se otvara K.užina Tonija Bobana Rubrika Life&style Life&style

Radionica face fitnessa

Za one koje zanimaju ljepota i njega lica, vrata, dekoltea i tjemena, radionica face fitnessa nudi priliku da nauče više o vježbama samomasaže i upoznaju neke domaće beauty brendove.

1. Face fitness radionica može ti pomoći naučiti vježbice samomasaže dekoltea, vrata, lica i tjemena, a kroz radionicu te vodi Sandra @facefitnesshr. Ovo je savršen način za provesti petak s prijateljicom, sestrom, mamom ili odlična prilika za napraviti nešto za sebe! Radionica se održava u 15. ožujka od 19 - 21 h u Gušt Beauty Boutiqueu, na adresi Horvaćanska 160, Vrbani. Cijena je 50 eura, a prijaviti se možeš putem linka.

Photo: Pexels

Komentari 0