Life&style

Sve o pranju rublja: Znaš li u koja dva slučaja je omekšivač zabranjen?

  • Prašak ili tekući? I koji je bolji za šareno rublje, koji za vunu, a koji za posteljinu?
  • Jesi li tata-mata za pranje rublja ili ipak imaš neke dileme?
  • Ovo o omekšivaču možda nisi znala...
Možda vas zanima Zbogom, peglo! S ovih 6 trikova više nikad nećeš morati glačati Rubrika Life&style Life&style

Dakle, koji deterdžent koristiti za koje rublje? I koje su prednosti, a koje mane svakog pojedinog?

Univerzalni deterdžent: možeš ga koristiti za bijelo rublje, ali i za jako prljavo rublje. Prikladan je za sve temperature pranja. Većina ih sadrži izbjeljivač, pa nije dobro koristiti ga za šareno rublje. 

Deterdžent za šareno rublje (tzv. color deterdžent): kao što mu i naziv kaže, prikladan je za šareno rublje. Optimalno je djelotvoran od hladnog pranja pa do 60 stupnjeva. Na primjer, za pranje posteljine – osobito pamučne. 

Blagi deterdžent za pranje rublja (takozvani „fini“ ili „sensitive“): namijenjen je za pranje osjetljivog rublja i vune na temperaturama do 40 stupnjeva. pošto ne sadrži izbjeljivač, dobar je za pranje finih tkanina. 

via GIPHY

Deterdžent u prahu ili tekući?

Deterdžent u prahu

• Deterdžent u prahu sadrži izbjeljivač koji na visokim temperaturama ubija bakterije. Osim toga, prašak ne treba konzervanse kako bi dulje trajao. Zbog toga je podnošljiviji za alergičare, a i ekološki je prihvatljiviji od tekućeg. 

• Mana su mu eventualni ostaci na tamnom rublju. To se može dogoditi kod predoziranja ili ako imaš nešto stariji model stroja za pranje rublja. 

Možda vas zanima Evo zašto tvoj dom uvijek izgleda kao da je neuredan Rubrika Life&style Life&style

Tekući deterdžent

• Prednost tekućeg deterdženta je u tome da ne ostavlja vidljive ostatke na rublju. 

• U tekućem deterdžentu nema izbjeljivača. Međutim, sadrži tenzide, koji služe kao tekući omekšivač te nisu baš ekološki prihvatljivi (bez obzira što se nakon 28 dana treba razgraditi, šteti okolišu). Osim toga, konzervansi koje sadrži mogu izazvati alergijske reakcije. 

via GIPHY

Dezinfekcijsko sredstvo za rublje 

Kod posebnih deterdženta - poput dezinfekcijskih sredstava za rublje – su mišljenja stručnjaka podijeljena. Kako bi ubila klice i bakterije, dovoljno je prati rublje na 60 stupnjeva. Kod tekstila koji se ne smije prati na temperaturi višoj od 40 stupnjeva, dodavanje ima smisla. Međutim, takva sredstva nisu dobra za zdravlje, niti za okoliš. 

Omekšivač – da ili ne?

Svejedno je voliš li miris omekšivača, neke tkanine jednostavno ga ne podnose. Kod sportske odjeće ni u kom slučaju ne smiješ koristiti omekšivač, jer više neće „aktivno disati“, odnosno izgubit će svoju funkciju. 

Kod ručnika se radi o tome voliš li da je mekan ili pak malo grublji. Ako koristiš omekšivač, upijat će manje tekućine. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0