Life&style
1/12

Sve o kremama za sunčanje

Ljeto je nezamislivo bez kreme za sunčanje. Osim što nas štiti od sunca, njen miris nas odmah vodi na plažu gdje je dobra zabava zagarantirana..

Da je vašoj mami tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća rekao kako ne smije zaboraviti kremu za sunčanje, vjerojatno bi odmahnula rukom. I ne bi bila jedina. Kreme za sunčanje nisu novost, ali su tek s pojavom ozonskih rupa dobile na važnosti te smo ih počeli redovito koristiti. Kreme kakve poznajemo danas razvile su se već nakon drugog svjetskog rata, ali trebalo nam je dugo da usvojimo naviku mazanja kreme, a neki je nisu usvojili ni danas.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Jeste li znali da samo u Velikoj Britaniji preko milijun ljudi ima dijagnosticiran neki od oblika raka kože? Sasvim dovoljan razlog da počnete koristiti kremu za sunčanje ako već niste. Kremu bi trebalo mazati svaki dan, jer sunčevo zračenje nije rezervirano samo za ljeto, iako je tada najjače. Načini na koji sunčeve zrake djeluju na našu kožu u različiti.

 | Autor:

UVA zrake ozon ne može apsorbirati te one prodiru u duboke slojeve kože uzorkujući preuranjeno starenje. Tu vrstu starenja nazivamo i fotostarenjem, a imajte na umu kako je to oblik starenja koji najčešće uzrokuje bore te je mnogo utjecajniji od biološkog starenja (koje je genetski određeno). UVB zrake su one koje najčešće uzrokuju opekline i koje vas mogu obilježiti do kraja života, jer osobe koje izgore imaju veći rizik od karcinoma kože.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Minimalan SPF koji biste trebali koristiti bez obzira na ten je 15, a kremu treba nanijeti barem 20 minuta prije izlaganja suncu kako bi počela djelovati. Kremu nanesite obilno i često – barem svakih sat vremena ili svaka dva sata. Nemojte zaboraviti niti na kritične zone poput stopala, čela, nosa, ušiju i usana kojima je potrebna dodatna doza kreme kako biste ih zaštitili.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Liječnici se slažu da zdravo sunčanje ne postoji te da svakim izlaskom iz kuće bez kreme oštećujemo kožu, ali preplanuo ten je i dalje jedan od najpoželjnijih dodataka na godišnjem odmoru. Čak i ako koristite kremu redovito i na ispravan način, poželjno je da izbjegavate boravak na suncu u doba dana kada je sunce najjače (između 10 i 16 sati) te da se dodatno zaštitite sunčanim naočalama i svijetlom odjećom, jer kolikogod preplanulost bila lijepa, toliko su opekline estetski, ali i zdravstveno neprivlačne. 

Više slika i cijene krema pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0