Life&style
Serija One Day

Stigla je serija 'One Day' - hoće li nas dirnuti u srce jednako kao istoimeni film s Anne Hathaway?

  • 'One Day' je šarmantna serija o prijateljstvu, tuzi i očekivanjima 
  • Utemeljena na hvaljenom romanu Davida Nichollsa, prema adaptaciji Nicole Taylor, pripovijest s radnjom u Velikoj Britaniji prati Emmu Morley (Ambika Mod) i Dextera Mayhewa (Leo Woodall) gotovo 20 godina, od 1988. do 2007. godine 
  • Počevši od euforične večeri nakon završetka fakulteta, dvojac ulazi i izlazi u živote jedno drugoga, stvarajući vezu koja se s vremenom transformira

Promišljena i snažna, 'One Day' je serija od 14 epizoda ispričana u nizu vinjeta te prikazuje što radi par na isti dan, 15. srpnja, kroz desetljeća. Dexter (Leo Woodall) i Emma (Ambika Mod) su stranci koji se pronalaze na početku serije, kratko koketiraju, a zatim se raziđu i život ih odvede u suprotnim smjerovima. Oštra i ozbiljna, Em je itekako svjesna Dexterove reputacije uspješnog zavodnika. Premda je opijena njegovom pažnjom, nema iluzija o njegovim pravim namjerama s njom. Ali, ono što je uvjerljivo kod Dexa (ili barem Woodallova portretiranja istoga) jest da iznenađuje na svakom koraku.

U svojim ranim 20-ima, Dex i Em imaju različite vizije života. Dexu nedostaje poticaja, ali njegovo odrastanje u bogatom okruženju daje mu nepokolbljivo samopouzdanje. Ta ga arogancija također navodi da iskorištava ljude oko sebe. Nasuprot tome, Em ima strogi i jasan plan za sebe i bori se ostati na površini kad se njezini snovi ne ostvare u skladu s tim očekivanjima.

Treća sezona serije Bridgerton Možda vas zanima Prvi najavni isječak 3. sezone 'Bridgertona' izaziva puno čežnje i napetosti — a mi jedva čekamo Rubrika Life&style Life&style

Dob od dvadesetak godina često se prikazuje kao vrijeme neozbiljnosti. Dok Em i Dex proživljavaju tu besciljnost, 'One Day' nikako ne prikazuje život u ružičastom. Biti mlada osoba može biti vrlo bolno; članovi obitelji mogu umrijeti, prijateljstva se mogu raspasti, karijere se mijenjaju, a romantične veze mogu biti potresne. Dexov posao je pod lupom javnosti pa se brzo susreće s radostima i zamkama slave. Premda Em smatra posao učiteljice smislenim, spisateljska karijera i strastvena veza čine joj se nedostižnima. Dok njih dvoje prolaze kroz svoje 20-e, zavist i neuzvraćene želje opterećuju vezu koju nastoje sačuvati.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, serija One Day

Serija 'One Day' poprilično je usredotočena na Dexa, njegovu živahnu majku Alison (Essie Davis) i suzdržanog oca Stephena (Tim McInnerny), a možda i premalo se vidi Emina obitelj, koja se jedva spominje. Odabir glumice indijskog podrijetla za glavnu ulogu očito je bio namjeran odabir, budući da je lik u romanu 'bjelkinja', a u filmskoj adaptaciji iz 2011. tumačila ju je Anne Hathaway. Stoga se čini nemarno što Emino porijeklo nema pravi značaj za srž ove priče.

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, serija One Day

Unatoč toj "zamjerci", 'One Day' je itekako zavodljiva serija. Mod i Woodall imaju lijepu kemiju koja se koleba između duboke intimnosti prijateljstva i seksualne napetosti. Osim toga, serija nikada ne omalovažava likove, čak ni kada su najzlobniji - vrijeme dokazuje da su čak i najbolji od nas sposobni učiniti užasne stvari. 

Za razliku od filma iz 2011. godine, s Anne Hathaway i Jimom Sturgessom u glavnim ulogama, Netflixov 'One Day' je 'odrastao', jer se publika može poistovjetiti s likovima. Čitave epizode posvećene su ili Em ili Dexu  i 'One Day' je posveta prijateljstvu i onome što daje smisao našim životima. Premda ima romantičnih trenutaka, serija nije ljubavna bajka. Umjesto toga, predstavlja iskustvo života upravo onakav kakav i jest, sa svom čarolijom i tjeskobom koje dolaze s time.

Serija 'One Day' premijerno će se prikazati na Netflixu 8. veljače 2024. godine. 

 | Autor: Netflix Netflix Foto: Netflix, serija One Day

 

Gospodin i gospođa Smith Možda vas zanima Je li nova serija 'Mr. & Mrs. Smith' dostojan nasljednik filma na kojem su se zaljubili Angelina Jolie i Brad Pitt? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Netflix

Komentari 0