Life&style

Super trikovi pomoću kojih ćeš ukrotiti jutarnji kaos i uspješno odraditi sve dnevne zadatke

  • Jesu li tvoja jutra uvijek kaotična?
  • Između pripreme doručka, pakiranja ručka, odijevanja svih i lova na dnevne zadatke, lako je osjetiti kao da si radila cijeli dan – a nije još ni 9 sati ujutro!
  • Što učiniti da se to više ne događa? Kako ukrotiti jutarnji kaos?

Probudiš se u šest sati ujutro, juriš u kupaonicu, umivaš se, odijevaš, bacaš brzo šminku na sebe (ako stigneš) i već je u kupaonici tvoj dragi, gurkate se, gužvate se u tišini s tek pokojim gunđanjem koji netko protisne kroz usne. Uh, već je 6:30, moraš probuditi djecu… Naravno, ne ustaju odmah, nego zadnji tren. Radiš im doručak kako bi nešto pojeli, padne ti kečap na bluzu, juriš i presvlačiš se, doručak još nije gotov i tvoj mlađi sin nezadovoljno gunđa dok suprug urla jer ne može pronaći ključeve od automobila. „Hm, nije li danas moj red da idem autom na posao?“ – pomislila si. Nazad u kuhinju, kaos je, djeca nisu još odjevena do kraja niti su pojeli, bojiš se da će zaboraviti što si im pripremila za ručak… Moraš na posao, vrijeme je, a nemaš auto – bio je brži… Zvuči poznato? Ako imaš obitelj, vjerojatno potvrdno kimaš glavom…; I pitaš se kako se riješiti takvog jutarnjeg kaosa?

via GIPHY

Odgovor je - započeti večer prije! Djeca i roditelji pripreme odjeću za sljedeći dan i napune ruksake ili torbe te ih smjeste na vrata, zajedno s drugim torbama za vježbanje ili izvanškolske aktivnosti ili igračke koje nose baki.

Možda vas zanima Znaš li u koju boju nikad ne bi trebalo obojiti spavaću, dječju, dnevnu sobu? Rubrika Life&style Life&style

Savjet: kupi ili napravi bijelu ploču za pisanje i objesi je tik do vrata koja koristite za napuštanje svog doma. Na nju napiši kontrolni popis - "Ne napuštaj dom bez ovoga" - i pregledaj ga prije nego što se ukrcate u auto ili krenete prema autobusnom stajalištu. Lakše je vidjeti popis na ploči nego popis obveza na papiru - i može se po potrebi lako ažurirati.

Kada govorimo o logistici, prije nego što djeca odu na spavanje, pregledaj plan „rada“ za sljedeći dan. Postoje li neki događaji poput odlaska liječniku ili je igranje kod prijatelja na dnevnom redu? Potvrdi sa suprugom – obavezno navečer prije spavanja - tko vozi koga i kada.

via GIPHY

Prije spavanja također obavi sve moguće pripreme za doručak i ručak. Kad je mir u kući radit ćeš puno učinkovitije. Započni svako jutro ustajući na desnu nogu s blagim pozivom za buđenje djece. To bi mogla biti budilica koja svira njihovu omiljenu glazbu ili zagrljaj mame ili tate. Uspostavi svakodnevni obrazac za pripremu svih - kako bi ga slijedili istim redoslijedom - svakako ako je moguće s određenim vremenom za kupaonicu za svakog člana obitelji.

Što je jutro organiziranije i mirnije, lakše ćete svi usvojiti plan i okoristiti se blaženim osjećajem smirenosti.

via GIPHY

Možda vas zanima Ujutro si usporena i bez energije? Onda umjesto kave probaj ovo, iznenadit ćeš se Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0