Life&style

Ujutro si usporena i bez energije? Onda umjesto kave probaj ovo, iznenadit ćeš se

  • Za one koji piju kavu, vruća šalica kave nije tek ritual ili navika – nužna je za početak dana!
  • Ljudi ne samo da vole svoju jutarnju kavu - treba im i oslanjaju se na tu količinu kofeina kako bi im pružio jutarnji poticaj da započnu dan
  • Osim toga, kava može biti prilično ukusna…

Međutim, što bi se dogodilo da umjesto jutarnje šalice kave pojedemo hrskavu jabuku? Jabuka možda nema istu razinu privlačnosti kao šalica kave, ali znanost tvrdi da je voće možda bolja alternativa šalici kofeina kada je u pitanju energija.

Jedenje jabuke tvom mozgu pružiti navalu energije

Razlog zbog kojeg je kava takvo energetsko jutarnje piće jest činjenica da kofein pomaže našem tijelu da iziđe iz svog uspavanog stanja. Kad spavamo, pada nam krvni tlak, ali 100 miligrama kofeina u šalici kave stimulira naš središnji živčani sustav i zauzvrat podiže krvni tlak i brzinu disanja. Zbog toga se osjećamo budnije. Previše kofeina, međutim, može imati obrnuti učinak i od toga ćeš biti umornija.

anketa | Autor: miss7 miss7

Pa kako se jabuke uklapaju u sve to? Prema Sveučilištu Cornell, vlakna, šećer, vitamini, fitonutrijenti i antioksidansi koji se prirodno nalaze u jabukama mogu također energetski obnoviti tijelo. U jabukama nema kofeina, ali oni imaju pristojan udio šećera od oko 13 do 19 grama. Tvoj želudac probavlja ovaj šećer prilično brzo i on podiže krvni tlak te tako drži mozak budnim.

Dakle, što je bolje - jabuka ili kava?

Kava je baš toliko ugodan napitak da vjerojatno nema opasnosti da Starbucks ostane bez posla zbog jabuka. Jabuka može biti zdravija alternativa kavi, osobito ako u jutarnju šalicu stavljaš puno šećera i/li slatko vrhnje. A da i ne spominjemo - jabuke ti neće obojiti zube na način na koji kava može.

To ne znači da kava nema koristi za zdravlje. Istraživanja su pokazale da konzumenti kave imaju manju šansu za razvoj srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i Parkinsonove bolesti od onih koji ne piju kavu. Ipak, ako ti kofein izaziva stres, radije se odluči za jabuku.

POGLEDAJ PETU EPIZODU VIDEO SERIJALA BY MISS7 "MISS7 SE UDAJE": FOTOGRAF I GLAZBA

 

 

 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0