Life&style
Dentalni alat za mršavljenje

Stvoren je "alat" za mršavljenje koji sprječava da otvoriš usta više od dva centimetra

  • Magnetski uređaj za mršavljenje sve je šokirao: sprječava otvaranje usta više od 2 cm
  • Alat je u javnosti uspoređen sa "srednjovjekovnim uređajem za mučenje"
  • Ovo je prvi takav uređaj, a izumili su ga britanski istraživači kako bi pomogli u borbi protiv "globalne pretilosti"

Novi uređaj za mršavljenje koji koristi magnete na zubima kako bi spriječio da se ljudska čeljust otvori dovoljno široko da jede čvrstu hranu razvijen je da pomogne u borbi protiv "globalne epidemije pretilosti". Alat, koji su razvili istraživači iz Ujedinjenog Kraljevstva i Sveučilišta Otago na Novom Zelandu, koristi magnetske uređaje s jedinstvenim sigurnosnim vijcima izrađenim po mjeri koji se mogu ugraditi na gornji i donji zub u stražnjem dijelu usta. Pandemija pretilosti jest činjenica, no ovako represivni alat teško da će je zaustaviti. A na žalost, može pridonijeti drugoj "pandemiji", društvenim pritiscima kako svi moramo biti vitki koji posebice osjećaju žene. Ovaj uređaj je krajnost u nametanju standarda ljepote vezano uz izgled osobe i njezinu težinu.

Lucija Lungomer Možda vas zanima Stidiš se svog trbuha? Nemaš zašto, poručuje Lucija Lugomer pokazavši ‘kritičan dio’: Možete me poljubit u... Rubrika Stars Stars

"Otago i britanski istraživači razvili su prvi na svijetu uređaj za mršavljenje koji pomaže u borbi protiv globalne epidemije pretilosti: intraoralni uređaj koji ograničava osobu na tekuću prehranu", objavilo je sveučilište.  Nazvan DentalSlim Diet Control, uređaj omogućava nositelju da otvori usta na samo pola centimetra, a istovremeno omogućuje da normalno diše (baš im hvala, smijemo disati!). Prvotno je ispitivan na sedam zdravih pretilih žena iz Dunedina na Novom Zelandu dva tjedna.

Žene su bile zadovoljne...

Od sedam žena koje su sudjelovale u istraživanju, izgubile su u prosjeku 6,36 kg - otprilike 5,1% tjelesne težine. Jednako tako mogli su ih vezati u lance i ne davati im hranu, nama izgleda isto! Ipak, sudionice su rekle da su zadovoljne rezultatima i motivirane za gubitak dodatnih kilograma.

Također su se žalile na povremenu nelagodu i napomenule da je "život, općenito, bio manje zadovoljavajući" s ovim pomagalom. Jedna je sudionica priznala da je "varala" konzumirajući otopljenu čokoladu i gazirana pića. Čini se da to samo dokazuje kako ovo dugorično ne može biti uspješno. Čim se "otključaju" vjerojatno će većina jesti kako su i navikli... Odluka o mršavljenju treba se stvoriti na drugom jarzini, ne jednostavno fizičkom preprekom između hrane i pretile osobe.

"Sudionice su imale problema s izgovaranjem nekih riječi i osjećale su se napeto i posramljeno samo ponekad", rekli su istraživači alata. Ne vjerujemo da bi ikome bilo ugodno s ovim u ustima.

Alternativa kirurškom smanjivanju želuca

Vodeći istraživač Paul Brunton sa sveučilišta Otago nazvao je uređaj učinkovitim, sigurnim i pristupačnim alatom za ljude koji se bore s pretilošću, navodi se u priopćenju sveučilišta. "Glavna prepreka za uspješno mršavljenje ljudima je usklađenost i to im pomaže uspostaviti nove navike, što im omogućuje da se neko vrijeme pridržavaju niskokalorične prehrane. To stvarno pokreće proces", rekao je Brunton. "To je neinvazivna, reverzibilna, ekonomična i atraktivna alternativa kirurškim zahvatima." Atraktivna? Nismo baš sigurni.

Pripreme za more: Uz ove super savjete tvoja će koža zablistati u trenu

S druge strane, taj su alat na internetu kritizirali neki koji su ga usporedili sa "srednjovjekovnim uređajem za mučenje"."Prvi na svijetu i posljednji na svijetu, iskreno se nadam. Ovo je uređaj za mučenje i trebalo bi vam biti neugodno da ga promovirate, a kamoli da budete povezani s njim", napisao je jedan korisnik. "Ne treba vam ovaj uređaj za mučenje da biste išli na tekuću dijetu", odgovorio je drugi.

Namijenjena onima koji trebaju na operaciju?

Kao odgovor na reakciju, sveučilište je u ponedjeljak objasnilo: "Da pojasnimo, namjera uređaja nije namijenjena brzom ili dugotrajnom mršavljenju. Umjesto toga, on ima za cilj pomoći ljudima koji trebaju na operaciju i koji ne mogu na operaciju dok ne izgube na težini", opravdavali su se na negativne tvrdenje i šok ljudi.

Lucija Lugomer Možda vas zanima Nakon Lane Jurčević i Lucija Lugomer pokazala je hejterima srednji prst: rađa li se novi trend? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Twitter

Komentari 0