Life&style
1/10

Stuttgart - grad s mnogo lica

Čim sletite u Stuttgart jedno je jasno – ovo je neka sasvim drugačija Njemačka. Glavni grad savezne pokrajine Baden-Württemberg broji oko 600 000 stanovnika, a na listi svjetskih gradova najugodnijih za život nalazi se na visokom 30. mjestu.

Uzmemo li u obzir da se radi o jednom od centara njemačke industrije, njegova privlačnost postaje još veća. Upravo je Stuttgart dom Mercedes Benza, Porschea i Boscha, ali ne treba zaboraviti niti na njegove slavne stanovnike poput književnika Fridricha Schillera i filozofa Georga Wilhelma Friedricha Hegela.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Šetajući Stuttgartom prvo ćete primijetiti kako u njemu nema visokih nebodera niti poslovnih zgrada, a za to postoji sasvim praktičan razlog koji nije održavanje privlačnog izgleda grada. Stuttgart je, naime, smješten, u dolini, a okružen brdima i jedini način da se održi kvaliteta zraka je da se izbjegava građenje nebodera. Zbog brežuljaka, grad raste samo u jednom smjeru, jer je na vrhovima brežuljaka gradnja zabranjena, pa ih krasi tek pokoja crkva. Osim što su utjecala na arhitekturu, brda su definirala i ovdašnji stil života, pa tako Stuttgart ima preko 400 stepeništa koja povezuju centar grada s brežuljcima, ali je Baden-Württemberg jedna od rijetkih njemačkih pokrajina kojoj pivo nije na prvom mjestu omiljenih pića.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Schwabe, kako sami sebe zovu, preferiraju vino, a njihova opsesija ide tako daleko da su u povijesti od njega građene i crkve. Iako se čini kao izmišljotina, u Stuttgartu se jedne godine godine nije popilo sve vino, a kako se ne bi bacilo, iskoristili su ga za gradnju protestantske crkve na Schillerovu trgu. Danas se pak održava Weindorf, veliki festival vina koji govori o strasti ovih stanovnika prema dobroj kapljici, a omiljena sorta im je trollinger, vino srednje kiselosti s aromom jagode i dima.

 | Autor:

U Stuttgartu trenutno živi preko 50% stanovnika inozemnog porijekla, koji pripadaju nekoj od 170 svjetskih nacija. Kako bi se proslavila različitost, postoji i poseban festival u srpnju, ali nemojte misliti da se ovdje novi ljudi, običaji i građevine lako prihvaćaju. Dapače, vodiči ističu kako se stanovnici ovog grada jako vole buniti, ili bolje rečeno propitkivati svaku odluku vladajućih. Posljednje pitanje koje ih je mučilo je bila gradnja podzemnog željezničkog koridora, ali zapravo je cijeli grad pun spomenika njihovim nedoumicama. Jedna od njih je Schillerov spomenik za kojeg su, nakon što je otkriven, tvrdili da uopće ne liči na poznatog književnika. Strasti su se smirile kada su saznali da je napravljen bez naknade.

 | Autor:

Zgrada kolodvora mnoge je ostavila u šoku, a danas je jedan od najpopularnijih simbola grada, a isto vrijedi i za Staatsgalerije, državnu galeriju koja i dan danas izaziva polemike. Vizurom grada ipak dominiraju dva dvorca koji se, praktično na njemački način, zovu Novi i Stari. Barokna Nova palača, koju je dao izgraditi Carl Eugen von Wurttemberg  koji više nije želio živjeti u 'kutiji za cipele' kako je opisao Stari dvorac je danas sjedište pokrajinskog parlamenta, a Stari služi kao muzej pokrajine te se u njegovom renesansnom dvorištu održavaju koncerti, ali o otvorenje popularnog božićnog sajma. Iako izgledaju fantastično očuvani, nakon Drugog svjetskog rata su bili potpuno uništeni, a dakako, vodila se i javna debata o tome isplati li ih se uopće obnavljati. Na radost brojnih turista, deset godina debate je završilo u korist dvoraca koji su danas nezaobilazni dio turističke ponude.

 | Autor:

Stuttgart je ove godine po drugi puta ponio laskavu titulu Njemačkog grada kulture, a ako znate da ima preko 250 kazališta i opera te preko 400 fontana, titula je opravdana. Stuttgart živi s umjetnošću i brojni stanovnici grada i okolnih mjesta sudjeluju u amaterskim družinama na volonterskoj bazi, pridonoseći svojim znanjem.

 | Autor:

U Stuttgartu se nalazi i najveća kolekcija Biblija na svijetu, njih čak 1 700, a grad je oblijepljen najavama za koncerte, kako one velike koji se održavaju Mercedes-Benz Areni, tako i za one male koji privlače ljude u parkove, kafiće, pa čak i studentske dvorane. Na svakom koraku možete uživati u umjetnosti, samo je potrebno prepustiti se...

Više slika pogledajte u galeriji..

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0