Life&style

Stručnjakinja savjetuje na što treba tijekom pandemije posebno obratiti pažnju pri čišćenju kuhinje

  • Kažu čistoća je pola zdravlja, a osim održavanja higijene to posebno vrijedi i za naš osobni prostor
  • Pri čišćenju kuhinje vodi se pravilom - što koristim svaki dan, to trebam svaki dan i očistiti
  • Nemoj zaboraviti dezinficirati predmete, uređaje i sredstva kojima si čistila te kuhinjske aparate namijenjene pripremi hrane

Posljednjih tjedana, u jeku pandemije koronavirusa, briga o vlastitom zdravlju premetnula se u prioritet. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije upravo je briga o vlastitoj higijeni i čistoći prostora ključan čimbenik koji može doprinijeti smanjenju širenja virusa. Stručnjakinja za čišćenje Sandra Redmond, otkrila je korake koje svi mogu poduzeti kako bi njihovi domovi bili što čišći, posebno jer zbog izolacije u njima provode sve više vremena.

Možda vas zanima Sredstvom od dva kuhinjska sastojaka možeš uspješno dezinficirat i ruke i sve površine u kući Rubrika Life&style Life&style

Prvo treba ukloniti nečistoće, potom dezinficirati!

Sklone smo cijelu kuću uzduž i poprijeko pošpricati dezinfekcijskim sredstvom, a bez da prethodno prebrišemo i očistimo površine na koje smo ga nanijele. Stručnjaci upozoravaju kako je to greška na koju valja obratiti pozornost. Također, kada naneseš sredstvo za dezinfekciju nemoj ga odmah ukloniti već pričekaj da odstoji 30 sekundi. U kuhinji posebnu pažnju obratite na čišćenje radnih ploha. U normalnim uvjetima (čast izuzetcima) čistila bi ih nekoliko puta tjedno, no u izvanrednim okolnostima potrebno je svakodnevno temeljito čišćenje. Vodi se onom - što koristim svaki dan, to svaki dan trebam i očistiti.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

„Iako velike površine poput kuhinjskih pločica dobivaju najviše pažnje, ne zaboravi očistiti i dezinficirati one dijelove kojih često dodirujemo, kao što su čajnik, aparat za kavu, ručke za vrata i prozore, ali i prekidače i utičnice te možda najzapostavljeniji prostor u kuhinji -  ručke na ormarićima i kuhinjskim aparatima." - ističe Redmond.

Možda vas zanima Želiš jednom zauvijek dobro organizirati svoju kuhinju? Onda primijeni ovih 5 pravila Rubrika Life&style Life&style

Redovito operi spužvice i krpe za čišćenje!

Sami predmeti koje koristiš za čišćenje drugih stvari često su prepuni mikroba. Globalno vijeće za higijenu utvrdilo je da u kuhinjskim spužvama u britanskim kućama živi prosječno 19,6 milijardi bakterija. Zvuči strašno, no znaj da ih se vrlo lako riješiti. Spužvicu možeš jednostavno oprati u sapunici ili je ubaciti u perilicu posuđa. Također, postoji trik prema kojem možeš sve spužve koje koristiš (uključujući one iz kupaonice) staviti u mikrovalnu pećnicu oko minutu na visoku temperaturu kako bi se uništile bakterije. Stručnjakinja ipak preporučuje da radije koristimo krpe od mikrofibre jer su lakše za održavanje.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima Kakva raskoš! Zaviri u kuhinje osam poznatih dama, u kojoj bi ti najradije kuhala? Rubrika Life&style Life&style

Čistimo one koji čiste za nas!

"Dobra ideja je da perilicu posuđa pokrenete praznu jednom tjedno, bilo na visokoj temperaturi, bilo s kemijskim dezinfekcijskim sredstvom kako biste spriječili rast klica." - otkriva Redmond. Također, napominje kako je važno ne ostavljati vlažno posuđe u perilici kako se ne bi stvorili uvjeti pogodni za rast neželjenih mikroba.

Na samom kraju, sjeti se kako bi osim površina i predmeta koje koristiš trebala dezinficirati i sredstva kojima ih čistiš. Tako da nakon što prebrišeš kuhinjski pult i radne jedinice, a prije nego čišćenje privedeš kraju, obavezno dezinficiraj i sredstva za kojima si rukovala.

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0