Life&style

Stručnjaci otkrivaju zašto bi trebala koristiti papirnate ručnike, a ne krpe ili obične ručnike

  • Igrajmo igru pogađanja: što misliš, koji je jedan od najprljavijih predmeta u tvojoj kući? 
  • WC školjka? Kvaka na kupaonici? Stare i smrdljive tenisice? Lijepe bakine kuhinjske krpe s uzorkom koji ukrašavaju tvoju pećnicu?
  • Pogledaj o čemu je riječ…

Ako nisi pogodila da su to ručnici i krpe za ruke, bez brige, nisi jedina. Prema mikrobiologu dr. Charlesu Gerbi, korišteni ručnici za ruke i kupaonice neki su od najpogodnijih domaćina bakterijama - čak i ako ne izgledaju tako otrcano kao, recimo, tvoje stare tenisice.

„Spadaju među stvari s najprometnijim bakterijama u kućanstvu“, kaže dr. Gerba. „Nakon tri dana upotrebe, gotovo sve sadrže fekalne bakterije. Također je teško ukloniti bakterije tijekom normalnog pranja, jer su tako gusto nastanjene.“

Možda vas zanima Znaš li čemu zapravo služi zaštitni čep na boci ulja? Poslije ovoga ga više nikada nećeš baciti u smeće! Rubrika Life&style Life&style

Fekalne bakterije u kuhinji? Hm, ne hvala. Zato je dr. Gerba  zagovornik papirnatih ručnika za čišćenje i sušenje u kućanstvu.
„Ručnici se mogu kontaminirati preostalim bakterijama na rukama, a mogu preživjeti ili rasti u ručnicima, kontaminirajući sljedeću osobu koja ih koristi“, kaže dr. Gerba. „Zbog toga se papirnati ručnici uvijek koriste u javnim toaletima.“

Na ovih 14 kućanskih poslova ne trebaš gubiti vrijeme! Neki od njih su jednostavno besmisleni

Ako ti ideja da je javni zahod možda čišći od tvog doma ne odgovara, nastavi čitati kako bi vidjela zašto bi prelazak na papirnate ručnike mogao biti pravi potez.

via GIPHY

Zbog ova 3 razloga su papirnati ručnici postati prvi sanitarni izbor koji ćeš odsad imati pri ruci.

1. Mogu pomoći u sprečavanju unakrsne kontaminacije

Kad obrišeš kuhinjski stol s rabljenom krpom za posuđe koja živi u sudoperu, možda zapravo tek širiš bakterije - odnosno, unakrsnu kontaminaciju - premda ti je zapravo namjera očistiti.

„Bakterije koje uzrokuju bolesti, a koje se prenose hranom, mogu se pojaviti u korištenim kuhinjskim i ručnicima za kupanje“, kaže dr. Gerba. „Korištenje papirnatih ručnika može spriječiti da bakterije uzgojene u tim predmetima onečišćuju površine kada ih čistiš.“
Uz to, dr. Gerba kaže da bi trebala prati ruke svaki put kad ponovno upotrijebiš krpu, jer ti ona može kontaminirati ruke i ponovno pokrenuti cijeli ciklus unakrsnog onečišćenja... što na neki način poništava svrhu pranja ruku ako ih sušiš s korištenim platnenim ručnikom.

Koliko su zapravo prljave kuhače, unatoč pranju? Nakon ovog videa sigurno ćeš razmisliti prije nego što je poližeš

2. Štediš više nego što misliš

Budimo iskreni, ne možeš pobijediti pogodnost papirnatih ručnika. A budući da su neki papirnati ručnici dvostruko upijajući (s trajnošću poput platna), omogućuju ti čišćenje nereda s manje listova. Dakle, kad uzmeš u obzir vrijeme, energiju i resurse potrebne za pranje posuđa nakon svake upotrebe, doista štediš puno više nego što to misliš.

via GIPHY

3. Papirnati ručnici higijenskiji su za odlaganje

Sjećaš se onih krpa i ručnika za ruke koji su visjeli pored tvoje pećnice? Možda i nije bila najbolja ideja držati ih tako blizu područja na kojima rukuješ s hranom, smatra dr. Gerba.

Možda vas zanima Nikada nemoj prati ručnike zajedno s kuhinjskim krpama, može biti opasno! Rubrika Life&style Life&style

„Možeš kontaminirati područje na kojem skladištiš kuhinjske krpe“, kaže dr. Gerba. „Ljudi često vješaju rabljene ručnike na kvake na vratima hladnjaka ili na druge lokacije, što može kontaminirati te površine. To je jedan od razloga zbog kojeg smo pronašli zašto su kvake na vratima hladnjaka i slavine za sudoper imale fekalne bakterije na sebi.“ Stalak za papirnate ubruse koji stoji na tvom pultu nikada nije izgledao tako dobro kao sada, zar ne? 

via GIPHY

U novoj epizodi showa 'miss7 live s Nevenom Rendeli i gostima' briljirali su Mila Elegović i Marija Borić

Cijelu epizodu pogledaj OVDJE.

Photo: Shutterstock

Komentari 0