Life&style
Zar doista ne treba prati traperice?

Stručnjaci nam savjetuju da nikad ne peremo traperice. Nije li to pomalo 'fuj'?

  • Sama ideja da odjenemo neoprane traperice pomalo je čudna pa čak i odvratna
  • Međutim, upravo nam to savjetuju modni i tekstilni stručnjaci 
  • Otkrit ćemo ti razloge za to

Volimo svježe presvučene krevete, tako dobro mirišu, a osjećaj kad legnemo je tako lijep, mekan i ugodan. Jednako tako je i s odjećom. Volimo mirisne, higijenski čiste košulje i hlače: odjenemo ih i osjećamo se dobro! Ali, stručnjaci za traperice žele pokvariti taj osjećaj! Naime, ne preporučuju pranje traperica. Uopće! Nikada! 

Samo ne u stroj za pranje rublja!

Koliko vas ignorira savjete prodavača da tek kupljene traperice ne perete u stroju? Uostalom, puno ih nosimo. U nekom trenutku to je kao da pereš kosu. Vjerojatno si svjesna da je ne bi trebala toliko često prati, ali u određenom trenutku jednostavno se više ne osjećaš dobro pa šampon ili stroj za pranje rublja jednostavno moraju raditi. Ali, zašto ne bismo onda oprali traperice?

via GIPHY

Evo što stoji iza politike zabrane pranja

Sa svakim pranjem naše novonabavljene omiljene traperice gube nešto boje, tkanina može postati grublja i traperice se zapravo uništavaju i postaju nekako „prljave“. Uostalom, izvorno su zamišljene kao čista radna odjeća. To onda rezultira individualnim karakterom traperica, u osnovi svega što već danas možeš kupiti: rupe, otisci, mrlje, takozvani rabljeni izgled. Traperice su jedinstvene jedino ako ih ostaviš da se troše, odnosno, ostaviš prljave.

Možda vas zanima Traperice + džemper: 6 dobitnih kombinacija s 2 jednostavna komada Rubrika Moda Moda

Što ako su baš jako prekrivene prljavštinom?

Dakle, najkasnije kada provedeš koju večer u trapericama u klubu, djeca su ti po deseti put obrisala ruke u hlače masne ruke od pomfrita ili si se 100 puta vozila tramvajem, autobusom ili vlakom u njima, vjerojatno je sve što želiš baciti ih u perilicu i isprati svu prljavštinu. 

Stručnjaci, međutim, preporučuju: prozračivanje. ili vani na užetu ili u sušilici. Noćenje u zamrzivaču trebalo bi učiniti čuda protiv drugih klica, bakterija i slično, a prljavštinu i mrlje idealno bi bilo pažljivo ukloniti vlažnom krpom ili četkicom za zube. Ali, budi oprezna: previše divlje trljanje ne samo da može pogoršati mrlju, nego može i ukloniti boju s materijala. Inače, to se odnosi samo na prave traperice, dakle bez miješanih materijala. Moraju ići u stroj.

via GIPHY

Prati ili ne prati?

Koncept „ja-ne-perem-traperice-više“ je, naravno, super održiv, prihvatljiv za resurse i ekološki, jer štedi vodu, a hlače traju dulje ako ih pereš rjeđe. Ali na pomisao da ih baš nikad ne peremo, jeza nam prođe kralježnicom. Svi se žele osjećati dobro u svojoj odjeći. Ali, možda ćemo odsad doista rjeđe prati traperice pa ćemo onda vidjeti kako ćemo se zbog toga osjećati. Možda je sasvim OK hodati naokolo u prljavim i pohabanim hlačama... 

Trik za slaganje traperica u ormaru Možda vas zanima S ovim jednostavnim trikom tvoje će traperice zauzimati puno manje mjesta u ormaru Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0