Life&style

Što vrijeme na satu kazuje o tvojem tjelesnom stanju

Tko se noću budi u isto vrijeme, treba pogledati na „organski sat“: naime, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, jako nam puno može otkriti o našem zdravstvenom stanju

Svi organi u našem tijelu imaju točno zadano vrijeme (prema tradicionalnoj kineskoj medicini) kad jače djeluju ili se regeneriraju. Kineska medicina tvrdi da životna energija qi, kola tijelom po točno određenim linijama, takozvanim meridijanima, pa se svaka dva sata drugi organ opskrbljuje energijom kako bi mogao optimalno raditi. 

Tko je svjestan tih vremena, može bolje uskladiti svoj životni ritam – i time popraviti opće stanje organizma. 


1-3 sata: jetra / vrijeme za čišćenje organizma od otrova

Dok svi drugi organi spavaju, jetra radi sto na sat: tko se probudi u to vrijeme, ili je prije spavanja jeo tešku hranu ili je popio previše alkohola. Pomaže čaj od koprive, ocat, voće i sok od limuna – to opušta jetru. Pileća juha i žitarice također su dobre za jetru. Izbjegavaj češnjak, kavu i jela pržena u dubokom ulju. 

3-5 sati: pluća / duboko udahni! 

U ovo vrijeme većina nas duboko spava. Tada se svaka stanica dobro opskrbljuje kisikom. Tko ima problema na meridijanu pluća, često pati od astme ili alergija. Savjet: spavaj kod otvorenog prozora ili 3-4 puta dnevno pritišći akupresurnu točku koja se nalazi ispod palca – masiraj je palcem druge ruke oko dvije minute kružnim pokretima – to jača qi pluća. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

5-7 sati / intenzivno čišćenje 

U fazi snova između 5 i 7 sati „prerađujemo“ događaje od prethodnog dana. Tko se u ovo vrijeme često budi – primjerice, mora ići na toalet – možda ima probleme s debelim crijevom. Pomaže akupresurna masaža vanjske strane cjevanice. Stisni šaku i kostima prstiju masiraj područje ispod koljena do sredine lisne kosti. Radi to dvije minute, napravi stanku oko minute, pa napravi ukupno deset ponavljanja. 

7-9 sati – želudac / vrijeme za jačanje 

Dan bi, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, trebao započeti s toplim jelom kako se tijelo ne bi ohladilo. Za to su odlični topli gris ili kaša od žitarica s cimetom ili tostirani integralni kruh. Nemoj brzo jesti i nemoj konzumirati više od tri obroka dnevno, jer želudac mora dovoljno mirovati. Tko ujutro ne jede, ima slabiji qi želuca: pomaže pijenje čaja, na primjer od koromača, lipe ili šipka. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

9-11 sati: slezena i gušterača / stres i brige napadaju 

Briga i stres te stalno mozganje usporava protok energije gušterače. Čaj od nevena ili kamilice djeluje smirujuće. Slezena je centar našeg imunološkog sustava i odgovorna je za umnožavanje bijelih krvnih zrnaca, leukocita. Prije podne intenzivno radi te donosi tijelu novu energiju: tada je idealno vrijeme za intelektualni posao! Ako je qi slezene blokiran, to može izazvati umor. Tada pomaže čaj od pasiflore, ali i izbjegavanje mliječnih proizvoda. 

Možda vas zanima I zdravlje ovisi o mjesecu rođenja, vjerovala ili ne Rubrika Life&style Life&style

11-13 sati: srce / što kaže tvoja koža 

Tko loše spava, zaboravljiv je i nekoncentriran, ima neujednačen qi srca. U to vrijeme treba promatrati izgled kože: ako je blijeda, slab ti je qi srca, ako je više ružičasta, patiš od viška. Srce će se smiriti ako dvaput na dan oko dvije minute držiš srednji prst lijeve ruke na akupresurnoj točki na ručnom zglobu ispod desnog malog prsta i masiraš je – a zatim promijeni ruke. Također mogu pomoći ginseng, cimet i orasi. Kako bi meridijan srca bio protočniji, potrebna nam je vatra za srce – dobro društvo, smijeh, ručak u društvu i razgovor pomažu. 

13-15 sati: tanko crijevo /gorke tvari zaslađuju život! 

Ako tanko crijevo ne radi optimalno, već nakon laganog ručka osjećaš će se prezasićeno. Nedostatak tog qi-ja također uzrokuje gunđanje i nezadovoljstvo. Gorke tvari mogu ti pomoći – na primjer: artičoke, cikorija, radič ili endivija. Naime, u to vrijeme crijevo treba puno energije za probavu. Važne sastanke ili odluke trebaš u to vrijeme izbjegavati. 

15-17 sati: mjehur / vrijeme je za kretanje 

Tko u to vrijeme pati od glavobolje i ima bolove među ramenima, pati od poremećaja tijeka energije: meridijan mjehura „teče“ od glave uzduž kralježnice. Za pravi balansi qi-ja pomoći će šparoge, celer ili sjemenke bundeve. 

17-19 sati: bubrezi / opušten dolazak kući 

Iznervirana si od svakodnevice i ne padaju ti nježnosti na pamet? Možda ti je poremećen qi krvotoka. Važno je radni dan završiti u miru. U ovo vrijeme izuzetno su korisne vježbe opuštanja (poput quigog vježbi). Čaj od ružmarina, prehrana siromašna masnoćama i balastnim tvarima (poput riže i pirjanog povrća) jako su dobri. Zaboravi na grickalice! 

19-21 sat / perikard (srčana ovojnica) / toplina godi tvom srcu 

Ova je faza, prema TKM, određena za perikard, srčanu ovojnicu koja je zadužena i za naše duševno stanje. Zadužena je i za našu samouvjerenost te nas štiti od duševnih povreda. Perikard-qi može se ojačati gledanjem nekog lijepog filma, pijenjem čaja ili slušanjem glazbe. 

Možda vas zanima Boja očiju otkriva nekoliko nezgodnih stvari o zdravlju Rubrika Life&style Life&style

21-23 sata / toplina tijela / harmonija

„Trostruki utopljivač“ u kineskoj medicini igra važnu ulogu. Doduše, to nije organ, nego tijek energije. Regulira protok qi-ja te dovodi u harmoniju tijelo i dušu. Sada je dobro vrijeme za odlazak među ljude. Tko često ima glavobolju ili bolna leđa prije spavanja, pati od blokade qi-ja regulacije topline. Nekoliko kapi ulja od lavande na sljepoočnice i ručni zglob djeluju izjednačavajuće. 

23-1 sat: žuč / metvica prije spavanja 

Tko se nakon masnog jela mora boriti s mučninom, a oko ponoći sa smetnjama u spavanju, ima poremećen qi žuči. Paprena metvica to može regulirati – primjerice, u obliku čaja. Stavi svježe listiće u šalicu, prelij ih kipućom vodom te popij tri do pet šalica čaja tijekom dana.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0