Life&style

Što trebaš jesti u 20-ima, 30-ima, 40-ima...

Želimo li biti sačuvati zdravlje i biti vitalne, treba jesti zdravo, no što je zdravo ovisi i o našim godinama. Potrebe tijela se mijenjaju tijekom godina i u svakom životnom razdoblju bitno je pripaziti

Svi znamo što je zdrava prehrana, no pri tom često u računicu zaboravimo ukalkulirati i našu dob. Naime, potrebe organizma nisu uvijek iste. Na primjer, u pubertetu treba pripaziti na unos kalcija, unos voća i povrća je posebo bitan u 20-ima, a najviše proteina valja uzimati u 60-ima i 70-ima! Prilagođujuću ono što jedeš svojoj dobi, pomoći će ti da ostaneš dulje zdrava, sačuvaš svoje kosti i osiguraš optimalno funkcioniranje svog organizma!

1. Djetinjstvo i pubertet

S obzirom na nagli rast u pubertetu kalcij je od velike važnosti za kosti naših adolescenata. U brojkama taj unos iznosi 1300 mg dnevno. Uz kalcij tu je i vitamin D kao vrlo bitan faktor za razvitak kostiju kojeg ćemo najlakše primiti izlaganjem sunčevoj svjetlosti.

Vrlo je bitno pripaziti i da adolescenti jedu količine hrane primjerene njihovoj tjelesnoj aktivnosti.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

2. 20-e i 30-e

U ovim godinama tvoje obaveze se naglo počinju gomilati i često nemaš vremena redovno jesti. Upravo to je razlog da pomno biraš što ćeš unositi u svoj organizam. Voće, povrće i vlakna svi su od jednake važnosti i zato ih tvoj ručak u menzi ili lunch paket na poslu obavezno moraju sadržavati!

Probaj pojesti barem dvije voćke dnevno, 400 grama povrća i 200 grama žitarica. Što se tiče proteina, 100 grama po obroku bit će dovoljno. Kalcij i dalje treba redovno unositi, bilo u vidu nadopune prehrane ili kroz obroke.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

3. 40-e i 50-e

Ulaskom u srednju dob suočavamo se s velikim hormonskim promjenama, prvenstveno ovdje mislimo na menopauzu. U ovoj dobi bitno je jesti što više hrane koja sadrži antioksidanse. Šareno povrće i voće kao borovnice, goji bobice, brusnice i tamna čokolada idealni su za takvu prehranu.

Možda vas zanima 5 stvari koje nikad ne smiješ jesti na prazan želudac Rubrika Life&style Life&style

Sada također treba pripaziti na unos kalorija zbog usporavanja metabolizma i uglavnom smanje tjelesne aktivnosti. Najlakši način je smanjiti jednostavno porcije. Koliko stane na dlan, toliko pojedeš - to bi bila količina s kojom nećeš početi skupljati prekomjerne kilograme.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

4. 60-e, 70-e i dalje

Ključ zdravlja u ovoj dobi su proteini! Razlog zašto su oni sata tako važni je brzo opadanje mišićne mase u ovim godinama što je još više potencirano s često vrlo malom tjelesnom aktivnosti. Jednostavan način da to kontroliraš je da svaki tvoj obrok i snack sadržava proteine.

Možda vas zanima 5 nezdravih namirnica koje odobravaju fitness treneri Rubrika Life&style Life&style

Uz proteine tu se vraćamo ponovno na kalcij. Ovog puta zbog propadanja koštane mase i česte osteoporoze kod žena optimalna dnevna količina iznosi 1300 mg. Naravno, opet uz dodatak vitamina D zbog bolje apsorpcije.

via GIPHY

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0