Life&style 29. rujna 2017.

5 nezdravih namirnica koje odobravaju fitness treneri

Instagram/Nives Celzijus.

Koje to namirnice iz naše kuhinje svi fitness stručnjaci i nutricionisti odobravaju iako to nikada ne bismo pretpostavili?

Biti na dijeti ne znači da moraš uvijek gladovati i žudjeti za hranom koju "ne smiješ" jesti. Pa u čemu je onda ključ? Ako je vjerovati (a je!) fitness stručnjacima - poanta je u ukusnim namirnicama (poput kokica) koje su poznate po tome da zadovoljavaju glad. Naime, određene namirnice imaju dovoljnu kombinaciju nutrijenata, volumena, okusa i teksture da kontroliraju apetit, ali i zadovolje želju za takozvanom "lošom" hranom. Navali narode!

Kokice

Ako ti fali grickalica, uvijek izaberi kokice. Sadrže vlakna, koja nas drže sitima još satima nakon konzumacije istih. Ali ni to nije sve! Kokice sadrže malo kalorija, a zbog svoje hrskave teksture duže ih jedemo i još duže probavljamo - zbog čega nas i drže sitima.

Krekeri

Zamijeni svoj uobičajeni tost ili raženim krekerima ili raženim kruhom. Osjećat ćeš se duže sito i pojesti manje kalorija za ručak. Raž sadrži posebnu vrstu vlakna koja se u želucu napuhne, usporava probavu i pušta ugljikohidrate u krvotok. Rezultat: niži nivo šećera u krvi i stabiliziran level inzulina - u prijevodu, ubija glad. 

 

Kečap

Prije svega, biraj kečap od čili papričica, jer smanjuju apetit i ublažavaju osjećaj gladi. Ako odabereš proizvod koji je provjerenog porijekla i spravljen od organskih namirnica kečap bi ti uistinu mogao pomoći u mršavljenju. Čili papričice povećavaju prirodnu temperaturu tijela čime sagorijevamo više kalorija i ne osjećamo glad. 

Krumpir

Ako si ikada maknula krumpir s popisa "dopuštenih" namirnica, odmah ga vrati! Krumpiri koji su bili kuhani i ohlađeni sadrže otporan škrob, ugljikohidrat koji prolazi kroz tanko crijevo bez da je prethodno probavljen. Dok putuje prema debelom crijevu, bakterije koje tamo žive hrane se od škroba i stvaraju tvari poznate kao kratko-lančane masne kiseline. One potiču proizvodnju posebnih spojeva, peptida, koji našem mozgu šalju poruku da je tijelo sito. Poanta priče: topli krumpiri sadrže puno manje otpornog škroba od onih ohlađenih, stoga pričekajte da vaši krumpiri prije ručka ili večere malo odstoje.

 

Čokolada

Znamo da zvuči gotovo predobro da bi bilo istinito, ali svi će se stručnjaci složiti da je čokolada jedan od najboljih (i najzdravijih!) snackova za kojima možemo posegnuti! Ali pazi - radi se isključivo o tamnoj čokoladi! Crna čokolada sadrži proteine i zdrave masne kiseline, a vrlo malo šećera. Njam!

Komentari 0