Life&style

Što podučiti djecu na moru i bazenu kako bismo spriječili najgoru nesreću - utapanje

  • Plivanje, ako i vodeni sportovi te igre su korisne aktivnosti, no potencijalno mogu biti i vrlo opasne
  • Posebno kada se radi o najmlađima te im je od malih nogu važno usaditi određena pravila ponašanja
  • Ovoga puta donosimo ti savjete koje je podijelila inspektorica koja, nažalost, istražuje utapanja

Sigurnost u vodi, posebno kada je riječ o manjoj djeci, izuzetno je važna. Ona obožavaju igre u bazenima, vodenim parkovima ili na moru. No roditelji često muku muče kako ih držati pod nadzorom u tim trenutcima. Amerikanka Natalie Livingston, inspektorica koja istražuje utapanja, koristila je svoje znanje i kao majka i kao istražiteljica kako bi pružila praktične savjete.

Možda vas zanima Ovaj trik za roditelje kojim će odvojiti svoju djecu od ekrana postao je viralni hit. Hoćeš ga isprobati? Rubrika Life&style Life&style


1. Objasnite im pravila i educiraj djecu o opasnostima

S djecom je važno proći pravila ponašanja u bazenu ili moru te im objasniti negativne posljedice do kojih može doći ako se ne pridržavaju istih. Objasni im i zašto bismo trebali praviti stanke u plivanju i zašto dah držimo pod vodom, kao i zašto su spasilački prsluci tako važni.

2. Pravila sigurnosti

Prije nego što uđu u bazen ili more, važno je da djeca razumiju opasnosti i poštuju vodu. Vrijedno je postaviti granice i proći s njima sigurnosne mjere. Objasni im na konkretnom primjeru gdje mogu, a gdje ne mogu plivati, gdje uskočiti, a gdje ne uskakati. Također, valja im naglasiti kako je potrebno zatražiti dopuštenje prije ulaska u vodu. Tako će  i roditelji znati da ih moraju promatrati s posebnom pažnjom.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Mnogim Hrvaticama ovo je omiljeni model ljetnih natikača. Imaš li ih i ti u svom ormaru

3. Drugi nisu dužni paziti na tvoju djecu

Postojanje spasioca na plaži ili bazenu nije znak da bi djeca mogla raditi što žele. Oni su tu za hitne situacije! Za malu djecu koja su neplivači obavezno je nošenje spasilačkog prsluka ili koluta za plivanje, ako roditelji nisu neposredno uz njih. Natalie smatra kako korištenje prsluka za spašavanje u igrama povezanima s vodom ne treba biti stigmatizirano, budući da može pomoći djeci da se osjećaju zaštićeno.

4. Predahnite

Čini se da djeca imaju beskrajnu količinu energije i vjerojatno bi mogla vječno plivati. Odmor nakon određenog vremena korisno je napraviti ne samo da bi oni odmorili, već i da bi oni koji paze na njih predahnuli i osvježili misli. Primjerice, plivajte zajedno određeno vrijeme, poput 30 minuta, a zatim bi svi trebali izaći iz bazena i predahnuti.

5. Educiraj djecu o dubini vode

Naučiti djecu da razumiju dubine mora i/ili bazena u odnosnu na vlastitu visinu jer to im može pomoći da donesu bolje odluke o tome gdje plivati, a gdje ne. Također, valja im osvijestiti da viši brat ili sestra te prijatelj mogu plivati ​​u dubljoj vodi, dok bi se oni mogli mučiti.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda vas zanima Prema istraživanjima, roditelji koji odgajaju uspješnu djecu dijele ovih 6 karakteristika Rubrika Life&style Life&style

6. Pravilo pet sekundi

Djecu valja upozoriti na određene opasnosti koje vrebaju u vodi, a posebice se to odnosi na utapanje. Pritom je važno naglasiti da moraju obraćati i pažnju na druge. Ako vide nekoga pod vodom, neka počnu brojati do pet. Ako ne vide da se osoba pojavila nakon toliko sekundi, trebali bi to reći odrasloj osobi.

7. Postavi alarm

Gledati djecu u svako doba poput sokola nije uvijek moguće. Nadzor je ključan, ali roditelje mogu omesti drugi ljudi ili događanja. Postavljanje podsjetnika na našim telefonima da se pregledava gdje se djeca nalaze može preusmjeriti naše misli i olakšati nam provjeru djece.

Photo: Shutterstock

Komentari 0