Life&style

Stalno ti se pojavljuju podljevi krvi ili modrice? 5 je mogućih razloga za to

  • Sigurno si se ponekad pitala otkud ti se pojavila mala plava mrlja na koži nalik modrici
  • Ne možeš se sjetiti da si se negdje udarila, a modrica na nozi je ipak opet tu?
  • Otkrit ćemo moguće razloge nastanka takozvanih podljeva 

Hematomi, kako ih liječnici zovu, ne moraju značiti da si nespretna i da se stalno negdje udaraš ili zapinješ. Na primjer, neki ljudi nasljedno reagiraju i na sasvim lagani udarac – nastane im itekako vidljiva masnica. Međutim, za to postoje i drugi razlozi…

Što su uopće modre mrlje, podljevi krvi, hematomi…?

Hematomi su krvarenje u našem tijelu, ali bez da krv izlazi iz tijela. Ta ozljeda nastaje uslijed nagnječenja tkiva, odnosno kad popucaju žilice ispod kože. Kako bi se nanovo zatvorile krvne žile, nastane prepoznatljiva klasična plava boja. Taj proces – od crvene do plave boje krvi – može se lijepo vidjeti nakon maksimalno četiri dana. 

 

Mogući uzroci modrica

1. Dob 

Što smo starije, to nam koža postaje tanja te gubi zaštitni masni sloj koji štiti krvne žile od udaraca i ozljeda. Naravno da se onda lakše ozlijedimo – a kroz tanju kože se bolje vidi podljev krvi. Također se bolje vidi i plava/žuta/zelena boja na mjestu ozljede. Osim toga, vremenom su žile slabije i lakše pucaju. 

2. Lijekovi 

Neki lijekovi loše djeluju na našu kožu. Oslabljuju je i čine tanjom. Najpoznatiji su lijekovi koji sadrže kortizon, a koji se koriste kod upala i astme. 

3. Intenzivno sunčanje 

Previše vremena provedenog na suncu također može pogodovati nastanku modrica. Naime, UV-zračenje ubrzava starenje kože te s time donosi i više modrica - kao i sve navike koje ubrzavaju starenje kože (pušenje i alkohol, na primjer). 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Možda vas zanima 12 pitanja koja najčešće postavljamo "doktoru Googleu" umjesto da odemo liječniku Rubrika Life&style Life&style

4. Neuravnotežena prehrana 

I neuravnotežena prehrana može pogodovati nastanku modrica. Vitamin C i D su jako važni za naše krvne žile i kožu. Ako se hraniš pretežno gotovim proizvodima ili ne jedeš dovoljno voća i povrća, nedostatak vitamina nije nemoguć. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

5. Rijetko i bolesti 

U vrlo rijetkim slučajevima mogu modrice biti znak nekih smetnji krvotoka koje uzrokuje neka bolest. Ako sumnjaš u tako nešto ili ako ti se modrice ipak prečesto javljaju, najbolje je da posjetiš svoga liječnika. 

Možda vas zanima Ako vidiš neke od ovih promjena na svojoj vagini, obavezno posjeti liječnika Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0