Life&style
SUP joga

Spoj veslanja na dasci i joge: evo gdje možeš na satove SUP joge na Jadranu!

  • Ako si joga entuzijast koji je voli prakticirati u blizini vode ili mora, možda bi ti se svidjela i SUP joga!
  • Kombinacija veslanja na dasci i joge u jednom savršena je rekreakcija i izazov tvojoj snazi i ravnoteži
  • A evo gdje možeš i na organizirane satove SUP joge kod nas!

Ukoliko si joga veteran zasigurno si čula za sve najnovije trendove u jogi, pa tako i za SUP jogu. Ako nisi i pitaš se o čemu je riječ - na pravom si mjestu! Kao što samo ime kaže, SUP joga kombinira dvije aktivnosti - veslanje na SUP-u (dasci za veslanje) i jogu. Posljednjih godina na Jadranu sve popularnija aktivnost na moru je veslanje na SUP-u (stand up paddling), dasci koja nalikuje na surf dasku, a koju možeš unajmiti na brojnim plažama ili ako je misliš češće koristiti - kupiti. 

SUP joga | Autor: Instagram@mettafloat Instagram@mettafloat

Veslanje na SUP-u pokazalo se kao ne samo kao odlična zabava, već aktivnost uz koju na odmoru možeš održavati formu i ne zapostaviti fizičku aktivnost. SUPanje uključuje rad svih mišića, koji neprestano rade održavajući ravnotežu na nestabilnoj dasci, i troši veliki broj kalorija (više od bicikliranja, planinarenja i plivanja!), a pri tome je užasno zabavno i omogućava ti istraživanje sakrivenih uvala i plaža do kojih ne možeš uvijek pješke. 

Možda vas zanima Što su yoga retreati i tko i gdje ih organizira u Hrvatskoj? Rubrika Life&style Life&style

A što je SUP joga - pitaš se? Premisa je jednostavna. Uzmi SUP dasku, odveslaj na sigurnu udaljenost u moru, jezeru ili čak u bazenu i počni vježbati jogu. Daska je tvoja prostirka, a voda, zajedno s ostalim elementima, je tvoj studio. Evo što sve trebaš znati o SUP jogi - uključujući dobrobiti, rizike, pa i gdje ju možeš trenirati.

SUP joga | Autor: Instagram@mettafloat Instagram@mettafloat

Koji su benefiti SUP joge?

SUP joga je izvrstan način za povećavanje ravnoteže i generalne koordinacije tijela. Valovito more dodaje složenost jer je i izazov za ravnotežu, što je odličan način za povećanje stabilnosti i učinkovitosti kretanja. Bitan dio joge je opuštanje i relaksacija, a postoji li za to bolji ambijent od smirujućeg efekta koje more na nas ima? Evo koje sve benefite možeš očekivati ukoliko se okušaš u SUP jogi.

Uključuje nove mišiće

SUP joga te tjera da stabiliziraš više mišićnih skupina odjednom kako bi ostala u ravnoteži. Ova će te radnja potaknuti da koristiš i jačaš mišiće za koje nisi ni znala da ih imaš tako da se pripremi da ćeš nakon prvog treninga zasigurno imati malu upalu, bez obzira vježbaš li inače redovito.

SUP joga | Autor: Instagram@mettafloat Instagram@mettafloat

Radi se na otvorenome, na vodi

Iako obožavamo kada trening možemo odraditi na otvorenome, nekad nas u ove paklene ljetne dane ta ideja odbija. No, što ako je trening zapravo na vodi? Svakako zvuči bolje. Dodatni benefit - istraživanja već dugo ukazuju na kognitivnu povezanost prirode i pozitivnog raspoloženja.

Možda vas zanima SUP je totalni hit ovog ljeta! Donosimo kratki vodič Rubrika Life&style Life&style

Ublažava stres

Veza između joge i smanjenja stresa je jasna. Pokazalo se da redovito sudjelovanje u ovoj drevnoj praksi smanjuje depresiju, anksioznost i stres kod ispitanika. More također ima ljekovita svojstva - kako za dušu, tako i za tijelo stoga SUP i joga zvuče kao idealna kombinacija.

SUP joga | Autor: Instagram@mettafloat Instagram@mettafloat

A potencijalni rizici? 

Prvo je bitno naglasiti kako je SUP joga prikladna za većinu razina tjelesne spremnosti, čak i ako tek trebaš pohađati tečaj yoge. Međutim ukoliko nemaš iskustva s jogom, svakako preporučujemo da ovo ne isprobavaš sama već nađeš profesionalnog instruktora i grupu.  A kako bi izbjegla negativna iskustva uzrokovana suncem, obavezno nanosi kremu za sunčanje i hidratiziraj se. Osunčana ili ne, koža i tijelo će ti biti zahvalni na dodanom SPF-u i vodi. Svoju bocu s vodom možeš spremiti u suhu vrećicu kako bi zaštitila nju i druge dragocjenosti tijekom vježbanja. 

Kultni Safari na rtu Kamenjak jedan je od legendarnih beach barova na Jadranu

Metta Float - idealno mjesto za okušati se u SUP jogi

Iako na Jadranu danas postoje brojni instruktori koji drže satove SUP joge, ističe se Metta Float u Istri koji već 8 godina otkriva čari SUP-a drugim ljudima. Radi se o timu strastvenih zaljubljenika u more koji su pronašli način kako se u potpunosti sjediniti sa njim. Osim u Medulinu, možeš ih naći i u Puli gdje imaju još dva SUP centra smještena na plažama Histria (SUP Ture) i Ambrela (SUP Yoga Centar).

SUP joga | Autor: Instagram@mettafloat Instagram@mettafloat

Metta Float na Ambrela Beach, smještenu sklopu Verudela resorta, nudi satove joge na SUP-u i to u tri termina - jutarnji SUP joga sat, SUP joga zalazak i Glow night SUP joga. 

Što sve uključuje sat SUP joge?

Jedan sat zapravo traje sat i pol, a uključuje sve što ti treba - SUP dasku, iskusnog i certificiranog instruktora, 15 min instrukcije o osnovama veslanja, prsluk za spašavanje - opcionalan i vodootpornu torbu za osobne stvari. Uz to, instruktor će raditi i GoPro fotografije pa ćeš svoju SUP jogu zauvijek imati zabilježenu - a uz krajolike koji su oko tebe sigurni smo da ćeš ju htjeti zabilježiti. 

Posebnost Metta Floata je upravo joga po noći koja je prva takve vrste u Hrvatskoj, a SUP daske su opremljene raznobojnim LED svjetlima koja stvaraju prekrasne fluorescentne prizore. 

Cijena jednog sata SUP joge je 290,00 kn za jutarnji i popodnevni termin te 390,00 kn za večernji. 

Photo: Instagram@mettafloat

Komentari 0