Life&style

Oduševila sam se kad sam prvi put probala Yin jogu - a evo što o njoj kažu majstori joge

  • Na putovanju sam otkrila vrstu joge za koju do sada nisam čula - radi se o yin jogi, iznimno revitalizirajućoj i duboko opuštajućoj vrsti joge
  • Prakticirala sam ovaj tip joge tjedan dana i osjetila značajne benefite, kako prilikom vježbanja, tako i dugo nakon sata
  • Što je yin joga, kako utječe na tebe te gdje ju možeš isprobati u Rijeci ili Zagrebu

Iz nekog razloga oduvijek sam htjela voljeti ići na jogu i mnogo puta sam pokušavala, no moram priznati da sve do nedavno nisam isprobala vrstu joge koja mi u potpunosti odgovara. Joga me nije zanimala radi istezanja mišića ili vježbanja izdržljivosti. Ono što me privlačilo ka ovoj drevnoj disciplini bila je ideja smirivanja uma, opuštanja i vježbanja koncentracije. Vrste joga koje sam imala priliku probati do sada bile su Ashtanga yoga, Power yoga ili Vinyasa yoga koje su relativno dinamični stilovi joge, a nerijetko i fizički dosta zahtjevni. 

Na putovanju u Južnoj Americi provela sam neko vrijeme u jednom malom, pomalo hipijevskom mjestu na obali Ekuadora i ondje sam ponovno poželjela vježbati yogu. Našla sam čak nekoliko studija koji su nudili satove joge, a odluka je pala na Estudio Casa del Sol koji me zainteresirao vrstom joge koju do sada nisam probala, a čiji se opis činio upravo ono što sam čitavo vrijeme tražila.

Osobno iskustvo s Yin jogom - potpuna relaksacija uma i tijela

"Yin yoga je prekrasan uvod u meditaciju. Poziva na mir uma i tijela nježnim pozama koje rastežu vezivna tkiva tijela. Yin pomaže u smirivanju i opuštanju živčanog sustava te je savršena nadopuna aktivnijim, yang stilovima života koje vodimo" - pisalo je, a ja pomislim kako je to upravo ono što želim.  U 5 popodne, taman prije zalaska sunca stigla sam u opuštajući studio gdje je već bilo nekoliko polaznika i voditelj sata koji nam je u kratko opisao što nas očekuje na današnjem satu i pitao tko je prvi put na yin jogi. 

Nekoliko polaznika i ja smo dignuli ruku, a onda nam je objasnio kako je ovo dosta drugačiji tip yoge od onih na koje smo navikli, te iako je sporiji i lagan može biti prilično intenzivan, kako za um tako i tijelo. 

I uistinu, bio je. U sat vremena isprobali smo nekih 10-ak poza, uglavnom u ležećem položaju. Panta je da jednom kada zauzmeš pravilan položaj u njemu se što mirnije i nepomičnije zadržiš 5 minuta. Sva koncentracija je na disanju što vodi do laganog meditativnog stanja. Kako nam je voditelj rekao - "Meditacija nije ništa drugo nego koncentracija na ponavljanje jedne te iste radnje, u ovom slučaju na disanje".

Možda vas zanima Na ovih 10 načina joga djeluje na tvoje tijelo - a otkrivamo ti pozu koja pomaže kod stresa i depresije Rubrika Life&style Life&style

Kako je izgledao moj prvi sat yin joge? 

Prvih 20-ak sekundi pri zauzimanju položaja obično bih se malo vrpoljila kako bih našla savršenu pozu za moje tijelo - onu dovoljno duboku da ju osjetim, ali da ne bude bolna. Sljedećih 30-ak sekundi mislim - ovo je dosta jednostavno i lako, koja je poanta? Međutim, već sljedeći trenutak osjetim lagane trnce u tijelu i primjetim da mi više nije tako jednostavno biti mirna u istoj pozi. Susprežem poriv da se krenem migoljiti jer je voditelj rekao kako je iznimno važno da se ne pomičemo kako bi se duboka vezivna tkiva aktivirala. Dah mi se lagano ubrzava i fokusiram se na zadržavanje poze. Zatim, minutu ili nešto kasnije, dolazi do svojevrsnog oslobađanja; tijelo mi se opušta u pozi i koncentriram se na to da je još malo produbim. Osjećaj je fantastičan i više ne razmišljam o fizičkom aspektu same poze već osjetim kako se u potpunosti opuštam. 

 

 

Ono što me se posebno dojmilo je kako sam se osjećala još dugo nakon sata joge. Osjećaj duboke opuštenosti i smirenosti uma zadržao se kroz čitav dan. Drugi dan sam se odmah predbilježila za sljedećih tjedan dana yin joge i toliko sam u njoj uživala da sam  odlučila potražiti drži li ju tko u Rijeci. U Rijeci sam našla Ashtanga Yoga Studio i popričala s vlasnicom i učiteljicom joge Tamarom Klevom koja mi je rekla kako i u njihovom studiju dva puta tjedno imaju sat Yin joge.

99-godišnja učiteljica joge otkriva 3 tajne dobrog starenja

"Vježbanje Yin joge se razlikuje od ostalih stilova po tome što u svakoj poziciji (asani) boravimo duže vrijeme. 3, 5, a ponekad i 15 minuta. Sve ovisi na čemu točno radimo. Dokszano je da je našim mišićima potrebno barem 3 minute da se u potpunosti opuste i da djelovanje pozicije krene na tetivu. To je ujedno i razlog dužeg boravljenja u pozicijama. Mene su jednom ostavili u poziciji 20 minuta. Mislila sam da će iz mene izaći svi moji demoni, jer je pozicija radila na istezanju iliopsoasa, tzv. mišića duše", kaže Tamara. 

Ljudi kroz život pohranjuju u svoje tijelo razne traume, pa se ponekad dogode i razna otpuštanja, svojevrsna čišćenja prilikom izvođenja yin joge. Jednostavno nas preplave emocije i krenu suze, da ni sami ne znamo razlog - objašnjava voditeljica joge.

U Zagrebu Yin jogu možeš isprobati u brojnim studijima, a jedan od njih je i Plejs2. Probaj, sigurna sam da će ti se svidjeti!

Photo: Instagram Screenshot

Komentari 0