- Ljeto nam je, između ostalih razloga, jako drago i zbog svih sezonskih namirnica koje na tržnicama u najvrućim mjesecima imamo prilike pronaći
- Jedna od uvjerljivo mnogima najdražih je tikvica koju zasluženo zovu kraljicom ljetne kuhinje budući da se može pripremiti na desetke i stotine različitih načina
- Spiralni tart zasigurno je jedan od najljepših načina kako je pripremiti, a iako može djelovati komplicirano, zapravo je poprilično jednostavan kada znamo na što obratiti pažnju i koje zamke izbjeći
- Pročitaj više: Ovo je omiljeni recept Julije Roberts za ljetnu fitness salatu, ne samo da je zdrava već je i jako fina
Osim što je ljeto vrijeme godišnjih odmora te ljenjčarenja na plaži i nezaboravnih provoda, srcu nam je priraslo i zbog svih namirnica koje na tržnicama u ovim najvrućim mjesecima imamo prilike pronaći, a jedna od uvjerljivo mnogima najdražih je tikvica koju zasluženo zovu kraljicom ljetne kuhinje. Kako se od nje može napraviti doslovno na desetke i stotine različitih jela, jasno je zašto je toliko omiljena, a spiralni tart zasigurno je jedan od najljepših načina kako je pripremiti.
Ovaj recept mnogima može djelovati komplicirano, no zapravo je poprilično jednostavan kada znamo na što obratiti pažnju i koje zamke izbjeći. Za početak, ove se 'zamke' vrlo vjerojatno neće dogoditi onima u kuhinji iskusnijima, no spomenut ćemo ih, zlu ne trebalo, jer tko radi, taj i griješi, a tu spadaju i oni najbolji.
Dakle, 3 su stvari osobito bitne - jedna je ne zaboraviti začiniti sastojke, druga ne staviti peći svo povrće zajedno jer je mrkvi potrebno puno više vremena pa ju je prvo potrebno skuhati i last but not least, poželjno je pod tart dodati papir za pečenje kako se cijela kulinarska kreacija ne bi raspala prilikom vađenja i serviranja. A sada kada smo i to riješili, možemo se baciti na pripremu!
Sastojci za tijesto
- 170 grama neslanog maslaca, smrznutog najmanje 2 sata
- 360 grama višenamjenskog brašna
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 62 grama biljnog mrsa, smrznutog najmanje 2 sata
- 6 žlica vrlo hladne vode
Povrće
- 2 zelene tikvice
- 2 žute tikvice
- 4 veće mrkve
- 1 patliđan
Priprema
1. Za početak je potrebno umijesiti klasično prhko tijesto za tartove za koje smo naveli potrebne sastojke, ali dakako, ako imate svoj provjereni recept, dapače. Tijesto je ionako ovdje samo baza
2. Kada je tijesto umiješeno i ohlađeno, rasporedimo ga u posudu za pečenje. Obavezno koristimo papir za pečenje, a preporuča se pečenje u kalupu za tortes odvojivim dnom kako bi se tart kada bude gotov lakše izvadio u cijelosti
3. Svo povrće potrebno je narezati na tanke trakice, a za što će odlično poslužiti i guljač krumpira, ribež, ali i vrlo oštar nož
4. Prije no što krenemo slagati povrće, mrkvu je potrebno lagano prodinstati kako bi omekšala do približno iste teksture svježih tikvica
5. Jednom kada je svo povrće spremno, nauljimo ga maslinovim uljem kako bi se držalo skupa kada ga krenemo slagati i začinimo po želji, a zatim ga slažemo u krug po tijestu maksimalno gusto po pravilu da je svaki krug naizmjence drugo povrće (jedni preferiraju krenuti slagati izvana, drugi iznutra, no ovo je zapravo manje bitno)
6. Kada je tart složen, pečemo ga na 180 stupnjeva otprilike 20-25 minuta
7. Prije posluživanja, ostavimo ga da se ohladi, a u hladnjaku može trajati i 5 dana. Po želji, jedemo ga toplog, ohlađenog, podgrijanog ili pak na sobnoj temperaturi
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
manfred
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.