Life&style
Špageti vongole

Špageti s vongolama neodoljivi su talijanski klasik, a evo kako ga priprema Jamie Oliver

  • Ovaj recept idealan je za sve ljubitelje jednostavnih, ali superukusnih talijanskih jela s mediteranskim štihom
  • Slavni kuhar Jamie Oliver podijelio je svoj recept za špagete s vongolama na svojoj stranici i to je jelo odmah postalo viralni hit
  • Osim što je priprema jela vrlo jednostavna, može se spraviti za pola sata

„Ova ukusna venecijanska tjestenina sa školjkama prvotno je bilo seljačko jelo, a kasnije je postala talijanski klasik“, opisao je Jamie Oliver špagete s vongolama.  

Možda vas zanima Internet gori zbog recepta za pržene Oreo kekse, svi se kunu da su prefini Rubrika Life&style Life&style

Špagei s vongolama su jelo koje vole ljudi diljem svijeta. U konačnici, to je vrlo jednostavna pašta koja slavi sok i okus školjki, a ako je pravilno skuhaš, to je vrlo ukusna, otmjena, ugodna tjestenina koja će raznježiti i najosjetljivije nepce.

Ovaj klasični recept za špagete alle vongole jednostavno podsjeća na tople ljetne večeri. Ovo jelo od špageta i školjki začinjeno je češnjakom, čilijem, bijelim vinom i peršinom, a može se skuhati za manje od trideset minuta.

 | Autor: www.jamieoliver.com www.jamieoliver.com

Sastojci:

• 1 kg vongola, očišćene
• ½ vezice svježeg peršina (15 g)
• 4 režnjića češnjaka
• 10 cherry rajčica
• 250 ml bijelog vina
• 400 g špageta
• ekstra djevičansko maslinovo ulje
• 1-2 sušena crvena čilija

Priprema

1. Stavi posudu s vodom da zavrije. Razvrstaj očišćene školjke i ako ima onih koje nisu dobro zatvorene, oštro ih udari. Ako se ne zatvore, baci ih. Veću tavu s poklopcem stavi na jaku vatru i pusti da se zagrije. Nasitno nareži stabljike peršina, zatim ih odloži sa strane pa grubo nasjeckaj listiće. Oguli i nasjeckaj češnjak, nareži rajčice na četvrtine i pripremi vino.

2. Dodajte tjesteninu u kipuću vodu s prstohvatom soli i kuhaj prema uputama s pakiranja dok ne postane al dente. Otprilike 5 minuta prije nego što tjestenina bude gotova pripremi se za početak kuhanja – morat ćeš biti brza! U vruću tavu stavi dosta ekstra djevičanskog maslinovog ulja pa dodaj češnjak, stabljike peršina i dobar prstohvat soli i papra. Smrvi sušeni chilli i dodaj nasjeckane rajčice. Sve stalno miješaj i čim češnjak dobije malo boje, ubaci školjke te zalij vinom. Sve dobro protresi pa poklopi tavu. Nakon otprilike 3 ili 4 minute školjke će se početi otvarati, pa nastavite miješati tavom dok se sve ne otvore. Makni tavu s vatre. Otkloni sve školjke koje se nisu otvorile.

 | Autor: Instagram @Cambridgecitysquare Instagram @Cambridgecitysquare

3. Sad bi tjestenina trebala biti skoro savršena. Ocijedi je i dodaj u tavu sa školjkama zajedno s peršinovim lišćem i malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Miješaj još minutu ili dvije kako bi se prekrasni morski sokovi iz školjki upili u tjesteninu. Posluži odmah. Talijani bi uz ovo poslužili nekoliko svježih komada kruha s kojima će očistiti sok. 

Možda vas zanima Recept za tjesteninu u jednoj posudi Marthe Stewart oduševljava jednostavnošću i fenomenalnim okusima Rubrika Life&style Life&style
Photo: shutterstock

Komentari 0