Life&style

Internet gori zbog recepta za pržene Oreo kekse, svi se kunu da su prefini

  • Amerikanci su već odavno zaključili – sve je ukusnije kad je prženo u dubokom ulju, a jedan od takvih bizarnih zalogaja su i prženi Oreo keksi
  • Jednostavno ih je pripremiti kod kuće te se ljubitelji ovih keksa natječu tko će ih napraviti bolje
  • missGASTRO donosi recept američke autorice recepata Jennine Rye, koji je vrlo jednostavan te se brzo priprema i za njega ne treba neko veliko iskustvo u kuhinji

Oreo keksi prže se u jednostavnom gustom tijestu od sastojaka koje svi imamo kod kuće, a treba pripaziti da ostanu hrskavi izvana i mekani i sočni iznutra. Imamo odličan recept i sve trikove kako da prženi Oreo keksi svaki put budu savršeno pripremljeni.

Amerikanci su već odavno zaključili – sve je ukusnije kad je prženo u dubokom ulju! A prži se skoro sve, pa tako i omiljeni brendirani slatkiši. Jedan od takvih bizarnih zalogaja su i prženi Oreo keksi, a posljednjih godina mogu se naručiti na lokalnim sajmovima hrane i u zalogajnicama. No jednostavno ih je pripremiti i kod kuće te se ljubitelji ovih keksa natječu tko će napraviti bolje pržene Oreo kekse, čije će tijesto biti ukusnije, čiji će keksi nakon prženja ostati kompaktniji te tko će ih ljepše servirati.

O tome tko je ispržio prvi Oreo traje velika rasprava i to je postao pravi misterij. Nekoliko vlasnika food truckova i štandova s prženom hranom tvrdi da su baš oni ti koji su se prvi dosjetili ovog slatkog zalogaja, no dokazi ne postoje pa nam preostaje samo zagristi jedan prženi Oreo i zanemariti tu diskusiju…

Traži se najbolji recept...

Bez obzira na to tko ga je izmislio, prženi Oreo slatki je zalogaj koji je zaludio Amerikance, te postoji niz recepata za ovaj kalorični desert. Naravno, traži se najbolji recept i trikovi koji će pomoći da ovaj slatki zalogaj, koji polako ali sigurno postaje nova američka gastronomska tradicija, bude što slasniji. Do nas je došao recept američke autorice recepata Jennine Rye, koji je vrlo jednostavan te se brzo priprema i za njega ne treba neko veliko iskustvo u kuhinji.

"Volim jednostavnost ovog recepta, ali i to koliko je on zabavan. Potrebno je samo nekoliko minuta da se izmiješa gusto tijesto za palačinke u kojem će se pržiti Oreo keksi. Ovo definitivno nije najzdravija hrana na svijetu, no zato je jako, jako ukusna", govori Jennine Rye.

Možda vas zanima Palmiers - slavna francuska slastica od samo dva sastojka koja se doslovno topi u ustima Rubrika Life&style Life&style

Bazični sastojci

Za pržene Oreo kekse potrebno je samo nekoliko bazičnih sastojaka – brašno (glatko), prašak za pecivo, kristal šećer, jaje, punomasno mlijeko, Oreo keksi (ili neki slični punjeni keksi kao zamjena) i šećer u prahu. Potrebna je i dovoljna količina ulja za prženje.

Trikovi pravih majstora prženja

Rye savjetuje da se keksi samo lagano nabodu na vilicu prilikom umakanja u smjesu za prženje jer u protivnom dva keksa između kojih je krema mogla bi se razdvojiti. Vilica se zabode u kremu koja se nalazi između dva keksa. Dodaje i da treba paziti da temperatura ulja za prženje ne bude previsoke jer bi tada prženi keksi mogli prebrzo dobiti smeđu boju izvana, a iznutra bi tijesto za prženje moglo ostati sirovo.

Jedan od savjeta kako spriječiti gnjecavost jest da se kekse prije prženja kratko zamrzne kako bi sačuvali svoju kompaktnost prilikom prženja. Gotove pržene Oreo kekse autorica ovog recepta jednostavno pospe šećerom u prahu, a za potpuno dekadentno i hedonističko uživanje u ovoj slastici preporučuje da je poslužiš uz milkshake. Također, mnogi ovu slasticu poslužuju s posipom od smrvljenih Oreo keksa… E to se zove dupla doza Orea!

 | Autor: Instagram @dinneratthezoo Instagram @dinneratthezoo

Pojedi odmah!

Pržene Oreo kekse najbolje je poslužiti i pojesti odmah nakon prženja jer su tada najukusniji i najhrskaviji. Ako predugo stoje postaju gnjecavi i beživotni, no mogu se vratiti u život ako ih ponovno nakratko ubaciš u vruće ulje. Ako ti je slučajno ostao koji komad, možeš ga čuvati u hladnjaku najdulje 3 dana, no za takav scenarij još nitko nikada nije čuo…

Donosimo recept s količinama dovoljnim za 8 porcija, odnosno 8 prženih keksa, u kojem je za pripremu potrebno 15 minuta dok prženje jedne ture keksa traje oko 3 minute. Jedna porcija (jedan prženi Oreo) ima 170 kalorija!

Wednesday Adams koktel Možda vas zanima Wednesday Addams Quad koktel postao je viralni hit, evo kako ga lako pripremiti kod kuće Rubrika Life&style Life&style

Prženi Oreo keksi

Sastojci:

  • ½ šalice brašna
  • ¾ žličice praška za pecivo
  • ½ žlice kristal šećera
  • ¼ žličice soli
  • 1 veće jaje, na sobnoj temperaturi
  • 2/3 šalice punomasnog mlijeka
  • 8 Oreo keksa
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu

Postupak:

  1. Izmiješaj zajedno brašno, prašak za pecivo, šećer u prahu i sol.
  2. U drugoj zdjeli pjenjačom dobro umuti jaje i mlijeko.
  3. Napravi udubinu u suhim sastojcima te ulij mješavinu jaja i mlijeka i sve dobro izmiješaj pjenjačom da dobiješ jednoličnu gustu smjesu.
  4. Ulje zagrij na 180 stupnjeva.
  5. Nježno zabodi vilicu između dva keksa, u kremu, i umoči Oreo u smjesu za prženje. Pripazi da je cijeli keks dobro prekriven tijestom prije negoli ga nježno ubaciš u vruće ulje (lagano ga poguraj drugom vilicom kako bi ispao s ove na koju je naboden).
  6. Svaki Oreo prži oko 3 minute, donosno dok se tijesto ne napuhne i poprimi zlatno-smeđu boju.
  7. Izvadi iz ulja, stavi na papirnati ubrus kako bi upio višak masnoće i potom posluži posuto šećerom u prahu.

 | Autor: Instagram @healthyfoodiegirl Instagram @healthyfoodiegirl

Zanimljivost za kraj…

Prošle godine na jednom food festivalu u New Yorku pojavio se takozvani Holy Oreo, puno kompliciranija verzija prženog Oreo keksa. Prema receptu za tu slasticu, Oreo keks prvo se umota u trakice slanine, potom se umoči u tijesto za prženje, nakon toga se prži, pa se obuče u sloj mliječne čokolade i pospe krunom morskom solju i šećerom u prahu te se nakon toga zamrzne. Tko želi, neka proba…

 

Photo: Instagram @dinneratthezoo
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Odlicno