Life&style

Šokantno: Svi razlozi zbog kojih tampon može biti opasan

Nemoguće je zamisliti „one dane u mjesecu“ bez tampona. Međutim, taj način higijene nije baš potpuno bezopasan

Tamponi su jeftini, brzo i jednostavno se koriste i štite nas od stalnog straha od sjedanja na bijele presvlake. 

Godišnje se proda oko dvije milijarde tampona i doista su ugodniji za nošenje od uložaka. Doduše, nisu baš toliko bezopasni kao što mislimo: obični tamponi sadrže razne kemikalije i otrovne tvari. Ekološki test pokazao je da je kod 15 marki ispitanih tampona tek jedna bila bez grešaka. U drugima su pronađeni tragovi pesticida, dioksina, ftalata (omekšivača), halogeni spojevi te čak i formaldehid (koji uzrokuje rak). 

Druga opasnost od tampona jest zaboravljivost: naime, ostane li tampon duže vrijeme u tijelu, može uzrokovati sindrom toksičnog šoka, a to čak može - ako nastane sepsa ili dođe do otrovanja krvi - uzrokovati smrt. Stručnjaci stoga savjetuju mijenjanje tampona svakih dva do osam sati. 

Obični tamponi, osim toga, imaju premaz koji čini glatku površinu tampona (zbog lakšeg stavljanja): a to je najčešće napravljeno od genetski manipulirane vune koja je „obrađivana“ pesticidima i insekticidima. Taj sjajni sloj ne utječe na sposobnost upijanja tampona. Zamisli, običan tampon može – zbog umjetnih tvari od kojih je napravljen – trajati do 500 godina prije nego istrune. Zdravija i prije svega ekološki prihvatljivija varijanta su tamponi od bio-pamuka: osim toga, kod izbjeljivanja se na njima ne koristi klor te nema sintetičkih i kemijskih dodataka. 

Alternativa su obični ulošci i menstrualne čašice: prema jednom istraživanju čašice čak i poboljšavaju seksualni život žene (zbog toga jer smanjuju suhoću vagine), puno su podnošljivije te ekološki prihvatljivije. 

Photo: Thinkstock

Komentari 0