Life&style

Škotska je prva zemlja koja je uvela zakon o besplatnim ulošcima i tamponima za sve žene

  • Škotska je postala prva zemlja na svijetu koja je donijela zakon o besplatnim ulošcima i tamponima za sve žene
  • U "menstrualnom siromaštvu" živi mnogo žena koje si ove proizvode jednostavno ne mogu priuštiti ili imaju poteškoća izdvojiti novac za njih
  • Škotski primjer slijedit će (donekle) Velika Britanija, a neke druge zemlje smanjile su ili ukinule porez na ove potrepštine. Hrvatska nije među njima

Škotska je postala prva zemlja na svijetu u kojoj će žene besplatno dobivati uloške i tampone. U utorak je, naime, izglasan Zakon o proizvodima za menstruaciju tako da sad lokalne vlasti imaju zakonsku obvezu osigurati besplatne tampone i higijenske uloške "svakome tko ih treba". Zasluga je to Monice Lennon, laburističke zastupnice u škotskom parlamentu, koja od 2016. vodi kampanju za ukidanje "menstrualnog siromaštva". Sama je zakon okarakterizirala kao "praktičan i progresivan",  njegovo donošenje čak i važnijim zbog pandemije korone. 

Možda vas zanima Radiš li i ti ovu veliku pogrešku tijekom umivanja? Možda je vrijeme da promijeniš naviku Rubrika Beauty Beauty

"Menstruacija ne staje zbog pandemije i nikad nije bilo važnije unaprijediti dostupnost esencijalnim stvarima poput tampona, uložaka i proizvoda za menstruaciju koji se mogu više puta koristiti" rekla je za BBC.  

Što je menstrualno siromaštvo?

Ovaj izraz skovan je kako bi se opisalo one čiji su prihodi tako niski da si ne mogu priuštiti ili nemaju pristupa prikladnim proizvodima za menstruaciju. U prosjeku menstruacija traje pet dana i ženu košta otprilike 70 kuna (prema tamošnjem izračunu), a nekima od njih teško je tu svotu izdvojiti. I problem je prilično velik - istraživanje provedeno na 2000 žena pokazalo je da 1 od 4 djevojke u školi, na koledžu ili fakultetu ima financijskih poteškoća da plate te proizvode.

 | Autor: Shutterstock/Getty Shutterstock/Getty

Također, 10% djevojaka u Ujedinjenom kraljevstvu ne može si uopće priuštiti tampone i uloške, 15% ima problema da si ih priušti, a 19% prešlo je zbog njihove cijene na manje prikladne proizvode. Uz ovo "žensko siromaštvo" menstruaciju prati i određena stigma, posebno među mladim djevojkama: 71% njih u dobi od 14-21 godine srami se kupovati ove proizvode, a gotovo pola njih izostaje zbog menstruacije iz škole. 

Možda vas zanima Postoji 9 vrsta menstruacije - sve žene znaju o čemu točno govorimo... Rubrika Life&style Life&style

Koje zemlje slijede ovaj primjer?

Trenutačno se već financira nabavka besplatnih tampona, uložaka i drugih proizvoda u školama, fakultetima i sveučilištima u Škotskoj. Sad je na 32 lokalna vijeća da praktično riješe kako će ove proizvode dijeliti ženema kojima treba omogućiti da ih dobiju "relativno lako" i "zadržavajući dostojanstvo". Velika Britanija planira od siječnja provoditi svoj model financiranja ženskih potrepština, a niz drugih zemalja smanjio je ili ukinuo porez na proizvode za menstruaciju uključujući desetak država u SAD-u te Keniju, Kanadu, Australiju, Indiju, Kolumbiju, Maleziju, Nikaragvu, Jamajku, Nigeriju, Ugandu, Libanon i Trinidad i Tobago.

Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0