Life&style

Sjećaš li se kultne domaće serije Jelenko? Svaki put nas nostalgično vraća u djetinjstvo

  • Jedna od najpoznatijih dječjih serija iz bivše Jugoslavije premijerno je prikazana prije 40 godina 
  • Kultnu seriju sa zanimanjem su pratila i djeca i odrasli, što je i slučaj i danas kad god se prikazuje ponovno
  • Mnogim mladim glumcima iz serije uloga u "Jelenku" bila je prva u životu

Ovaj klasik koji je obilježio mnoga djetinjstva, ni nakon 40 godina od nastanka ne prestaje biti simbolom sretnog i jednostavnog odrastanja koje u svakome od nas budi nostalgiju.

Topla obiteljska priča o ljubavi i prijateljstvu očarala je brojne generacije djece i odraslih koji se uvijek s radošću prisjećaju ove serije i njenih likova.

Generacije 70-ih, 80-ih odrasle su uz „Jelenka“ koji je 1981. po prvi put prikazan na tadašnjoj Televiziji Zagreb, a ove godine bilježimo točno četiri desetljeća od premijere. 

Ova dječja serija doživjela je iznimnu popularnost, a za nju su bili zaslužni autori Maja Gluščević, koja je napisala scenarij i Obrad Gluščević, koji ju je režirao. Ono što je manje poznato jest da je glazbu za seriju koja se odlično uklopila u radnju napisao Arsen Dedić.

Radnja „Jelenka“ bila je smještena u gorske krajeve, a snimana je u Sloveniji, u selu Bohinjska Bela koje se nalazi između Bledskog i Bohinjskog jezera.

Da se prisjetimo, seriju kroz 13 epizoda krasi slikovita radnja s uzbudljivim elementima i govori o skupini djece koja spašavaju mladunče jelena, od milja zvanog Jelenko medenko, kojem su krivolovci ubili majku.

Hrabrost koja odlikuje djecu pri njihovom planu da pod svaku cijenu spase lane stavljena je u prvi plan i seriji daje na dinamičnosti, a njihove zgode i nezgode s kojima se susreću prikazane su na iznimno slikovit i inspirativan način.

Serija je prepuna života, a u njoj je prikazan i težak život na selu, bez uljepšavanja. Iskrene emocije koje su glumci prenijeli svima su ostale u pamćenju.

Možda vas zanima "Vlak u snijegu" nas je vratio u djetinjstvo, a evo gdje su danas i što rade glavni junaci iz filma Rubrika Life&style Life&style

Tada mladim glumcima iz serije, uloge u „Jelenku“ bile su prve u životu, no svejedno su uspjeli savršeno dočarati neustrašivost i zajedničku borbu djece da spase maleno lane.

Glavne likove u seriji utjelovili su mladi glumci, no nakon snimanja nitko se nije nastavio profesionalno baviti glumom.

Ramiz Pašić utjelovio je dječaka Ivu, Milan Luketić Peru, Zvonko Grdić Ćiru, Željko Kovačević Jocu, Miroslav Mrđa Slavka, a Ljubica Šantić djevojčicu Crnu Anku.  Glumci su dolazili iz raznih krajeva, od hrvatskog Zagorja do Bosne i Hercegovine.

Osim uloga djece, uloge ostalih, odraslih likova utjelovili su i poznati hrvatski glumci poput Špire Guberine, Fabijana Šovagovića i Marije Sekelez.

Dječaci i djevojčice koji su tad u „Jelenku“ maestralno odigrali svoje uloge danas su odrasli ljudi, a brojni glumci koji su utjelovili odrasle uloge poput već spomenutih Špire Guberine, Fabijana Šovagovića, ali i Rade Markovića, Ive Serdara i Zvonka Lepetića danas nažalost više nisu među živima.

Njihovo nasljeđe koje su ostavili ovom kultnom serijom i dalje ostavlja trag među mlađim generacijama koje obožavaju Jelenka.

Možda vas zanima Kao djevojčica osvojila je naša srca, borila se s ovisnošću, a evo gdje je danas kovrčava Sue Rubrika Life&style Life&style
Photo: Jelenko.com.hr/Borislav Seifert

Komentari 0