Life&style

"Vlak u snijegu" nas je vratio u djetinjstvo, a evo gdje su danas i što rade glavni junaci iz filma

  • Klasik "Vlak u snijegu" kojemu se i nakon više od 40 godina postojanja rado vraćamo i ovog Božića se prikazao na HRT-u
  • Priča o prijateljstvu i zajedništvu malih junaka je sedamdesetih prikazana u više od 30 zemalja
  • Evo gdje su glavne dječje zvijezde iz filma "Vlak u snijegu" danas

"Vlak u snijegu", klasik kojem se i danas generacije rado vraćaju i ovog Božića se prikazao na HRT-u. Priča o prijateljstvu i zajedništvu malih junaka je sedamdesetih prikazana u više od 30 zemalja, a na Filmskom festivalu u Puli, osvojio je 1976. nagradu publike "Jelen" kao prvi film za djecu koji je osvojio tu nagradu. Gledatelje je zbunila oznaka 12, koja daje na znanje da je film neprimjeren za djecu mlađu od 12 godina, no HRT je objasnio kako se radilo o pogrešci.

Naravno, to nije spriječilo online komentatore da naprave hrpu šala i zafrkancija na taj račun, a jedan od najpopularnijih komentara bio je ovaj: "Shvaćam zašto je HRT označio film Vlak u snijegu s 12+, znate li kakav je horor za djecu vidjeti drugu djecu da nemaju mobitele u rukama?"

Možda vas zanima Ella Dvornik odala je počast svima mamama: 'Znate što čini Božić magičnim?' Rubrika Stars Stars

 | Autor: imdb imdb

Zanimljiva činjenica je da gotovo cijelo vrijeme snimanja filma nije bilo snijega, iako su temperature bile vrlo niske. Budući da je snijeg u romanu i filmu jedan od ključnih elemenata, filmska ekipa je donijela snježni top kako bi proizveli umjetni snijeg. Tako su mještani Bjelovara, Grginca i okolnih sela imali priliku čuditi se i diviti napravi i umjetnom snijegu koje do tada nisu vidjeli. Bila je to prava atrakcija. No, zadnje godine snimanja je ipak zapadao snijeg, tako da su neke scene snimljene ponovo na pravom snijegu.

Gdje su i što danas rade "Očajne kućanice" i njihovi supruzi iz serije?

Glavni junaci "Vlaka u snijegu" su se okupili 2016. u Grđevcu kraj Bjelovara povodom 40. godišnjice filma. Gordana Subotičanec, trgovkinja iz Bjelovara sastala se u centru Mato Lovrak, podignutom u piščevu rodnom selu Velikom Grđevcu, s kolegama iz filma Slavkom Štimcem koji je glumio Ljubana i Željkom Malčićem koji je bio Pero. Od njih troje jedino je Štimac nastavio filmsku karijeru, a Željko je danas policajac.

 | Autor: Pixsell/Damir Spehar Pixsell/Damir Spehar

Gordana Subotičanec koja je u filmu glumila Dragu, glavni ženski lik, prisjetila se tih dana. "Jednog dana došli su u naš razred da bi odabrali neku od nas djevojčica za ulogu Drage", ispričala je Gordana koja je u to vrijeme pohađala treći razred u područnoj školi u Novim Plavnicama Osnovne škole "Dr. Franko Winter" iz Bjelovara.

"Glumci za sve uloge su bili već izabrani, osim za ulogu djevojčice Drage. Curica koja je trebala glumiti Dragu morala je imati dugu plavu kosu isprepletenu u kečke i plave oči. Kad sam došla doma, moji mi nisu vjerovali. Mislili su da sve izmišljam... da imam bujnu maštu. Stoga sam se morala vratiti u školu i pozvati ljude iz filmske ekipe da dođu kod mene doma, kako bi osobno rekli mojima da ću ja zaista sudjelovati u filmu. Nakon toga dobili smo ugovore koje smo potpisali. Eto, svoj prvi ugovor sam potpisala s devet godina."

 | Autor: Pixsell/Damir Spehar Pixsell/Damir Spehar

Željko je završio srednju policijsku školu i cijeli svoj dosadašnji radni vijek je proveo u policiji. Uloga Pere je Željka obilježila za čitav život. "Od uloge ostao sam Pero i u privatnom životu, tako da me skoro svi, prijatelji, kolege s posla, znanci i poznanici, oslovljavaju s Pero." Još uvijek je u kontaktu s prijateljima sa snimanja: "Ja sam dijete ovoga kraja, a i djeca koja su glumila u filmu su većinom iz ovoga kraja. S nekima od njih sam išao i u istu školu. Tako da se uvijek rado sretnemo i popričamo te popijemo piće."

House of Gucci Možda vas zanima Obitelji Gucci bijesni zbog toga kako su ih prikazali u filmu, producentima prijete tužbom Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Pixsell/Damir Spehar Pixsell/Damir Spehar

Slavko Štimac o "Vlaku u snijegu" i drugim dječijim filmovima u kojima je glumio kaže: "Očigledno da imaju neku vrijednost. Meni je jako drago da je to aktualno. To je samo dokaz o kvalitetu tih filmova. To što se stari filmovi gledaju, znači da ipak postoji potreba za drugačijim sadržajima. Sve je neki život od danas do sutra, kao – evo, sad će biti bolje, sad je opet lošije." Slavko je u listopadu proslavio 61. rođendan, oženjen je i sa suprugom, slikaricom Vesnom Golubović, živi u Beogradu. Imaju sina koji studira u Berlinu, a Slavko se posljednjih godina više od filma, posvetio kazalištu.

Photo: imdb

Komentari 0