Life&style

Sjećaš li ih se i ti? 5 stvari koje smo koristili u preddigitalno doba u nama je probudilo nostalgiju

  • Život bez interneta bio je uistinu drugačiji, a komunikacija je izgledala sasvim drugačije
  • Pretraživanje telefonskog imenika bilo je mukotrpno i zahtjevno
  • Telefon sa žicom nalazio se u dnevnom boravku pa je privatost tijekom razgovora bila nepoznanica. 

Sjećaš li kako smo živjeli bez interneta? U vremenima kada nam informacije i stvari nisu bile dostupne morali smo se malo više truditi, ali vrijeme i ''alati'' utrošeni u komunikaciju imali su svojeg šarma. Ovih 5 predmeta definitivno je u nama probudilo nostalgiju i sjećanja na neka minula vremena:

1. Telefonski imenik

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kay-Lynne (@kaylynnedav) on

U vremenima kada sve brojeve nismo imali u mobitelu ili kad nismo mogli brzo i lako pronaći kontakt na društvenim mrežama, crno-bijeli (ultradebeli) telefonski imenik bio je jedina nada. I pretraga uopće nije bila toliko lagana. Ukoliko osoba ima konvencionalno ime i prezime, karakteristično za mjesto iz kojeg dolazi, potraga bi znala potrajati i zahtjevati barem nekoliko uzaludnih poziva. A ako osoba koju trebaš, kada je napokon pronađeš, nije kod kuće, onda stvarno nije tvoj dan! 

2. Karta (papirnata)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Полный Дизайн Головного Мозга✨ (@nordic.hanna) on

Kada putujemo, u hotelima nam i danas daju karte za bolje snalaženje u prostoru, ali, budimo realni, kada si je zadnji put koristila? Da, ni mi se ne sjećamo! Google Maps je danas dovoljno moćan da nam sam pronađe najbrži i najjednostavniji put te nam svakih nekoliko metara daje veoma preciznu uputu o smjeru kretanja, ali svi ti krivi putevi na koje nas je navodila papirnata karta imali su svoje čari. 

3. Telefon sa žicom i brojčanikom na okretanje 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lorenza Ferrari (@ferrarilorenza) on

Mobiteli su komunikaciju učinili manje vremenski zahtjevnom. Razgovaramo se i dopisujemo u pokretu, tijekom šetnje i obavljanja ostalih svakodnevnih aktivnosti. Ipak, prije svega dva desetljeća, za vrijeme poziva morali smo sjediti u blizini telefona i posvetiti pažnju samo osobi s kojom razgovaramo. U mnogim obiteljima, telefon se nalazio u dnevnom boravku pa je privatost tijekom razgovora mnogima bila nepoznanica. 

4. Kazete

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DJ90 (@dj90) on

Čuvaš li u kući još pokoju radio ili VHS kazetu? Mi, moramo priznati, još pronađemo pokoju iz ranih devedesetih! Radio kazete uporno su se zaplitale i neprestano smo ih popravljali olovkama, ali bile su to slatke muke jer su nam čuvale najljepše hitove za duge vožnje. S druge strane, na VHS-u smo religiozno čuvali snimke dragocjenih trenutaka i potom ih zajednički pregledavali. Ah, uspomene! 

5. Katalozi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Prescy Brown (@prescybrown) on

''Svi mi kojima je u kuću redovno stizao Neckermann...''- napisala je jedna gospođa na Facebooku i prikupila cijelu hrpu lajkova. Da, svi se mi sjećamo bogato popunjenih kataloga s najnovijim kolekcijama odjeće iz inozemstva koji su iz Hrvatske nestali 2011. godine, prije nego što ih je internet kupnja pregazila. Danas nadohvat ruke imamo brojne brendove koji su posljednji krik mode diljem svijeta, ali, moramo priznati, ritualno listanje kataloga ponekad nam uistinu nedostaje. 

Možda vas zanima Jesen je vrijeme za ugodnu nostalgiju! Koje od ovih predmeta si i ti imala u djetinjstvu? Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/instagram

Komentari 0