Life&style

Serija "Damin Gambit" je trenutačno najpopularnija na svijetu, evo što moraš znati o njoj

  •  „Damin gambit“ je nova serija na „Netflixu“ koju svakako vrijedi pogledati! 
  • Toliko nas je oduševila da smo poželjele saznati nešto više o seriji 
  • Donosimo ti 10 uzbudljivih činjenica o seriji u kojoj Anya Taylor-Joy briljira kao šahovsko čudo od djeteta 

Oprez: Spoiler Alert! 

Hm, šah i uzbuđenje u istoj rečenici? Na prvu se čini da je to nemoguće. Međutim, ova je serija toliko uzbudljiva da se gleda u dahu i jednostavno vapi za „još i još“. Ako je nisi pogledala, svakako je preporučujemo. A za sve koji su je pogledali, imamo pitanje: tko od vas je pogledao sve epizode u jednom danu (ili noći)? 

1. Serija se bazira prema romanu 

I to romanu američkog pisca Waltera Tevisa. Svoje djelo nazvano „The Queen's Gambit“ („Damin Gambit“) objavio je 1983. godine. Nažalost, nije doživio uspješnu ekranizaciju svog djela – umro je u 56. godini od raka pluća. 

2. Režiser je bio nominiran za Oscara

Kreativna glava iza serije je Scott Frank, režiser koji se može pohvaliti sa dvije nominacije za Oscara. On je u ovoj seriji režiser, autor i izvršni producent. 

3. Anya Taylor-Joy kupila je mačka u vreći

Glavna glumica u seriji (glumi Beth Harmon, šahovsko čudo od djeteta) je 24-godišnja Anya Taylor-Joy. Prije nego što je uopće vidjela scenarij, prihvatila je ulogu u projektu Scotta Franka. I isplatilo joj se: serija je doista postigla svjetski uspjeh. Smiješna činjenica: Anya nije prije serije pojma imala o šahu. 

4. Serija je trebala postati film 

Nekoliko godina prije nego je „Damin gambit“ išao u produkciju, knjiga Waltera Travisa bila je već jednom tema razgovora u Hollywoodu. Naime, Heat Ledger je osobno htio snimiti film prema romanu. Glumac je htio režirati film te se čak povezao sa scenaristom Allanom Schiachom. Međutim, prije nego što su realizirali njegov naum, Ledger je umro 2008. godine. 

Možda vas zanima Što u seriji 'Kruna' najviše razljutilo kraljevsku obitelj? Jedna od glavnih glumica misli da razumije Rubrika Life&style Life&style

5. Glavno mjesto snimanja bio je Berlin 

Većinu vremena se serija odvija u SAD-u, gdje je Beth Harmon odrastala sa svojom pomajkom u Kentuckyju. Međutim, zbog šahovskih turnira je čudo od djeteta putovalo diljem svijeta te imala stanice u Meksiku, Parizu i Moskvi. Ali, većinu scena snimali su u Berlinu i Kanadi. Tako je sirotište, i kojem je bila mala Beth, zapravo dvorac Schulzendorf u blizini Berlina. Hotel Mariposa u Las Vegasu je Palais u Berlinu, a turnir u Moskvi nije se igrao u Rusiji, nego u Bärensaalu u staroj vijećnici njemačkog glavnog grada. Kako bi se dobio sjaj 60-ih godina, scene su digitalno prerađene. 

6. Utjecaj stila 60-ih godina 

Pošto se serija odigrava u 60-im godinama prošlog stoljeća, naravno da su kostimi i frizure trebali odgovarati tom vremenu. Izgled i stil od Beth je inspiriran od zvijezda filma „Čudo u 34. ulici“ iz 60-ih godina. Gotovo sve žene na setu nosile su perike. 

7. Šahovska ploča inspirirala je outfit

I kod outfita u seriji ništa nije prepušteno slučaju. Naime, gotovo svaki outfit od Beth inspiriran je šahovskom pločom. Ponekad je to bila boja ili određene linije i kvadrati. Producenti su tako željeli naglasiti da je šah veliki dio njenog karaktera. 

8. Povratak zvijezde iz Harryja Pottera 

Ako je netko pomislio da ga Harry Beltik, šahist i kasnije ljubavnik od Beth, podsjeća na nekoga, bio je u pravu. Premda se jako promijenio, to je glumac Harry Melling, koji je u Harryju Potteru glumio Potterovog bratića Dudleyja Dursleyja. Sjećaš se, onog klinca koji je sve imao, dok je Harry morao živjeti pod stepenicama. 

Možda vas zanima Ove popularne serije iz 90-ih ponovno se snimaju i ne možemo dočekati pogledati ih! Rubrika Life&style Life&style

9. Uključena je obitelj Mockridge 

Tko zna za Lukea Mockrdgea, sigurno zna da komičar ima petero braće od kojih su neki također u showbizzu. Na primjer, Jeremy Mockridge. Danas ima 27 godina, bio je zvijezda kao dijete kad je u njemačkom filmu „Wild chicks“ glumio Freda. Sada je postao međunarodno poznat. U „Daminom gambitu“ igra malu ulogu, jer ga je Beth brzo porazila u šahu. 

10. Sve partije šaha su prave

Neki glumci iz serije su jedva ili uopće nisu imali dodira sa šahom. Zbog toga su morali prije početka snimanja naučiti neke važne poteze. Naime, sve partije snimane su s rukama glumaca, a ne, kao što je to često slučaj, s dublerima. Čak i brze partije šaha su snimali glumci! Poteze su smislili ruski šahovski prvak svijeta Garri Kasparov i američki šahovski trener Bruce Pandolfini. Premda gotovo sve partije nisu pokazane u cijeloj dužini (što je dobro, jer su neke trajale po nekoliko sati), završna partija između Beth i fiktivnog ruskog prvaka svijeta Vasilija Borgova jedina je partija koja je pokazana gotovo u cijelosti. 

Photo: Charlie Grey/NETFLIX

Komentari 0