Life&style

Saznali smo: prvih koliko godina muškarci ne žele priznati da ćelave???

  • Nedavno istraživanje pokazalo je da su muškarci u "totalnom poricanju" ćelavosti
  • OK, kad je ćela tu, nema se više što poricati, ali prve znake da se kosa na tjemenu prorjeđuje ili se povlači od čela spremni su jako dugo negirati
  • Iz ženske perspektive ne znamo zašto? Ima baš zgodnih tipova bez ijedne dlake na glavi

Istraživanje koje je uključivalo 2000 muškaraca u dobi od 25 do 50 godina pokazalo je kako muškarcima gubitak kose pada jako teško - 1/10 njih zakopava glavu u pijesak (ne doslovno, nije to neka nova metoda borbe protiv ćelavljenja) ne želeći si priznati što im se događa s kosom 10 godina i više! U prosjeku, muškarac dvije i pol godine poriče sam sebi da je počeo gubiti kosu.

Možda vas zanima Nesanice, nadutost, debljanje, glavobolje... Vjerojatno si u ovom životnom razdoblju Rubrika Life&style Life&style

Istraživanje je proveo brend proizvoda za njegu kose Nioxin te otkrio da se muškarci očajnički drže ideje da se s kosom ništa loše ne događa jer misle da će bez nje biti manje privlačni i izgledati starije. 1/3 trećina strahuje da će prijatelji s njima zbijati šale zbog kad postane očito da ćelave. Što se vjerojatno i dogodi...

Poljuljano samopouzdanje

Ćelavih muškaraca ima oduvijek i uvijek će ih biti, no svejedno im se nije lako s tim nositi, osjećaju sram, tjeskobu i samopouzdanje im je poljuljano. Nije im ništa lakše zbog toga što i drugi imaju isti problem. Zato se prave da se to jednostavno ne događa, posebno u prvom stadiju gubitka kose kad se to nekako može i prikriti - ispričali su provoditelji istraživanja. 

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Sramota na poslu

Koje je također pokazalo kako u prosjeku muškarci prve naznake ćalavljenja vide u dobi od 26 do 30 godina, a 7 posto njih već s 18. 7 od 10 muškaraca reklo je kako su im drugi ljudi bez sustezanja na to ukazali. U više od 1/4 slučaja bili su to njihovi kolege, a 10% njih takav je komentar dobilo od šefa. Što im nije bilo nimalo ugodno. 35% ih je osjetilo sram, a 36% se uzrujalo. 33% je dodalo da su baš zbog tuđih komentara shvatili da ćelave.

Možda vas zanima Ćelavi muškarci su inteligentniji, uspješniji i muževniji. Istina ili laž? Rubrika Life&style Life&style

70% ih je zbog toga počelo koristiti proizvode koji sprječavaju opadanje kose. 62% je priznalo da bi učinili baš sve da sačuvaju kosu - nije ni čudno, 60% iz misli da tako izgledaju manje atraktivno i starije.

Kako rješavaju problem?

41% ih sasvim obrije glavu (pozdravljamo!), 33% počne stalno nositi kapu da prikrije pravo stanje stvari, a 29% počinje kosu šišati i češljati na drukčiji način da pokriju praznine - takozvana "prevara". Koja zapravo nikoga ne zavara... 20% ih tako pogodi spoznaja o gubitku kose da otkažu spoj ili jave na posao da su bolesni! Unatoč svemu, 45% ne koristi niti bi koristilo ikakve proizvode za borbu protiv opadanja kose. Što je prvi korak prema pozitivnoj spoznaji da biti bez kose nije nikakva tragedija pa je najbolje to prihvatiti.

Photo: Shutterstock/miss7
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    najgore prije 50