Life&style 28. kolovoza 2020.

Saznali smo: prvih koliko godina muškarci ne žele priznati da ćelave???

Shutterstock/miss7.
  • Nedavno istraživanje pokazalo je da su muškarci u "totalnom poricanju" ćelavosti
  • OK, kad je ćela tu, nema se više što poricati, ali prve znake da se kosa na tjemenu prorjeđuje ili se povlači od čela spremni su jako dugo negirati
  • Iz ženske perspektive ne znamo zašto? Ima baš zgodnih tipova bez ijedne dlake na glavi

Istraživanje koje je uključivalo 2000 muškaraca u dobi od 25 do 50 godina pokazalo je kako muškarcima gubitak kose pada jako teško - 1/10 njih zakopava glavu u pijesak (ne doslovno, nije to neka nova metoda borbe protiv ćelavljenja) ne želeći si priznati što im se događa s kosom 10 godina i više! U prosjeku, muškarac dvije i pol godine poriče sam sebi da je počeo gubiti kosu.

Možda vas zanima... Nesanice, nadutost, debljanje, glavobolje... Vjerojatno si u ovom životnom razdoblju Rubrika Life&style Life&style

Istraživanje je proveo brend proizvoda za njegu kose Nioxin te otkrio da se muškarci očajnički drže ideje da se s kosom ništa loše ne događa jer misle da će bez nje biti manje privlačni i izgledati starije. 1/3 trećina strahuje da će prijatelji s njima zbijati šale zbog kad postane očito da ćelave. Što se vjerojatno i dogodi...

Poljuljano samopouzdanje

Ćelavih muškaraca ima oduvijek i uvijek će ih biti, no svejedno im se nije lako s tim nositi, osjećaju sram, tjeskobu i samopouzdanje im je poljuljano. Nije im ništa lakše zbog toga što i drugi imaju isti problem. Zato se prave da se to jednostavno ne događa, posebno u prvom stadiju gubitka kose kad se to nekako može i prikriti - ispričali su provoditelji istraživanja. 

 | Autor: Shutterstock/instagram Shutterstock/instagram

Sramota na poslu

Koje je također pokazalo kako u prosjeku muškarci prve naznake ćalavljenja vide u dobi od 26 do 30 godina, a 7 posto njih već s 18. 7 od 10 muškaraca reklo je kako su im drugi ljudi bez sustezanja na to ukazali. U više od 1/4 slučaja bili su to njihovi kolege, a 10% njih takav je komentar dobilo od šefa. Što im nije bilo nimalo ugodno. 35% ih je osjetilo sram, a 36% se uzrujalo. 33% je dodalo da su baš zbog tuđih komentara shvatili da ćelave.

Možda vas zanima... Ćelavi muškarci su inteligentniji, uspješniji i muževniji. Istina ili laž? Rubrika Life&style Life&style

70% ih je zbog toga počelo koristiti proizvode koji sprječavaju opadanje kose. 62% je priznalo da bi učinili baš sve da sačuvaju kosu - nije ni čudno, 60% iz misli da tako izgledaju manje atraktivno i starije.

Kako rješavaju problem?

41% ih sasvim obrije glavu (pozdravljamo!), 33% počne stalno nositi kapu da prikrije pravo stanje stvari, a 29% počinje kosu šišati i češljati na drukčiji način da pokriju praznine - takozvana "prevara". Koja zapravo nikoga ne zavara... 20% ih tako pogodi spoznaja o gubitku kose da otkažu spoj ili jave na posao da su bolesni! Unatoč svemu, 45% ne koristi niti bi koristilo ikakve proizvode za borbu protiv opadanja kose. Što je prvi korak prema pozitivnoj spoznaji da biti bez kose nije nikakva tragedija pa je najbolje to prihvatiti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    najgore prije 50