Life&style
Kako zamrznuti kolač

Savjeti za zamrzavanje kolača: koje možeš zamrznuti i kako, a koje ne

  • Ostalo ti je finih kolača (nakon svih ovih proslava) i ne znaš što bi s njima? Ili voliš peći unaprijed pa bi ih htjela sačuvati za neku sljedeću priliku?
  • Vrlo jednostavno neke kolače (ali ne baš sve vrste) možeš zamrznuti i iskoristiti drugi puta! 
  • Donosimo ti kako to funkcionira, korak po korak

Za početak trebaš znati da nisu svi kolači jednako dobri za zamrzavanje. Sljedeće vrste kolača mogu lako biti skladištene u zamrzivaču i ponovno zablistati kad ti zatrebaju:

• kolači s biskvitom

• kolač od kvasca

• choux tijesto (hrskavo tijesto, bez nadjeva)

• kolači od prhkog tijesta

• suhi kolači (npr. mramorni ili kolač od limuna)

S druge strane, kolači ili torte sa želatinom ili glazurom za kolače nisu prikladni, jer sredstva za želiranje nakon odmrzavanja više ne djeluju. Maslac i puding postaju vodenasti i gube okus. Kod voćnih kolača postoji opasnost da tijesto postane kašasto, a baiser ili makaroni se ne smiju zamrzavati.

Ove namirnice nikada se ne smiju zamrzavati, a neke vrlo vjerojatno već imaš u zamrzivaču

Zamrzavanje kolača: evo kako to funkcionira

1. Svježe pečene kolače trebaš ostaviti da se potpuno ohlade prije nego što ih zamrzneš.

2. Kolače u porcijama stavljaj u vrećice ili kutije za zamrzivač. Prozirna folija ili aluminijska folija također su prikladne za zamrzavanje, ali nisu baš ekološki prihvatljive. 

3. Između pojedinih komada kolača stavi masni papir za razdvajanje kako se ne bi lijepili jedan za drugi. Zatim bi trebala hermetički zatvoriti posudu. Zabilježi datum zamrzavanja i možeš zamrznuti kolač.

4. Krem torte i ukrašene kolače prethodno zamrzni tri sata u zamrzivaču bez poklopca (npr. na tanjuru) kako bi zadržali čvrstu konzistenciju.

Može li se zamrznuti svježi sir te nakon odmrzavanja ponovno biti fino kremast i ukusan?

Kako odmrznuti zamrznute kolače

Moraš si uzeti dovoljno vremena za odmrzavanje, a najbolje je ostaviti kolač na sobnoj temperaturi oko četiri sata. Ukloni ambalažu kako se ne bi stvorio kondenzat. Kolač s kremom treba odmrznuti u hladnjaku kako bi se spriječilo stvaranje klica. Kolači s kvascem također se mogu dobro odmrznuti u pećnici, tada će biti fini i pahuljasti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @veltair

Zamrzavanje kremastih kolača 

Ponegdje je običaj da se gornji dio svadbene torte zamrzne kako bi ga mladenci mogli pojesti na prvu godišnjicu braka. Međutim, kolače (osobito kremšnite) treba čuvati zamrznute samo oko četiri do najviše šest mjeseci – nakon dugo vremena više nisu ukusni. Ponovljeno zamrzavanje kolača također se ne preporučuje.

Zamrzni biskvite za torte

Na primjer, ako pečeš biskvit, možeš upotrijebiti dvostruko veću količinu sastojaka i prepoloviti gotovi biskvit za tortu: to ti daje dva biskvita, od kojih jedan možeš zamrznuti pa će ti to uštedjeti vrijeme sljedeći put kad pečeš tortu!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Karina Wong (@bakerinary)

Photo: Shutterstock

Komentari 0