- Njoki su jelo na koje nitko nije imun, osobito ako su domaći
- Ma, možeš se provući i s kupovnima, ali ako imaš volje, njoke od krumpira nije teško spraviti
- Ovim tobojnim slatkim zalogajčićima pridodaj fini umak od sira
Za lijepi uzorak na njokima zaslužna je vilica kojom ih pritisnemo dok su sirovi dok klasičnim krumpirovim njokima, koje često spravljamo kad nam ostane kuhanog krumpira, boju daju rajčica, špinat ili prstohvat muškatnog oraščića. U kombinaciji s umakom od gorgonzole, ovo je jelo jednostavno neodoljivo. Napomena: ne voliš li intenzivan okus gorgonzole, zamijeniti ju možeš s običnim tvrdim sirom poput goude koji ćeš naribati i/ili ribancem.
Kupovni njoki idealni su za ručak na brzaka, ali ako imaš volje potruditi se i napraviti sama njoke, trud će se isplatiti. Osim što donosimo stvarno dobar recept za njoke, još se možeš poigravati i njihovom bojom. Na tanjuru će izgledati fantastično!
Sastojci za 4 porcije:
Za njoke:
• 750 grama krumpira (brašnastog)
• 150 grama brašna
• 2 žumanca
• 100 grama zamrznutog nasjeckanog špinata
• 1 ½ žlica paste od rajčice
• muškatni oraščić
• brašno (za radnu površinu)
Za umak:
• 250 grama gorgonzole (blage)
• 1 limun
• 100 mililitara povrtnog temeljca (bistrog)
• 100 mililitara mlijeka (malomasnog)
• mljevena paprika
• 1 žličica meda
• maslinovo ulje
Priprema
Za njoke:
1. Temeljito operi krumpir pa kuhaj s kožom u vodi 20-30 minuta, ovisno o veličini. Ocijedi krumpir pa oguli. Zatim zgnječi krumpir dok je još vruć s gnječilicom za krumpir. U smjesu od krumpira umijesi brašno, žumanca i oko žličice soli.
2. Zamrznuti špinat odmrzni u cjedilu pa ga dobro istisni. Podijeli tijesto za njoke u tri dijela. Za crvene njoke umiješaj pastu od rajčice u jednu porciju, a zelene njoke u jednu porciju umiješaj iscijeđeni špinat i još 4 žlice brašna. Posljednju porciju tijesta začini s malo muškatnog oraščića.
3. Sve tijesto od krumpira oblikuj u kuglice veličine lješnjaka i stavi na pobrašnjenu radnu površinu. Pritisni kuglicu s vilicom da se oblikuju njoki. Stavi njoke u slanu kipuću vodu pa ostavi da vriju u dva navrata po oko 5 minuta dok ne isplivaju na površinu. Izvadi ih šupljikavom žlicom, ocijedi te drži na toplom.
Za umak:
4. Usitnjenu gorgonzolu, iscijeđeni sok od limuna, temeljac i mlijeko ugrij u loncu, ali nemoj kuhati. Smjesu potom fino propasiraj ručnim miskerom te začini solju, paprom i malo meda. Prije posluživanja još jednom dobro zapjeni umak pa posluži s tri vrste njoka. Ako želiš, poprži listiće kadulje na ulju i prelij to po jelu. Pospi s nekoliko komadića gorgonzole.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.