Life&style

Sanjaš o vlastitom stanu? Ovo je 5 koraka do ostvarenja tvog sna

Završila si školovanje, naporno radiš i dobro kotiraš na poslu, financijski si neovisna, samo... još stanuješ kod roditelja i spavaš u istoj sobi i istom krevetu u kojem si spavala u trećem osnovne? Nema tu ništa loše, sve dok jedeš ono što mama skuha, tvoji gosti su tihi za vrijeme Dnevnika i ne mijenjaš tepih u dnevnoj sobi koji ti je tako demode i ide ti na živce. Prirodno je u takvim trenucima poželjeti svoj kutak u kojem ćeš ti biti gazdarica i imati svoju privatnost. Podstanarstvo ti se čini bacanjem novca, a pomisao na kupnju vlastitog stana tvoj je ujedno najljepši san i najveća noćna mora? Normalno je da te tako velik korak ispunjava strahom - ipak je to vjerojatno najveća investicija koju ćeš imati u životu, ali s druge strane, i jedno od najvećih zadovoljstava. Da tvoj san o vlastitom domu ne bi ostao samo san, donosimo ti 5 koraka koje trebaš poduzeti kako bi krenula u njegovo ostvarenje. 

1. Napravi realnu računicu

Popiši sve svoje troškove po kategorijama i vidi koliko ti novca odlazi na svaku od njih i koliko ti novca ostane sa strane. Zatim vidi koje bi sve troškove mogla srezati i budi realna u tome te procijeni koliki bi iznos mogla mjesečno odvajati za stambenu ratu. Naravno da ćeš za ovako velik podvig morati nešto i žrtvovati - budi spremna na promjene u svom lifestyleu i pripremi se da ćeš morati biti financijski discipliniranija nego dosad, ali to odrasle osobe rade, zar ne? I, počni tako živjeti od trenutka kad odlučiš kupiti stan, a novac čuvaj sa strane - trebat će ti, za polog ili namještaj (po tvom izboru). 
 | Autor:

2. Izradi procjenu 

Svaka banka na svojim web-stranicama ima kalkulatore uz pomoć kojih možeš izračunati na koliko godina moraš podignuti određeni iznos kredita prema svojoj rati. Odluči koliko godina želiš kredit uz mjesečnu ratu koju si možeš priuštiti i tako ćeš vidjeti koliki ukupan iznos kredita možeš podići i baciti se u potragu za svojim stanom! Također, imaj na umu da ćeš imati i dodatnih troškova oko dokumentacije te da ćeš morati i namjestiti stan pa i to ubaci u svoju računicu. 
 

3. Potraži ga 

Sada kada znaš koliki i otprilike kakav stan si možeš priuštiti, počni ga tražiti. Budi precizna u svojim zahtjevima i odredi si lokaciju, kvadraturu, odredi želiš li novogradnju ili starogradnju, jednosoban ili višesoban, stan u centru ili okružen zelenilom, sa ili bez balkona, na katu ili prizemlju...
Tada možeš sama dati oglas ili sama pregledavati oglasnike, pustiti glas prijateljima, kolegama i poznanicima ili angažirati agenciju. Nemoj biti nestrpljiva, padati u očaj ili razočaranja - pronaći ćeš onaj pravi, a mjesec, dva dulje suživota s roditeljima neće ti ništa značiti. Ako si mogla sve ove godine, možeš još koji mjesec. 
 | Autor:

4. Provjeri, provjeri pa opet provjeri

Upalilo je? Pronašla si što želiš? Super, ali prije nego se na bilo što obvežeš ili daš polog, provjeri svu dokumentaciju stana, od vlasničkog lista, investitora, povijesti nekretnine, pa do provjere jesu li sve režije podmirene... Također, treba provjeriti i sam stan, njegove instalacije, stanje podova, zidova... Ovdje će ti trebati stručna pomoć i nemoj se ustručavati potražiti je... I, jesmo li ti rekli da se pokušaš cjenkati? Mnogi prodavatelji stana računaju na to pa pokušaj malo sniziti cijenu. 

5. Prouči uvjete kreditiranja i odaberi najpovoljnije

Nemaju sve banke iste uvjete kreditiranja zato se dobro raspitaj i saznaj koja ti opcija najviše odgovara, a danas puno toga možeš obaviti putem Interneta, npr. ugovoriti sastanak u poslovnici. Dobra je vijest da Zagrebačka banka do kraja godine nudi stambene kredite po nižim kamatnim stopama uz niz raznih pogodnosti od besplatne procjene vrijednosti nekretnine (ako je procjenitelj ZANE), iznos kredita u maksimalnoj visini 95% procijenjene vrijednosti nekretnine i fiksnu kamatnu stopu u prvih deset godina otplate kredita. Doznaj više na: Stambeni krediti - Zagrebačka banka (zaba.hr).

Upravljanje novcem ne mora biti komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti nenamjenski kredit ili čak ugovoriti štednju. 

Photo: None

Komentari 0