Life&style

Šampanjac je savršen odabir za svaku proslavu! Evo koji obožava kraljevska obitelj

  • Tajne poznatog šampanjca kao i mnoge druge priče, intervjue i puno modnih i beauty trendova pročitaj u miss7 magazinu, koji te čeka na svim kioscima na 276 stranica, za 25 kuna
  • Određeni pjenušci otvaraju se samo u posebnim prigodama. Kada pukne čep na boci šampanjca Pol Roger i mjehurići se izliju u čaše, to je znak da je u tijeku slavlje pripadnika A liste
  • Za miss7 magazin, Nada Mirković napisala je priču o slavnom šampanjcu Pol Roger 

Uz makarone od pistacije, minijaturnu torticu od narančina crème brûléea i još manju pitu od rabarbare, Oprah Winfrey oduševljeno je pijuckala šampanjac. Bio je to jedan od onih”‘aristokratskih” šampanjaca kakve američki rapperi i ruski novi bogataši još uvijek nisu otkrili pa se njime ne polijevaju iz magnum boca po klubovima Azurne obale. Oprah je pila šampanjac Pol Roger Brut Reserve, a prigoda je bila uistinu svečana – vjenčanje Meghan i Harryja, vojvode od Sussexa, na imanju dvorca Windsor. Šampanjac Pol Roger pio se i na vjenčanju princa Williama i vojvotkinje od Cambridgea jer je ta obiteljska tvrtka već dulje dvorski dobavljač kraljice Elizabete II.

Možda vas zanima Ljetni broj miss7 magazina čeka te na kioscima! Rubrika Life&style Life&style

Šampanjac Pol Roger – u knjizi “Voyage en Champagne” (“Putovanje u Champagne”) Jean-Paul Kauffman proglasio je „šampanjcem za džentlmene“. Obožavao ga je Winston Churchill, veliki zaljubljenik u prštave vinske mjehuriće. Churchill je često ponavljao da šampanjac, onaj najbolji, zaslužujemo nakon uspjeha, a nakon poraza nam je nužan. Sklon engleskim ekscentričnim izjavama navodno je jednom povikao: “Gospodo, sjetite se, ne borimo se mi za Francusku, borimo se za pokrajinu Champagne!” Sjedište drevne šampanjske kuće Pol Roger nalazi se upravo u ulici Winstona Churchilla. Sasvim je logično da je taj britanski državnik dobio svoju ulicu u šampanjskoj Meki, bajkovitom gradiću Épernay. Glavna ulica gradića zove se, dakako, Avenue du Champagne i puna je malih, savršeno održavanih dvoraca s  rancuskim formalnim vrtovima i kićenim ogradama od kovanog željeza koje ispisuje imena poznatih šampanjskih kuća.

 | Autor: Getty/Guliver Getty/Guliver

Takvo je i sjedište Pola Rogera ispod kojeg se nalazi sedam i pol kilometara vinskih podruma – njihovi su na dubini od 30 metara, među najdubljima i najhladnijima (nikad iznad 8,9 Celzijevih stupnjeva). To su savršeni uvjeti za prise de mousse (sazrijevanje šampanjca u boci). Najprestižniji Rogerov šampanjac preimenovan je 1984. u Cuvée Sir Winston Churchill i počinje se prodavati tek deset godina nakon početka sazrijevanja. Svi njihovi šampanjci sazrijevaju nešto dulje nego što to propisuju veoma stroga pravila proizvodnje šampanjca jedine pokrajine na svijetu koja svoje pjenušce može zvati tim imenom. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Kraljevska obitelj stotine gostiju na vjenčanjima častila je s Brut Vintage šampanjcem, kupažom vinskih sorti chardonnay i pinot noir. Pol Roger jedna je od samo 11 europskih vinskih kuća koje su članice Primum Familiae Vini, udruženja obiteljskih vinarija u neprekinutom posjedu iste obitelji od osnivanja. Pol Roger osnovao je svoju šampanjsku kuću 1849. i ubrzo postao službeni kraljevski dvorski dobavljač za dvor u Beču i Budimpešti. Od najranije dobi uz oca su u vinogradima radili sinovi Maurice i George, koji su poslije svojem prezimenu iz poštovanja dodali očevo ime pa se obitelj u 20. stoljeću preziva Pol-Roger. Maurice, gradonačelnik Épernaya, bio je zadužen za, današnjim rječnikom, marketing tvrtke, a George je bio “nos” i radio šampanjce. Georgeov sin Jacques, jedan od nasljednika obiteljskog posla, oženio se zgodnom i elegantnom Odette, Churchillovom prijateljicom. 

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Danas tvrtku vodi upravni odbor u kojem, uz enologe i financijske stručnjake, sjede i pripadnici šeste i sedme generacije obitelji Pol-Roger (prezivaju se De Billy, jer pripadaju obitelji po ženskoj liniji). Tvrtka Pol Roger za svoje šampanjce upotrebljava 55 posto grožđa iz vlastitih vinograda (imaju nešto manje od stotinu hektara), što je velika rijetkost u pokrajini u kojoj je dobar dio vinograda u zakupu. Posjeduju uglavnom vinograde s vrhunskim apelacijama 1er i grand cru, a obitelj kontrolira cjelokupnu proizvodnju – od vinograda do boce – što je također velika rijetkost u pokrajini Champagne.

 | Autor: PR/WhatsApp PR/WhatsApp

Photo: PR/WhatsApp

Komentari 0