- Neka jela je lako pripremiti, no neka zahtijevaju pravu preciznost
- Zato ti se možda recepti ne čine uvijek lako razumljivi
- Što znači kad u njima piše prstohvat soli, o kojoj je količini riječ?
Ako ne kuhaš dugo, godinama, ako nisi iskusna i vješta, nećeš znati procijeniti što u nekom receptu znači pstohvat i bilo bi dobro da se držiš preciznih mjera. Previše ili premalo čak i nekog manje važnog sastojka jela nego što je sol može značiti razliku između izvanrednog i nejestivog! Srećom i kod nas su se pojavile oni kompleti čaša i žličica za mjerenje, u preciznim količinama, od polovice, četvrtine, trećine.
No, ponekad recepti nisu precizni, u gramima. Što to znači kad nam u receptu za kolač napišu prstohvat soli?
Ako si uvijek mislila da ta mjera ne može značiti nešto tako jednostavno kao što je količina soli koja stane između palca i kažiprsta, imamo za tebe dobru vijest - upravo se o tome radi! To je otprilike između jedne osmine ili šestine žličice za kavu, ovisno o veličini prstiju. Poneki chefovi sol mjere s tri prsta, što znači da će zahvatiti više, između jedne četvrtine i jedne osmine žličice.
Ponekad se u receptima pojave još manje precizne upute, tipa vrh noža ili tračak, no nemoj se uplašiti, radi se jednostavno o veoma maloj količini koja samo dodaje, najčešće kolačima, onu 'dubinu', dvodimenzionalnost okusa. Budi hrabra i dnevno eksperimentiraj, naučit ćeš brzo osjetiti pod prstima koliko nekom jelu točno treba soli. Za svaki začin pa i sol uvijek je bolje držati se one da je manje više, na kraju se još može dodati ako ti nedostaje okusa, no kad pretjeramo, povratka nema.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.