Life&style

Salo oko struka - ni dijeta ni vježbanje ne pomažu? 6 manje poznatih razloga za nastanak masnih naslaga

  • Sa salom oko struka bore se i muškarci i žene, a osim što nas estetski smeta, može uzrokovati i brojne zdravstvene probleme
  • Loša prehrana, nedostatak tjelovježbe i kretanja neki su od glavnih razloga zašto ga imamo
  • No, što ako se unatoč vježbanju i uravnoteženoj prehrani i dalje ne možeš riješiti neželjenih naslaga? Donosimo 6 mogućih uzročnika nesretnog "šlaufa" na koje možda nisi ni pomislila

Iako se sa salom oko struka bore i žene i muškarci, ono je ipak problem koji najviše muči nas žene. Najčešće kada se bliži ljeto i kada se pokušavamo pošto poto riješiti neželjenih naslaga. Svaka čast body positivityju, međutim jako je iritantno kada unatoč vježbanju i pravilnoj prehrani na sebi ne vidiš rezultate koje želiš. No, možda samo nisi znala prepoznati pravog krivca!

6 uzročnika sala oko struka koje možda nisi uzela u obzir

Razni faktori mogu utjecati na nakupljanje masnoće u predjelu struka i trbuha - loša prehrana i nedostatak tjelovježbe i kretanja jedni su od glavnih, međutim postoje i drugi razlozi za koje možda nisi ni svjesna da ti uzrokuju probleme oko struka.

Ove tri namirnice znanstveno dokazano ti pomažu da skineš salo s trbuha

Što si starija teže se riješiti masnih naslaga

Ovo je možda i najteži razlog za prihvatiti, međutim ako se čudiš zašto se debljaš, a jednako se krećeš i jedeš kao ranije kada nisi imala problema s masnim naslagama, razlog mogu biti upravo godine. Sa svakom godinom, naša mišićna masa opada, a metabolizam se usporava, tako da ne sagorijevamo toliko kalorija kao prije. To znači da možeš pojesti istu količinu i svejedno gledati kako se broj na vagi povećava. A kilogrami koje stječemo s godinama, uglavnom se nakupljaju upravo na sredini tijela, zahvaljujući promijenjenoh hormonskoj slici u perimenopauzi i menopauzi. 

Nedostatak sna ili nepravilan san mogu utjecati 

Nedostatak sna također može biti dio razloga zašto si se udebljala. Tijelo proizvodi hormone zbog kojih se osjećamo siti, a nedostatak sna može ih učiniti manje učinkovitima. Zato, kada si neispavana, možeš se prejedati i tako se udebljati, posebno u području trbuha. Nedostatak sna i umor također budi želju za posezanjem za comfort foodom - čokoladama, grickalicama i svim onim nezdravim zalogajima.

Kako izgubiti salo na trbuhu Možda vas zanima Salo na trbuhu: 7 savjeta koji će pomoći da ciljano smršaviš u toj kritičnoj zoni Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Pod stresom si

Znamo da je ovo odgovor na gotovo sve probleme, ali to je zato što stres uistinu može utjecati ne samo na naše psihičko zdravlje, već i fizičko. Stres izaziva oslobađanje kortizola, hormona zbog kojeg žudiš za hranom bogatom masnoćama i ugljikohidratima poput pizze, krumpirića i kolačića. Drugi način na koji stres dovodi do debljanja je taj što te drži budnim noću radi čega opet više jedeš.

Još se nisi riješila te loše navike

Neki ljudi koji puše boje se prestati jer misle kako će se udebljati. No, iako u prosjeku pušači imaju niži indeks tjelesne mase od nepušača, trbuh im je veći. Razlog tome je što pušači nakupljaju više visceralne masti, one vrste koja je povezana sa srčanim bolestima i drugim kroničnim zdravstvenim stanjima, nego nepušači. Dakle, u slučaju da ti je trebao još jedan razlog da prekineš s ovom nezdravom navikom, sada ga imaš!

Tvoje crijevne bakterije ti ne pomažu

Naša crijeva su dom za trilijune bakterija. Neke od njih su dobre i pomažu našem tijelu da probave hranu. Drugi razgrađuju hranu toliko da naše tijelo iz nje apsorbira više kalorija i pohranjuje više energije u obliku masti. Postoje dokazi da probiotici, koji se nalaze u fermentiranoj hrani poput jogurta, mogu ukloniti masnoću na trbuhu. Ove prijateljske bakterije neće zamijeniti smanjenje kalorija, ali bi mogle pomoći.

Može biti razlog i u tabletama koje uzimaš

Odgovor na povećanje tjelesne težine može se skrivati ​​unutar tvog ormarića s lijekovima. Neki lijekovi su poznati po tome što uzrokuju debljanje, a to uključuje neke od lijekova za dijabetes, neke antidepresive, steroide i lijekove za epilepsiju. Nekoliko lijekova dodaje masnoću izravno na područje trbuha, uključujući beta-blokatore, koji liječe visoki krvni tlak.

Photo: Shutterstock

Komentari 0