Life&style

Sajam umjetnina Art Zagreb: Najbolja prilika za ulaganje u umjetnost

  • Peto izdanje sajma umjetnina Art Zagreb održat će se u Akademiji likovnih umjetnosti od 15. do 18. rujna
  • Na međunarodnom sajmu suvremene likovne umjetnosti svoja djela predstavit će najbolje galerije, umjetničke organizacije, udruge individualni autori i umjetnici na hrvatskom tržištu
  • U zgradi Akademije će biti sajam i izložbeni dio, a u Parku skulptura filmske projekcije, predavanja, paneli, radionice i glazbeni program

Art Zagreb međunarodni je sajam suvremene likovne umjetnosti pokrenut 2018. godine te se ubrzo etablirao kao središnje događanje hrvatskog tržišta umjetnina. Jednom godišnje, tijekom četiri dana, na Art Zagrebu predstavljaju se najbolje galerije i umjetnici hrvatskog tržišta, a osim sajmenog dijela, na Art Zagrebu održavaju se izložbe, paneli, predavanja, radionice i projekcije dokumentarnih filmova.

Ovaj sajam jedinstveno je mjesto susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti i svih ljubitelja umjetnosti. Na jednom mjestu, nudi se pregled hrvatskog tržišta s fokusom na suvremenoj umjetnosti, živućim umjetnicima te promociji tržišta umjetnina.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Art Zagreb (@artzagreb)

Sve se odvija u sklopu Artupunkture, platforme za kulturu i umjetnost Turističke zajednice grada Zagreba. Međunarodni sajam suvremene likovne umjetnosti ove se godine po prvi put odvija u samom središtu Zagreba.

Art Zagreb 2022. uz novu lokaciju donosi i mnoge novosti

Sajam i izložbeni dio Art Zagreb 2022. održat će se u Ilici 85, u zgradi koju je 1895. započeo graditi slavni arhitekt Herman Bollé, dok će u Parku skulptura biti organizirane filmske projekcije, predavanja, paneli, radionice i glazbeni program, poput Lela Kaplowitz Quarteta.

Tijekom četiri dana sajma, od 15. do 18. rujna, umjetnine će na Art Zagrebu biti izložene u slikarskim i kiparskim klasama, prostoru koji će pružiti jedinstvenu atmosferu, umjesto na štandovima u velikoj dvorani, kako je bilo na prijašnjim izdanjima. Također, novost je i predstavljanje ukrajinskih galerija i radova umjetnika nastalih od početka rata, koje će Art Zagreb predstaviti u suradnji s Udruženjem ukrajinskih galerista.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Art Zagreb (@artzagreb)

Izložbe na Art Zagreb 2022.

ALU Perspektiva 2 je program koji će tijekom trajanja Art Zagreba organizirati Akademija likovnih umjetnosti.

Izložba "Petolik" predstavit će radove likovnih akademija iz četiri države — Hrvatske, Indije, Kine i Srbije, dok će likovne akademije Zagreb, Osijek i Rijeka predstaviti najbolje radove studenata i posebnosti svojih nastavnih programa. 

Art Zagreb | Autor: PR/Karla Jurić/Šimun Bućan PR/Karla Jurić/Šimun Bućan Art Zagreb

Kineska akademija umjetnosti u Hangzhou predstavit će se radovima hrvatskih studenata diplomskog studija na Internacionalnom fakultetu, a Indijska Nacionalna umjetnička akademija iz New Delhija predstavit će radove svojih studenata multimedijalnom izložbom.

Možda vas zanima Dom iz bajke: Libanonka u luksuznom stanu u elitnom kvartu Londona skuplja umjetnine iz cijeloga svijeta Rubrika Life&style Life&style

Fakultet likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu radovima nagrađenih diplomanata generacije 2021/22. Galerija Šira održat će skupnu izložbu radova studenata ALU Zagreb u sklopu obilježavanja 25. obljetnice osnutka Odjela za konzerviranje i restauriranje umjetnina ALU.

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske organizira izložbu Fakcija i fikcija kao rezultat praktikuma za povjesničare umjetnosti. Višemjesečni dijalog povijesti umjetnosti i suvremene umjetničke produkcije, zamišljen kao prilog razvoju kritičke misli, uspostavio je suradnju mladih povjesničara umjetnosti i umjetnika. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Art Zagreb (@artzagreb)

Bit će organizirani obilasci Ljevaonice umjetnina ALU i sedam ateliera renomiranih likovnih umjetnika mlađe i starije generacije u centru Zagreba. Park skulptura dodatno će obogatiti instalacije profesora ALU te video projekcije profesora i studenata ALU na zgradi Akademije i Slave Raškaj. 

Cjelokupan program sajma umjetnina Art Zagreb dostupan je na službenoj stranici artzagreb.com.

Ulaganje u umjetnost kao investiciju 

Art Zagreb na likovnu umjetnost gleda kao na investiciju te je prilika za sve umjetnike da svoje umjetničko stvaralaštvo izlože i prodaju, bez da se umanjuje njihova umjetnička vrijednost.

Art Zagreb | Autor: PR/Karla Jurić/Šimun Bućan PR/Karla Jurić/Šimun Bućan Art Zagreb

Sajam umjetnina Art Zagreb drži se pozitivnog stava i promovira transparentnost pri ulaganju u umjetnine te kroz organizirane izložbe, panele i predavanja želi u javnosti predstaviti bolje mogućnosti povezivanja umjetnika, kolekcionara, kupaca i galerista, kao sponu između njih te svih ljubitelja umjetnosti koje ona oplemenjuje.

Artistic Interior Design Možda vas zanima Uređenje doma: gdje na Internetu kupiti cool umjetnine - koje ne moraju puno koštati Rubrika Life&style Life&style
Photo: shutterstock

Komentari 0