Life&style

Rovinj - u zagrljaju Eufemijinog štićenika

  • Priču o jednom od najljepših hrvatskih gradova kao i mnoge druge priče, intervje i puno modnih i beauty trendova pročitaj u miss7 magazinu, koji te čeka na svim kioscima na 276 stranica, za 25 kuna.
  • Rovinj ima dušu, ima srce i karakter te ni rijeke turista koje se razlijevaju njegovim ulicama ne oduzimaju mu čar
  • Rođena Rovinjka i vlasnica Journala Iva Radić, za jmiss7 magazin otkrila je svoje omiljene kafiće, uvale, mjesta za ručak ili  jednostavno - uživanje

Pisati o Rovinju je teško. Ne samo zato što riječima ne mogu dočarati neke od najljepših zalazaka sunca koji se na horizontu, iza otoka Svete Katarine, spajaju s morskim plavetnilom, a ni zato što je teško opisati prirodnu ljepotu okolnih trinaest otoka na kojima se, daleko od znatiželjnih pogleda, kriju male i pitoreskne šljunčane uvale spremne da obgrle ljubavnike. Teško je o Rovinju pisati, a ne moći prenijeti mirise ružmarina i lavande koji se stapaju s mirisima svježe opranog rublja ovješenog o prozore, baladure i balkone kamenitih i  vijugavih starogradskih ulica iz kojih, neovisno odakle krenuli, put vodi k jedinstvenom cilju - crkvi Svete Eufemije, zaštitnice grada i njenih stanovnika. Teško je i izdaleka opjevati Rovinj poput bitinadura koji pjevaju rovinjske tradicionalne bitinade, pjesme u kojima glasovi oponašaju instrumente. Ondje je dobrodošao svatko, a nerijetko ćemo ondje sresti slavne ljude koji, upravo sa svojom obitelji ili prijateljima, objeduju tik do našeg stola stola. Tko god ovdje dođe teško će zaboraviti rovinjske ljepote, no teško će ih uistinu opisati. A razloga da ga zavolimo i da mu se iznova vraćamo ima napretek. Sastavite listu želja, a ja kao rođena Rovinjka u tome ću vam pomoći.

Možda vas zanima Ljetni broj miss7 magazina čeka te na kioscima! Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

Monte, Puntulina, kantinon - gdje ljubav ide kroz želudac

Ako ima imalo istine u tome da ljubav ide kroz želudac, u Rovinju ljubavi neće nedostajati. Starogradske ulice pune su malih konoba tzv. spacca, u kojima su naši stari uz briškulu i trešete vrijeme kratili ispijajući dobru domaću vinsku kapljicu. Uz vino, služila se i svježa srdela, sir, pršut i masline. Tu ćete atmosferu i danas, doduše u modernijoj verziji, pronaći u konobi “Veli Jože”, “Kantinonu” ili “Maslini”. Za one istančanijeg  nepca pravo je odredište restoran “Monte”, koji zahvaljujući supružnicima Đekić, već drugu godinu za redom nosi Michelinovu zvjezdicu. Zvjezdanu uslugu, dobit ćete i u restoranu Hotela Adriatic te u Loneu, u kojima ćete također odlično jesti, a da pritom ne trebate unaprijed rezervirati svoje mjesto što je neophodno u Monteu ili susjednoj Puntulini, restoranu koji smjestio uz samu obalu i iz kojeg, ukoliko imate sreće, možete vidjeti igru delfina.  Ukoliko ste pak ljubitelj mesnih specijaliteta nemojte zaobići restoran Sidro, najstariji restoran u Rovinju, čiji će vas roštilj doslovce raspametiti.

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

Grand Hotel Park - ljupkost luksuznog minimalizma 

Izbor smještaja, također je šarolik. Za one željne mira najbolje odredište je otok Sveti Andrija, poznatiji kao Crveni otok, do kojega se stiže laganom 15-minutnom plovidbom. S druge strane klinci vam nikad neće oprostiti ako ih ne povedete u Amarin, hotel u kojem je sve podređeno najmlađim gostima. Ondje su 24 sata dnevno na usluzi dadilje što omogućava istinski odmor i opuštanje čak i tijekom obiteljskog ljetovanja. Ako pak želite odmor u kojem će uživati sva vaša čula izbor je Grand Hotel Park, hotel s najljepšim pogledom na Jadranu čija se luksuzna ponuda ( i cijene koje uz nju idu) može proučavati satima - od šest mudro razvedenih razina s 209 smještajnih jedinica, od kojih je 16 suiteova sa spektakularnim pogledom na more, otok Sv. Katarinu i starogradsku jezgru, preko wellness i spa centra koji se proteže na 3.800 četvornih metara, atraktivnog dječjeg kluba do shopping promenade s 13 trgovina i šest barova i restorana čija je ponuda bazirana na lokalnim namirnicama. Ne propustite fotkanje sa sokolarom, koji je doduše na radnom mjestu štiteći vas od galebova.

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković  | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

Luka Andana - živa razglednica

Luksuz na kopnu, koju nudi i sve veći broj privatnih apartmana i kuća za odmor, prati i rovinjska je novoizgrađena ACI marina. Smještena ispred Grand Hotela Park, najskuplja je i najluksuznija marina na Jadranu, koja prima jahte i motorne brodove na trajni vez i tranzit. U tom slučaju plovilo ne smije biti manje od sedamnaest metara. One romantične oduševit će luka Andana u samom srcu grada, u kojoj se u četiri, pet redova lelujaju brodice, među kojima i neke raritetne, mahom domaćih “mornara”. Upravo je ta luka, uz crkvu svete Eufemije i obrise starogradske jezgre, jedan od najčešćih fotografskih motiva Rovinja. Rovinj je grad umjetnika, slikara, glazbenika i pjesnika. Sam je grad toliko slikovit da jednostavno poziva na izvlačenje kista a potom i “klikanje” i selfiranje. A to se može činiti na svakom koraku starogradske jezgre čiji je svaki kamen, priča za sebe. Opet, valja imati na umu i da je Rovinj jedan od rijetkih gradova koji uz tako razvedeno priobalje, u svom dvorištu ima i zaštićenu park šumu “Zlatni rt”, mirnu oazu za rekreativce, ali i hedoniste koji uživaju u tišini i sjeni razgranatih stabala.

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

Steel - klub sa stilom

Uz obilje restorana i kafića u kojima barske stolice dotiču more, a romantičan ugođaj stvara plamičak upaljene svijeće na stolu, noćni se život nanovo probudio otvaranjem kluba Steel, koji prema ocjenama boljih poznavatelja svjetske klupske scene, interijerom, ponudom pića i glazbe ne odudara od sličnih u Velikoj Jabuci. S obzirom da Steel može primiti i do tisuću gostiju te da vlasnici najavljuju izuzetnu klupsku scenu i nastupe, njujorški ugođaj se može očekivati i u srcu Rovinja. Jer biti u Rovinju znači biti povezan sa čitavim svijetom.

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

 | Autor: Mateja Vrčković Mateja Vrčković

Photo: Mateja Vrčković

Komentari 0