Life&style

Riješi sultanovu zagonetku: Nekad su vladari tako provjeravali inteligenciju svojih budućih zetova

  • Nekad su mladići koji su prosili ruku sultanove kćeri morali najprije riješiti ovu zagonetku kako bi se vladar uvjerio da je budući muž njegove kćeri pametan
  • Pokušaj i ti riješiti zagonetku, ili barem ucijeni svog muškarca da će dobiti tvoju ruku - tek kada ju uspije riješiti
  • Malo se koncentriraj i nećeš imati problema doći do rješenja

U davna vremena mladić je zaprosio ruku sultanove kćeri, no prije no što mu da svoj pristanak, car mu je postavio pitalicu. Riješi li je, može se oženiti djevojkom, no podbaci li, više je nikad ne smije vidjeti - car se žalio uvjeriti da je budući muž njegove kćeri i vrlo pametan. Danas se više kćeri ne prose od careva, kraljeva i plemića, ali zagonetka koju mu je postavio funkcionira i danas. Uz malo mozganja, vjerujemo da ćeš doći do rješenja...

Možda vas zanima Čaj, kava, kakao... Ako piješ tople napitke, na jednu stvar bi trebala pripaziti Rubrika Life&style Life&style

Sultanova zagonetka

Dakle, u prostoriju je dovedeno 5 djevojaka, lica pokrivenih velom. Dvije od njih imaju crne oči i uvijek govore istinu. Ostale tri imaju plave oči i uvijek lažu. Ispod velova mladić nije mogao razaznati boju očiju, a zadatak koji je dobio - otkriti koju boju očiju ima svaka od njih, morao je riješiti postavljajući im pitanja. Pritom je imao pravo postaviti po jedno pitanje i to samo trima djevojkama.

Hoće li to biti dovoljno? Kako će znati koja mu je rekla istinu, a koja laž? Kako otkriti boju očiju svih pet djevojaka? Nakon malo razmišljanja, on se odvaži i upita prvu djevojku: "Koje su boje tvoje oči?" Djevojka odgovori na nekom nepoznatom jeziku i od nje ništa ne sazna. Što sad? Izgledalo je da će mu to još više otežati stvar, no on se nije uznemirio.

A sad uskačeš ti! Napregni mozgovne vijuge i reci što treba upitati drugu i treću djevojku da bi otkrio koju boju očiju ima svaka od 5 djevojaka. Vrijeme ti nećemo mjeriti, razmišljaj koliko god želiš da dođeš do rješenja. Razmisli dobro prije nego što skrolaš dalje, rješenje te čeka ispod slike.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Rješenje sultanove zagonetke

Sljedeću djevojku mladić je upitao: "Što mi je odgovorila tvoja prijateljica?" Druga robinja odgovori: "Rekla je da su joj oči plave".

Što to otkriva? Dvije su mogućnosti, ovisno laže li druga djevojka ili govori istinu. Da bi to konačno saznali treba postaviti pitanje i trećoj. Što će je mladić upitati?

Možda vas zanima Ako možeš riješiti ovaj matematički zadatak, inteligencija ti je na zavidnoj razini Rubrika Life&style Life&style

Treću djevojku morao je jednostavno pitati: "Kakve su boje očiju prvih dviju djevojaka?" Ona mu odgovori: "Prva djevojka ima crne oči, a druga plave." Sad mu je sve bilo jasno. Pristupi caru i ponudi rješenje: "Prva djevojka ima crne oči. Druga ima plave. Treća ima crne što znači da posljednje dvije imaju plave."

Objašnjenje:

Kad je pitao prvu djevojku za boju očiju jedini mogući odgovor bio je da ima crne oči (ako je crnooka govori istinu i oči su joj crne, ako je plavooka onda laže i isto će reći "crne"). A kad njezin odgovor nije razumio, to mu je još više pomoglo. Pitao je drugu djevojku što je odgovorila prva? Njezin odgovor "rekla je da su joj oči plave" odmah je otkrio je druga djevojka plavooka lažljivica. 

Na sljedeće pitanje, trećoj djevojci "kakve su boje očiju prvih dviju djevojaka?" dobio je odgovor "Prva ima crne oči, a druga plave" i to je riješilo sve. Kako je već znao da je druga plavooka, treća djevojka očito govori istinu pa su i ona i prva djevojka crnooke. Znači posljednje dvoje su plavooke.

Objašnjenje je naoko kamplicirano, ali jednom kad ga saznaš otkriješ da je vrlo jednostavo i logično.


miss7 predstavlja novi originalni video serijal "Kat po kat s Kim Končar" u kojem će naša novinarka i mlada glumica Kim Končar ugostiti poznate hrvatske zvijezde u usponu stubama naše poslovne zgrade. Kao i uspon, pitanja će gostima postajati sve teža pa tako neće nedostajati i škakljivih tema. U prvoj epizodi gost je modni stilist Marko Grubnić.
 

Photo: Getty Images
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • litlme

    Ovo nema smisla: "Treću djevojku morao je jednostavno pitati: "Kakve su boje očiju prvih dviju djevojaka?" Ona mu odgovori: "Prva djevojka ima crne oči, a druga plave."" Što da je treća odgovorila: "Prva djevojka ima plave oči, a druga crne." ... prikaži još!