Life&style

Čaj, kava, kakao... Ako piješ tople napitke, na jednu stvar bi trebala pripaziti

  • Sezonsko povećavanje tjelesne težine uglavnom varira od osobe do osobe, no činjenica je da određene aktivnosti tijekom jesenskih mjeseci povećavaju opasnost od nakupljanja neželjenih kilograma
  • Postoji nekoliko navika kojih se trebamo riješiti kako bismo spriječili debljanje, a riječ je o malim promjenama kojima ćeš napraviti puno za svoju liniju
  • Od ponuđenih jesenskih namirnica biraj manje masne i začinjene i pripazi na količinu na tanjuru

Usprkos tome što nas temperature i dalje podsjećaju na bablje ljeto, činjenica je da nam je studeni pred vratima, a s njime i hladnije vrijeme, kiše i dosadni "šlaufići" oko struka. Naime, prema jednom britanskom istraživanju, ljudi se tijekom jesenskih mjeseci u prosjeku udebljaju 2,2 kilograma, a razloga za to je nekoliko - od odustajanja od ljetnih dijeta, do smanjenja tjelesne aktivnosti i odabira težih namirnica i obroka. Tome u prilog svakako idu i sve kraći i tmurniji kišni dani zbog kojih je odabir sjedenja ispred TV-a uz grickalice češći od odabira neke aktivnosti u prirodi. 

via GIPHY

Srećom, postoji nekoliko dobrih i jednostavnih navika kojima ćeš spriječiti nakupljanje neželjenih kilograma, a ne uključuju rigorozne dijete koje će ti zadavati glavobolju. Donosimo ih u nastavku: 

1. Nemoj previše spavati

Znamo, toplo ljetno vrijeme lakše će nas natjerati da ustanemo iz kreveta i budemo produktivni, dok će sve kraći jesenski dani u nama izazivati želju da ranije legnemo i duže ostanemo u krevetu. Ali to ne znači da ih trebamo prespavati i lijeno čekati proljeće. Naime, previše sna negativno će se odraziti na tvoje kilograme jer spavanjem vrlo vjerojatno nećeš potrošiti dovoljno kalorija koje si unijela tijekom dana. Imaj na umu da je sedam do osam sati sna dovoljno (i poželjno!) da budeš svježa i odmorna. 

via GIPHY

2. Ubaci fizičku aktivnost u svoj raspored

Ne kažemo da se dolaskom jeseni odmah moraš upisati u teretanu, ali neka vrsta fizičke aktivnosti svakako je poželjna. Mi ti predlažemo tzv. treking koji podrazumijeva kretanje na nogama (hodanje, trčanje ili planinarenje) po prirodnim terenima. Osim što ćeš uživati na svježem zraku, za ovu aktivnost dovoljni su ti samo dobra volja i odgovarajuća odjeća i obuća - prozračna jakna nepropusna za vjetar i vodu te cipele za treking. 

 | Autor: Miss7/PR Miss7/PR S lijeva na desno: Lidl jakna (169 kn), Lidl cipele (179 kn) 

3. Biraj što jedeš

Sigurno si barem jednom u životu čula izreku "Ono si što jedeš!", a mi se doista slažemo s njom. Naime, pravilan odabir namirnica ključan je za normalno funkcioniranje organizma jer hrana daje energiju i hranjive sastojke našem tijelu. Stoga kod odabira jesenskog jelovnika nemoj posezati samo za jakom i masnom prezačinjenom hranom koja će te trenutno zasititi, nego je kombiniraj s puno povrća i sličnih zdravih namirnica. Same kalorije ne znače da će tvoje stanice biti istinski site pa biraj one koje će ih pravilno nahraniti - i svakako pripazi na količinu hrane na tanjuru

4. Izbjegavaj slatke tople napitke

Dolazak jeseni često znači i pojačano uživanje u toplim napitcima koji su nerijetko prepuni rafiniranog šećera i "praznih" kalorija. Bilo da je riječ o čajevima, toploj čokoladi ili kavi, uvijek radije biraj nezaslađene verzije. Ako baš ne možeš bez šećera, predlažemo ti da posegneš za zdravijim opcijama poput meda, javorovog sirupa ili kokosovog šećera - i tako napraviš uslugu svom tijelu.

via GIPHY

5. Vikende provodi u prirodi

Dekica, topli čaj i filmovi zvuče kao idealna kombinacija za provođenje jesenskog vikenda i mi se u potpunosti slažemo s tim, ali nemoj da ti to postane uobičajena rutina baš svaki vikend. Naime, prema gore spomenutom istraživanju, najgori dan za dobivanje viška kilograma je subota, nakon koje slijede nedjelja pa petak. Drugim riječima, vikendom često unosimo najviše kalorija pa vodi računa o tome da ih nekako i potrošiš.

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0